Interes crescut pe piața imobiliară din Întorsura Buzăului
În ultima perioadă, în Întorsura Buzăului, discuțiile despre piața imobiliară sunt tot mai frecvente, iar interesul pentru apartamente, terenuri și case de vânzare crește pe zi ce trece. De la tineri care se întorc în zonă pentru a-și construi un viitor mai liniștit, până la investitori atrași de potențialul turistic al regiunii, orașul mic din județul Covasna pare să fie pe cale de a deveni o destinație imobiliară tot mai căutată. Am discutat cu Elena Prundaru, reprezentant al unei agenții imobiliare, pentru a afla cum a evoluat piața în ultimii ani și care sunt tendințele actuale în această zonă.
Elena Prundaru ne-a oferit o imagine detaliată asupra pieței imobiliare din zona Buzaielor și a tendințelor din ultimii ani. Pe lângă apartamente și case, interesul pentru terenuri rămâne un punct important pe piața locală.
„În zona în care lucrez sunt căutate atât proprietățile situate în apropierea școlii, magazinelor și mijloacelor de transport, dar și proprietăți retrase în locuri liniștite. De asemenea, este un interes crescut pentru terenuri bine poziționate cu acces la utilitati (apă, electricitate), partea de canalizare nu este chiar atât de importantă. Când vine vorba de apartamente sunt foarte apreciate cele renovate și bine compartimentate. Destul de puține comparativ cu cererea”, ne-a spus aceasta.
În ultimii ani, interesul pentru piața imobiliară din Întorsura Buzăului a crescut semnificativ. Cea mai rapidă vânzare din cadrul agenției în care lucrează Elena, Well Imobiliare, a fost făcută în patru ore, fiind vorba de un apartament în oraș.
Investitorii, interesați de zona Întorsurii
În ceea ce privește cumpărătorii, majoritatea acestora sunt din zonă, dar sunt și persoane din mediul de afaceri, care vor să se extindă. Printre cei interesați de achiziționarea unei locuințe se numără și tineri care se întorc acasă, chiar dacă nu definitiv momentan, însă în continuare predomină generațiile peste 40 ani care își doresc să investească.
„Semnale că investitorii sunt interesați să vină la noi în zonă sunt cu siguranță. În principal unde se pot construi cabane, să aibă unde să evadeze cei care locuiesc în orașe foarte aglomerate. S-au făcut progrese semnificative în ceea ce privește infrastructura, se pare ca suntem pe harta investitorilor. Zona noastră este cu adevărat frumoasă, liniștită, curată. Avem aer curat și peisaje frumoase”, ne-a mai spus Elena Prundaru.
Care sunt prețurile?
Legat de prețuri, nu există diferențe mari între centrul orașului Întorsura Buzăului și zonele periferice, însă comparativ cu satele din jur, putem întâlni diferențe mai mari. De exemplu, un apartament cu două camere, situat într-o zonă centrală a orașului, de 48 metri pătrați poate fi achiziționat cu aproape 63.000 euro. Pentru cei care doresc mai mult spațiu, o casă în satul Floroaia cu bucătărie, living, o baie și trei dormitoare poate fi cumpărată cu 185.000 euro. De asemenea, un teren extravilan în Brădet, cu o suprafață de aproximativ 5.000 de metri pătrați poate ajunge la prețul de 31.000 euro.
La Sfântu Gheorghe, prețurile sunt ceva mai piperate. Dacă în urmă cu cinci ani, prețul unei garsoniere era de aproximativ 20.000 de euro, în funcție de locație, astăzi, prețurile pentru garsonierele din zonele bune variază între 35.000 și 40.000 de euro, iar pentru proprietăți renovate și destinate închirierii în regim hotelier, prețurile pot ajunge chiar și la peste 45.000 de euro. În cazul noilor construcții, prețurile pot depăși 80.000 de euro.