ACTUALITATE 16 februarie 2017

Invazie a câinilor comunitari la Întorsura Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 5697 vizualizări

Zeci de animale îi fac pe localnici, şi mai ales pe copii, să le fie frică să mai umble pe jos

Zeci de câini comunitari, poate chiar sute au apărut în ultimele luni în centrul oraşului Întorsura Buzăului. Parcă şi mai multe şi mai agresive ca de obicei, animalele îşi fac veacul în locurile publice, de multe ori printre locurile de joacă pentru copii, în locurile de parcare, pe lângă tomberoanele de gunoi sau chiar în curţile şcolilor. Mulţi părinţi se tem să îşi mai lase copiii afară la joacă, dar sunt şi adulţi care sunt îngrijoraţi pentru propria lor siguranţă. De cealaltă parte, autorităţile spun că procesul de construcţie a adăpostului merge conform planului şi că de îndată ce se va încălzi vremea, va începe şi construirea propriu-zisă.

„Cred să toți locuitorii Întorsurii își doresc a se găsi o soluție pentru această problemă. Îmi fac griji pentru siguranța copilului meu. Îmi fac programul în aşa fel încât să o pot lua zilnic de la școala, dar şi eu circul cu mașina tot din pricina asta”, ne-a spus un părinte.

„E periculos şi pentru adulţi, dar mai ales pentru copii. Pentru noi a ajuns să fie o probă de curaj să mergi la container să arunci gunoiul. Cât despre copii, e aproape imposibil să îi laşi afară cu bicicleta. Am văzut eu în toamnă, în timp ce se dădea cu bicicleta, un câine s-a repezit la fiul meu să îl muşte. E periculos şi trebuie făcut ceva, că nu se mai poate să trăim cu frica asta!”, a precizat un alt locuitor al oraşului.

Chiar şi iubitorii de câini, care nu sunt deranjaţi de prezenţa în sine a câinilor comunitari, sunt îngrijoraţi de faptul că numărul acestora a crescut considerabil în ultima perioadă şi se tem să nu se ia în considerare soluţii extreme, precum eutanasierea.

„Sunt extrem de nemulţumită de situaţia câinilor din Întorsura, dar cu atât mai mult de atitudinea oamenilor faţă de ei. Am observat că s-au înmulţit extrem şi că uneori se reped la oameni. Deşi nu cred că muşcă, aceşti câini devin agresivi când sunt speriaţi sau flămânzi. Mă oripilează oamenii educaţi care par a fi cel mai tare împotriva lor. Am înţeles că se va deschide un adăpost, care costă foarte mult şi abia aştept să văd ceva în sensul acesta. Personal, nu mă afectează prezenţa câinilor, dar înţeleg teama copiilor, dar doar pe a copiilor. Consider că trebuie făcut ceva, dar exclus eutanasierea. Îmi aduc aminte cu groază că a fost o astfel de perioadă, când ieşeam dimineaţa din casă peste tot vedeam câini morţi”, ne-a spus o tânără din Întorsura Buzăului.

Autorităţile speră să rezolve problema până la varăcaini Intorsura 1

Autorităţile locale nu sunt străine de problema câinilor comunitari şi au iniţiat, încă de anul trecut, procedurile pentru construirea unui adăpost. Investiţia, susţinută din bugetul local, are o valoare de peste 170.000 de lei.

„Să se termine cu gerurile şi zăpada şi ne apucăm de lucru. A fost şi atribuit contractul, avem o firmă desemnată care va lucra acolo. Cum s-a făcut timpul bun, ne apucăm de treabă acolo, fără nicio problemă! Avem un termen de execuţie pe care firma care implementează proiectul trebuie să îl respecte. Nu ştiu exact termenul, dar sperăm ca până în vară să reuşim să adunăm toţi câinii”, ne-a declarat viceprimarul din Întorsura Buzăului, Ştefan Platon.

În Strategia pentru Dezvoltarea oraşului Întorsura Buzăului, valabilă pentru perioada 2017 – 2020, aflată până în martie în dezbatere publică, este inclus proiectul „Adăpost pentru câini comunitari”, adoptat încă de anul trecut de Consiliul Local. Acesta „urmăreşte realizarea unui adăpost pentru câinii comunitari aflaţi în libertate, din oraşul nostru, al căror număr este în continuă creştere, reprezentând un adevărat pericol pentru cetăţeni, atât din cauza atacurilor repetate, cât şi a posibilităţii de transmitere a unor boli. Strângerea acestor câini comunitari de pe străzile oraşului presupune existenţa unui spaţiu unde aceştia vor putea fi adunaţi şi îngrijiţi”, arată textul strategiei.

Aceeaşi sursă mai precizează că acest adăpost, care va fi construit în zona fostei gropi de gunoi a oraşului, „a fost proiectat iniţial pentru un număr de aproximativ 20 de câini comunitari maturi, precum şi un număr de căţele gestante şi tineret. În funcţie de necesităţi, numărul cuştilor poate fi suplimentat. Se vor amenaja două baterii de boxe. O baterie de boxe va avea o lungime de 10m şi o lăţime de 3,5 m, fiind împărţită în 5 boxe, cu o suprafaţă de 7mp, şi care va adăposti 4 câini”.

În cadrul spaţiului destinat adăpostului pentru câini va fi amenajată şi o clădire administrativă, unde va funcţiona şi un cabinet medical veterinar şi va include un vestiar pentru angajaţi, spaţiu pentru prepararea hranei pentru animale şi un depozit de alimente. Adăpostul de câini va avea amenajat şi un container frigorific pentru depozitarea temporară a cadavrelor câinilor decedaţi. În plus, autorităţile au inclus în plan şi amenajarea a două platforme betonate de câte 7 mp fiecare, una pentru depozitarea deşeurilor menajere şi cea de-a doua pentru depozitarea dejecţiilor solide ale animalelor.

Bănuieli că animalele sunt aduse şi abandonate în oraş

Având în vedere înmulţirea atât de rapidă a câinilor, autorităţile din Întorsura Buzăului suspectează că există persoane care aduc animalele în oraş şi le abandonează în zona containerelor de gunoi, unde ar mai putea găsi mâncare. Reprezentanţii primăriei speră ca sistemul de supraveghere video, care va fi implementat în oraş, să facă lumină în privinţa acestei suspiciuni.

„Mai e un fenomen: vin oameni din toate părţile şi lasă câinii la noi în oraş, la containere, între blocuri. Pe timp ce trece, tot mai mulţi sunt. Sperăm ca prin intermediul camerelor de supraveghere care vor fi montate, să reuşim să mai eradicăm fenomenul şi să putem controla situaţia”, ne-a spus viceprimarul Ştefan Platon.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.