ACTUALITATE 29 decembrie 2020

Tânăr din Întorsura Buzăului rănit din cauza jocului cu materiale pirotehnice

de Iulia Drăghici - Taraș | 2578 vizualizări

Pompierii covăsneni fac apel la utilizarea cu grijă a mijloacelor pirotehnice în această perioadă, după ce luni au oferit asistență medicală de urgență unui tânăr în vârstă de 17 ani din Întorsura Buzăului, care a fost rănit la nivelul mâinii și a gâtului după ce s-a jucat cu astfel de produse.

„NU PERMITEȚI JOCUL COPIILOR CU PETARDE SAU ARTIFICII!

Pe cât de spectaculoase sunt artificiile și petardele, pe atât de periculoase pot fi dacă sunt folosite necorespunzător.

În cursul zilei de ieri, pompierii din cadrul Pichetului de pompieri Întorsura Buzăului au intervenit pentru acordarea asistenței medicale de urgență unui tânăr în vârstă de 17 ani, care a fost rănit la nivelul mâinii şi gâtului, ca urmare a utilizării unor mijloace pirotehnice!

Pentru evitarea producerii unor evenimente negative, nu utilizați artificiile, petardele și alte mijloace pirotehnice şi nu permiteți copiilor utilizarea unor asemenea mijloace pirotehnice”, se arată în mesajul transmis marți de ISU Covasna.

Și polițiștii au lansat la începutul lunii decembrie o campanie de acest tip. Oamenii legii au transmis atunci că în conformitate cu prevederile Legii nr.126/1995, persoanele fizice nu au dreptul să deţină, să utilizeze, să transporte, să depoziteze, să comercializeze, să experimenteze ori să mânuiască explozivi de uz civil sau articole pirotehnice dacă nu fac dovada calităţii de artificier, respectiv de pirotehnician autorizat şi nu reprezintă o persoană juridică autorizată şi înregistrată conform prevederilor legale.

„Sărbătorile de iarnă reprezintă o perioadă în care tinerii sunt tentați să încerce modalități de „distracții”, folosind articole pirotehnice de divertisment, fără să conștientizeze pericolele la care se expun.

Tocmai de aceea, părinţii, profesorii și nu în ultimul rând poliţiştii trebuie să-i înveţe pe aceştia cum să evite anumite situaţii care îi pot transforma în victime, atât fizic, cât și din punct de vedere legal.

Așadar, vă recomandăm să îi învățați pe copii că:

  • Este strict interzis să utilizeze materiale pirotehnice (artificii, petarde și pocnitori)!
  • Nu trebuie să dea curs provocărilor și să evite utilizarea acestor produse în cazul în care le sunt oferite!
  • Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă !
  • 16 ani este vârsta minimă de la care pot fi utilizate materiale pirotehnice de tipul: steluțe, lumănâri scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliți, cu stricta respectare a instrucţiunilor de utilizare înscrise pe ambalaj.
  • Comercializarea articolelor pirotehnice din categoria P1 (altele decât cele de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut) către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Pentru prevenirea oricăror evenimente negative (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri), generate de nerespectarea  legislației privind obiectele pirotehnice, recomandăm:

  • Respectați instrucțiunile de utilizare înscrise pe ambalajul articolelor pirotehnice;
  • Interziceți utilizarea artificiilor, petardelor și pocnitorilor de către copii, informați-vă  cu privire la riscurile la care vă expuneți;
  • Păstrați articolelor pirotehnice în locuri sigure, la care copiii nu au acces;
  • Nu vă jucaţi cu petarde şi artificii, respectați legislația în vigoare privitoare la achiziționarea/utilizarea materialelor pirotehnice”, au mai transmis polițiștii covăsneni.
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.