Investiţii în toi la Valea Crişului
O sală de sport, o fabrică de ceai şi un abator - la toate acestea se lucrează în prezent în comuna apropiată, şi toate au termen de predare în 2010
Prima sală de sport din comuna Valea Crişului a primit ieri undă verde pentru demararea construcţiei propriu-zise. Începând din luna noiembrie, zi de zi în jur de 50 de beneficiari de ajutor social au lucrat de zor prin rotaţie la săparea gropilor şi pregătirea terenului pentru turnarea fundaţiei, iar ieri proiectantul, beneficiarul, constructorul şi reprezentanţii Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) şi-au dat acordul pentru începerea lucrărilor.
„După cinci ani de aşteptări şi Valea Crişului va intra pe drumul drept, vom avea prima sală de sport din comună, datorită ministrului dezvoltării, Vasile Blaga. În fiecare zi prin rotaţie 50 de persoane care primesc ajutor social lucrează la partea de infrastructură, săpături în fundaţii, transport pământ, în general lucrări premergătoare turnării fundaţiei”, a afirmat primarul Silviu Ioachim.
Sala de sport va avea 150 de locuri şi are o valoare de 2,5 milioane de lei, având termen de predare în vara anului viitor.
Fabrică de ceai şi abator
În paralel cu lucrările la sală, în luna noiembrie la Valea Crişului au mai început lucrările şi la infrastructura pentru fabrica de ceai care se construieşte la intrarea în comună, pe o suprafaţă de mai bine de 3.000 de mp, precum şi la un abator.
Pentru început, în construirea halelor de la fabrică se vor investi 140.000 de euro. Investitorul austriac va aduce ceai din Austria, urmând ca la Valea Crişului să fie cântărit şi împachetat. Cea mai mare parte se va întoarce în Austria, iar restul pe piaţa internă.
„Sunt 3 investiţii cu finalizare în anul 2010. Pentru Valea Crişului asta înseamnă pentru început 70 de locuri de muncă la cele două investiţii – fabrica şi abatorul, precum şi sume la taxele locale. Cea mai mare satisfacţie este însă sala de sport. Copiii din comună vor avea de acum înainte un loc unde să se joace şi să facă antrenamente, până acum mergeau la Ozun sau la Bodoc la sălile de sport”, a spus primarul.
Vorbind de investiţii, Silviu Ioachim a înşirat şi mai multe lucrări finalizate care au avut loc anul acesta la nivelul comunei. Astfel, primarul a amintit de finalizarea asfaltării la DC 30 Valea Crişului – Calnic, sau de HG 577 unde cu ajutorul Consiliului Judeţean a avut loc introducerea apei potabile în Calnic, de care beneficiază 400 de gospodării şi unităţile economice din zonă.
Se lucrează la „Micul Balaton“
„Această investiţie cuprinde şi lucrări de reabilitare a rezervorului de 1.000 de mc de apă şi forarea şi dotarea a încă 2 puţuri, ca să asigure debitul de apă. Prin finalizarea investiţiei – gata acum 90% - va fi cuprinsă şi alimentarea cu apă potabilă a viitoarei zone turistice – Lacul de agrement cunoscut ca Micul Balaton”, a mai precizat primarul.
Potrivit acestuia, deşi o perioadă fuseseră oprite din cauza lipsei fondurilor, lucrările la lac au fost reluate şi în prezent se lucrează la plantarea cătorva zeci de mii de puieţi de sălcii pentru stabilizarea malurilor.
Ioachim apreciază că dacă fondurile vor veni aşa cum este prevăzut, în 2011 – începutul lui 2012 investiţia va fi finalizată. Până acum, acolo s-a lucrat la ecologizarea zonei prin transportul a milioane de metri cubi de steril pentru stabilizarea lacului şi lucrările aferente – terasamente, plantări de arbori, drumuri de legătură şi aşa mai departe. Dacă la lac au fost reluate lucrările, extinderea Şcolii Kalnoki Ludmilla e momentan sistată, întrucât fondurile au fost epuizate. Primarul a subliniat că această extindere este extrem de importantă, întrucât presupune şi amenajarea de grupuri sociale, cele actuale fiind din lemn, în fundul curţii.
Lucrarea ar trebui terminată tot vara viitoare, dar deocamdată din valoarea ei totală de 1,6 milioane de lei, s-au alocat şi cheltuit 150.000 de lei.
Canalizare şi staţie de epurare
Alte proiecte depuse de comuna Valea Crişului sunt pentru spaţii verzi, la Ministerul Mediului, pentru reabilitarea bazei sportive din spatele sălii de sport, iar cel mai mare proiect depus este pe Măsura 322, în valoare de 2,5 milioane de euro, pentru canalizare şi staţie de epurare în Calnic şi Valea Crişului.
Un alt proiect la care se aşteaptă răspunsul, depus la Ministerul Dezvoltării, este pentru case sociale destinate romilor, comunitatea de aici numărând peste 800 de membri. Pe o suprafaţă de un hectar, Primăria vrea să amenajeze 36 de case sociale, dar nu unele comune, ci chiar moderne şi cu mansardă, care vor fi acordate în primul rând tinerilor căsătoriţi şi familiilor cu mulţi membri care locuiesc într-o singură casă. Valoarea proiectului este de 5,6 milioane lei. Prin proiectul depus la Măsura 322 romii vor beneficia şi de un drum de acces, de alimentare cu apă şi electricitate, precum şi de iluminat public în zona lor.
Ana Sidon