ACTUALITATE 9 decembrie 2012

Întâlnire culturală la Întorsura Buzăului

de Covasna Media | 709 vizualizări

Vineri a avut loc lansarea cărții „Cronica Învățământului din Vama Buzăului”, scrisă de prof. Corina Sporea-Bărăgan.

Intalnire culturala la Intorsura BuzauluiSub genericul „Mediul social mai sigur pentru o educație mai performantă”, s-a desfășurat – începând din luna noiembrie – a XIII-a ediție a „Festivalului Național al Șanselor Tale” (Săptămâna Educației Permanente) sub egida UNESCO – Institutul pentru Educație din Hamburg, România numărându-se printre cele 48 de țări din lume care organizează anual  acest eveniment.

Anul 2012 – Anul Îmbătrânirii Active și al Solidarității între Generații – a constituit un bun prilej pentru conducerea Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului și Consiliul Elevilor de a include în Calendarul educativ și activități care să implice seniorii din comunitate: excursii, prezentări de carte, expoziții de fotografie, diseminarea de bune practici, spectacole.

Astfel vineri, la Biblioteca Orașului Întorsura Buzăului, prof. Doina Pătrunjel a organizat partea a doua a unei activități culturale începute cu o lecție de istorie locală pentru elevii claselor a X-a și continuată cu lansarea cărții „Cronica Învățământului din Vama Buzăului”, scrisă de prof. Corina Sporea-Bărăgan.

Cartea este un adevărat document, fără de care înțelegerea realităților culturale și sociale ale acestor meleaguri nu ar fi posibilă. Ea este rodul multor ani de cercetare și elaborare şi aproape că nu este pagină în care să nu regăsim – fiecare dintre noi – amintiri ale vremurilor trecute. Structurată în șapte capitole, lucrarea prezintă de fapt istoria celor patru școli: Vama Buzăului, Vama de Sus, Buzăiel și Acriș și implicit determinările istorice ale faptelor. Așa cum arăta și autoarea, lucrarea evidențiază structura școlilor, populația școlară, cadrele didactice, localurile de școală și relațiile sociale din cadrul comunității.

La această întâlnire au luat parte cadre didactice pensionare, profesori de la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” și de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, locuitori și cunoscători ai acestor meleaguri care au privit și activitatea și cartea ca pe evenimente de suflet.

Ne-am bucurat să avem în mijlocul nostru pe doamna Mariana Bobeș – care și-a început cariera didactică la Școala din Vama Buzăului cu 60 de ani în urmă, doamnele Maria Moț, Teodora Aioanei, Gabriela Zaharescu, Silvia Popica, Ioana Petho și pe domnul Ciprian Popica, dascăli care au sădit zeci de ani în sufletele elevilor lor litera de învățătură, precum și cadrele didactice în activitate: Maria Badiu, Daniela Băncilă, Adela Stroe, Monica Muntean, Luminița Bobeș, Camelia Mantaroșie.

Reușita acestei activități se datorează în mare măsură și doamnelor bibliotecare Eugenia Blegu și Manuela Găitan.

Mulțumiri încă o dată tuturor și mai ales autoarei.

Prof. Gabriela Zaharescu

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.