ACTUALITATE 27 februarie 2009

Întâlnirea maghiarilor covăsneni de pretutindeni a fost un eveniment discriminatoriu

de Covasna Media | 771 vizualizări
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a decis că „Întâlnirea maghiarilor covăsneni de pretutindeni“, care a avut loc la Moacşa în perioada 17-20 august 2007, a avut un caracter discriminatoriu faţă de toţi cetăţenii care nu aparţin etniei maghiare. Decizia CNCD a fost luată pe baza unei sesizări formulată de Forumul Civic al Românilor din Harghita şi Covasna (FCRHC), în care s-a arătat că organizarea „Întâlnirii maghiarilor de

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a decis că „Întâlnirea maghiarilor covăsneni de pretutindeni“, care a avut loc la Moacşa în perioada 17-20 august 2007, a avut un caracter discriminatoriu faţă de toţi cetăţenii care nu aparţin etniei maghiare.

Decizia CNCD a fost luată pe baza unei sesizări formulată de Forumul Civic al Românilor din Harghita şi Covasna (FCRHC), în care s-a arătat că organizarea „Întâlnirii maghiarilor de pretutindeni“ a fost finanţată din bani publici - 1,1 milioane de lei - de la Consiliul Judeţean Covasna şi Primăria Sfântu Gheorghe şi a exclus românii, evreii, germanii, romii sau orice altă etnie în afară de cea maghiară. În sesizarea FCRHC, semnată de preşedintele Forumului, avocatul Ioan Solomon, s-a arătat că manifestarea a fost una „cu caracter strict etnic“, „avându-i ca beneficiari doar pe cetăţenii de naţionalitate maghiară din judeţul Covasna“.

FCRHC a considerat că Întâlnirea, prin scopul său declarat de a se adresa doar etnicilor maghiari, a constituit „un tratament discriminatoriu făţiş şi premeditat, vădind atitudinea cinică şi arogantă a organizatorilor faţă de covăsnenii nemaghiari, trataţi ca cetăţeni de rang inferior, care nu au meritul şi dreptul de a fi băgaţi în seamă şi de a sta la masă cu conjudeţenii lor, maghiarii, deşi sunt şi ei „fii ai judeţului” şi contribuabili”. În aceeaşi sesizare, s-a arătat că publicitatea ce a fost făcută pentru popularizarea „Întâlnirii maghiarilor covăsneni de pretutindeni“ a inclus cheltuieli foarte ridicate din bani publici, pe lângă afişe, panouri ori anunţuri exclusiv în limba maghiară fiind construit inclusiv un site dedicat evenimentului.

Deşi a constatat şi a admis că sesizarea FCRHC este una justificată, CNCD a solicitat administraţiei din judeţul Covasna să nu mai repete astfel de manifestaţii pe viitor, dar nu a sancţionat în niciun fel acţiunea din urmă cu doi ani, spre nemulţumirea FCRHC. Întâlnirea din 2007 a maghiarilor covăsneni de pretutindeni a adunat la Moacşa numeroşi maghiari din toate colţurile lumii. Scopul întâlnirii a fost acela de a strânge la un loc maghiarii răspândiţi în lume, pentru ca aceştia să se regăsească acasă şi să-şi redescopere identitatea naţională. Cu ocazia evenimentului, autorităţile judeţene au construit la Moacşa şi un parc în memoria maghiarilor, considerat a fi un monument ce redă istoria maghiarimii.

Monica Rizea

Teme articol: maghiari etnie discriminare
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Cristina, 2 martie 2009
Buna, am citit reportajul de sus, si mi se pare banal....de ce acum apare articolul acesta acum, si nu vara anului 2007. Acest eveniment nu mi se pare deloc discriminatoriu, deoarece nu s-a vorbit citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.