Întorsurenii au decis: vor mișcare și sport!
Un teren de sport cu mai multe aparate de fitness (pentru abdomen, stepper, bicicletă, rolă pentru picioare), bare de echilibristică și altele va fi pus la punct la Întorsura Buzăului, la solicitarea locuitorilor orașului. Proiectul „Mișcare și sport pentru Întorsura Buzăului” a fost declarat câștigător în cadrul campaniei de bugetare participativă lansată în premieră anul acesta. Bugetul alocat este de 50.000 de lei.
Propunerea a câștigat ca urmare a obținerii unui număr de 125 de voturi online, în etapa dedicată acestui pas.
Celelalte proiecte propuse nu au obținut la un loc atâtea puncte câte a avut cel ales pentru implementare. „Traseu ciclistic montan „Întorsura Bike Trip”” a adunat 51 voturi, „Vântule deschide-mi o carte”, 38 de voturi, iar „Teqball-ul noul sport”, patru voturi.
„Felicit pe toți cei care au depus proiecte și în mod special pe câștigător. Mulțumesc celor care și-au exprimat preferința față de un proiect sau altul. Numărul mic de proiecte propuse se datorează probabil faptului că acest tip de consultare a fost la prima ediție, dar și faptului că cetățenii nu au fost obișnuiți să ia parte activ la luarea deciziilor legate de dezvoltarea urbană. Cu siguranță, la următoarea ediție vom avea parte de mai multe propuneri și mai multe voturi exprimate, deci o implicare mai mare a cetățenilor”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, viceprimarul Silviu Popica.
Tot acesta ne-a spus că, în continuare, primăria preia ideea câștigătoare și o transformă în proiect realizabil, va face proiectarea, va începe procedurile de obținere a avizelor necesare, iar apoi urmează execuția.
Există în prezent mai multe variante privind locația noului teren de sport: zona parcului de lângă Judecătorie (din zona Hanului), zona Camping, respectiv zona Gării. Cel mai probabil va fi folosită prima.
Potrivit proiectului înscris în campanie, această investiție este necesară, pentru că, deși zona Întorsura Buzăului are potențial turistic și infrastructură în dezvoltare, nu există locuri de recreere suficiente. De fapt, aici există doar două parcuri, dotate cu bănci, leagăne și câteva aparate de joacă destinate copiilor. Astfel, adulții și vârstnicii au puține posibilități de a face mișcare în aer liber, în afara plimbărilor în zonele pietonale și împrejurimi.
„Crearea și amenajarea unui spațiu cuprinzând aparate de fitness ar putea oferi posibilitatea unei relaxări și a unei socializări benefice fiecărui om. Utilizatorii aparatelor ar putea petrece timp liber de calitate în toate anotimpurile din an și să își îmbunătățească condiția fizică și psihică”, se arată în textul proiectului depus în campania de bugetare participativă.
Având în vedere că bugetul este alocat pentru anul în curs, investiția ar trebui să fie finalizată cel mai târziu până la finele lui 2022.
Anul acesta, autoritățile locale au lansat programul „TU DECIZI PENTRU ÎNTORSURA BUZĂULUI”. Acesta se adresează comunității locale. Mai concret, cetățenii sunt implicați în toate etapele: generarea de propuneri de proiecte, votarea lor, iar apoi implementarea și monitorizarea soluțiilor.
Campanii similare sunt și la Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, dar și în alte locuri din țară.