Întâlnirea maghiarilor covăsneni de pretutindeni a fost un eveniment discriminatoriu
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a decis că „Întâlnirea maghiarilor covăsneni de pretutindeni“, care a avut loc la Moacşa în perioada 17-20 august 2007, a avut un caracter discriminatoriu faţă de toţi cetăţenii care nu aparţin etniei maghiare.
Decizia CNCD a fost luată pe baza unei sesizări formulată de Forumul Civic al Românilor din Harghita şi Covasna (FCRHC), în care s-a arătat că organizarea „Întâlnirii maghiarilor de pretutindeni“ a fost finanţată din bani publici - 1,1 milioane de lei - de la Consiliul Judeţean Covasna şi Primăria Sfântu Gheorghe şi a exclus românii, evreii, germanii, romii sau orice altă etnie în afară de cea maghiară. În sesizarea FCRHC, semnată de preşedintele Forumului, avocatul Ioan Solomon, s-a arătat că manifestarea a fost una „cu caracter strict etnic“, „avându-i ca beneficiari doar pe cetăţenii de naţionalitate maghiară din judeţul Covasna“.
FCRHC a considerat că Întâlnirea, prin scopul său declarat de a se adresa doar etnicilor maghiari, a constituit „un tratament discriminatoriu făţiş şi premeditat, vădind atitudinea cinică şi arogantă a organizatorilor faţă de covăsnenii nemaghiari, trataţi ca cetăţeni de rang inferior, care nu au meritul şi dreptul de a fi băgaţi în seamă şi de a sta la masă cu conjudeţenii lor, maghiarii, deşi sunt şi ei „fii ai judeţului” şi contribuabili”. În aceeaşi sesizare, s-a arătat că publicitatea ce a fost făcută pentru popularizarea „Întâlnirii maghiarilor covăsneni de pretutindeni“ a inclus cheltuieli foarte ridicate din bani publici, pe lângă afişe, panouri ori anunţuri exclusiv în limba maghiară fiind construit inclusiv un site dedicat evenimentului.
Deşi a constatat şi a admis că sesizarea FCRHC este una justificată, CNCD a solicitat administraţiei din judeţul Covasna să nu mai repete astfel de manifestaţii pe viitor, dar nu a sancţionat în niciun fel acţiunea din urmă cu doi ani, spre nemulţumirea FCRHC. Întâlnirea din 2007 a maghiarilor covăsneni de pretutindeni a adunat la Moacşa numeroşi maghiari din toate colţurile lumii. Scopul întâlnirii a fost acela de a strânge la un loc maghiarii răspândiţi în lume, pentru ca aceştia să se regăsească acasă şi să-şi redescopere identitatea naţională. Cu ocazia evenimentului, autorităţile judeţene au construit la Moacşa şi un parc în memoria maghiarilor, considerat a fi un monument ce redă istoria maghiarimii.
Monica Rizea