ACTUALITATE 6 noiembrie 2023

Intoxicațiile în cazul copiilor: pericolele din casă și metode de prevenire

de Daniela Luca | 397 vizualizări

În fiecare an, un număr semnificativ de copii sunt victimele intoxicațiilor accidentale, punându-și viața în pericol din cauza expunerii la substanțe toxice din mediul înconjurător. Cel mai des, otrăvurile sunt chiar acasă, locul în care cei mici ar trebui să fie în siguranță. Spitalul Județean de Urgență (SJU) „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe a postat câteva statistici legate de acest fenomen, dar vine și cu recomandări pentru părinții care vor să fie informați. Este important de reținut că păstrarea în siguranță a produselor toxice, dar și educarea celor mici reprezintă măsuri vitale.

Intoxicația (sau otrăvirea) este o afecțiune cauzată de acumularea în organism a unor substanțe toxice din punct de vedere chimic. Orice substanță poate fi dăunătoare dacă este administrată într-o doză greșită, notează SJU pe pagina de Facebook.

„Aproximativ 80% dintre cazurile de otrăvire sau intoxicație sunt înregistrate în rândul copiilor cu vârste sub 5 ani, iar 64% dintre cazurile toxicologice la copiii cu vârste cuprinse între 1 și 5 ani sunt intoxicații accidentale.  Intoxicațiile pot fi acute sau cronice. Acestea din urmă sunt cauzate de expuneri continue sau repetate la factori din mediul înconjurător, cum ar fi intoxicația cu plumb sau intoxicația cu substanțe chimice din sol prin intermediul alimentelor.

Intoxicațiile acute apar ca urmare a introducerii voluntare sau accidentale în organism a unor substanțe dăunătoare. Acestea pot fi ingerate pe cale orală, prin mucoasa oculară, prin inhalare, absorbție prin piele, ca urmare a unei mușcături sau înțepături de animal/insectă”, informează specialiștii.

Când trebuie să ne gândim la o posibilă otrăvire?

Un moment de neatenție poate transforma mediul familial al unui copil într-o sursă de pericol. Este crucial să recunoaștem semnele intoxicației și să acționăm rapid.

Dacă observați că un copil sănătos sau aparent sănătos prezintă simptome precum convulsii, stare de confuzie, comportament ciudat, pupile dilatate, tulburări respiratorii sau circulatorii, vărsături severe, eventual cu sânge, diaree, respirație urât mirositoare, umflături ale pielii sau ale membranelor mucoase, acestea pot fi semne ale unei intoxicații. În astfel de cazuri, timpul este crucial și este important chemați cât mai urgent salvarea.

Cei mai comuni agenți de otrăvire: medicamentele

Datele furnizate de SJU arată că cele mai frecvente cauze de otrăvire sunt: produsele cosmetice și de curățare;  antipireticele și analgezicele (paracetamol); unele plante; antitusivele și medicamentele pentru răceală; toxinele provenite din mușcături sau înțepături de animale/insecte; medicamentele de uz extern (unguente, soluții); vitamine, fier sau fluor; antimicrobiene; pesticide; alcool.

Așadar, cei mai comuni agenți de otrăvire  sunt medicamentele (50%), urmate de substanțele chimice de uz casnic (30%). Restul de 20% sunt otrăvuri vegetale (de exemplu, ciupercile), alcool, pesticide, monoxid de carbon și alte substanțe toxice mai puțin frecvente.

„Putem ajuta echipa medicală precizând denumirea, aspectul, culoarea, mirosul, consistența medicamentelor sau substanțelor chimice pe care le avem în casă sau la locul unde a fost ingerată otrava sau, dacă este posibil, putem aduce la spital recipientul cu substanța respectivă, DAR numai dacă nu prezintă un risc pentru noi sau pentru personalul medical”, se mai arată în postare.

Pentru a preveni intoxicațiile, este esențial să educăm copiii cu privire la pericolele din casă. Supravegherea constantă a copiilor și păstrarea în siguranță a produselor toxice reprezintă măsuri vitale pentru a evita tragediile nefericite.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.