ACTUALITATE 6 martie 2016

Întâlnire între Forumul Civic al Românilor şi partidele politice pe tema candidaţilor comuni la alegerile locale

de Agerpres | 901 vizualizări

Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş a avut sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, o primă întâlnire cu reprezentanţii partidelor politice româneşti cu scopul de a formula o strategie comună pentru viitoarele alegeri locale, astfel încât să crească şansele de reprezentare ale comunităţii româneşti în administraţia publică locală.

Conducerea Forumului a cerut liderilor politici să nu mai divizeze electoratul românesc din judeţ şi să susţină candidaţi comuni în localităţile în care românii sunt minoritari din punct de vedere numeric, arătând că astfel ar putea creşte numărul consilierilor români în forurile aleşilor locali.

„Urmând exemplul altora, care atunci când se pun probleme de natură naţională se unesc şi lasă deoparte doctrine şi alte pasiuni, am încercat şi noi astăzi să facem acelaşi lucru cu partidele româneşti. Având în vedere că în această zonă s-a votat etnic în ultimii 26 de ani, adică partidele maghiare s-au unit în această zonă şi au votat etnic, atunci noi am invitat partidele româneşti la această întâlnire, ca să vedem în ce măsură identificăm mijloace, metode, persoane în care să se acţioneze astfel încât, comunitatea românească din zonă, în alegerile locale să fie corect, bine reprezentată şi efectiv reprezentată. Dorinţa noastră este ca să înlăturăm asperităţile dintre partidele politice şi să facem front comun pentru apărarea problemelor de interes general ale comunităţii româneşti”, a declarat avocatul Ioan Sabău Pop, preşedintele Forumului Civic.

În cadrul întâlnirii au fost identificate localităţile în care ponderea românilor este apropiată de cea a maghiarilor, cum ar fi Vâlcele, Belin şi Zagon, şi unde formaţiunile politice ar putea susţine candidaţi comuni pentru funcţiile de primari. De asemenea, au fost amintite opt localităţi, Târgu Secuiesc, Brăduţ, Băţani, Ozun, Baraolt, Ojdula, Breţcu şi Zăbala, unde trăiesc câteva sute de români, dar care, din cauza divizării voturilor, fie sunt slab reprezentaţi, fie nu au nici un reprezentant în consiliile locale.

Participanţii au convenit să se întâlnească din nou, pe 19 martie, pentru a concretiza propunerea de colaborare.

La alegerile locale desfăşurate în urmă cu patru ani, UDMR, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania şi Partidul Civic Maghiar au câştigat 23 de locuri în Consiliul Judeţean, în timp ce PSD şi PNL au obţinut 5. Cele trei formaţiuni maghiare şi-au adjudecat 38 de primării din cele 45 existente şi mai mult de trei sferturi din locurile de consilieri locali.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.