ACTUALITATE 5 mai 2022

Insula din mijlocul lacului de la Gară va fi, în sfârșit, cumpărată de autorități

de Iulia Drăghici - Taraș | 2063 vizualizări

Autoritățile din Sfântu Gheorghe vor putea să reabiliteze zona lacului de la Gară în totalitate, pentru că vor cumpăra, în sfârșit, insula din mijlocul acestuia. Până acum, aceasta era deținută de două persoane fizice. Primăria va plăti 10.360 de euro fără TVA pentru bucata de pământ de 201 metri pătrați. Decizia privind prețul a fost aprobată în Consiliul Local în ședința din 28 aprilie a.c.. 

Până la urmă am reușit să ne înțelegem cu proprietarii părții private din insula care este în lacul din cartierul Gării. Este vorba despre o parcelă de 201 metri pătrați și a fost evaluată la suma de 10.360 de euro, iar proprietarii acceptă acest preț”, a spus viceprimarul Toth Birtan Csaba în cadrul ședinței CL din luna aprilie. 

Nefiind în proprietatea autorităților locale, porțiunea respectivă nu a fost vizată de proiectul de reabilitare început, iar acum urmează să se ia o decizie în privința a ce se va construi acolo și ce buget va fi necesar. Ce se știe în prezent este că de lucrare se va ocupa tot constructorul care a preluat proiectul reabilitării lacului, după cum ne-a spus viceprimarul. 

Reabilitarea lacului din cartierul Gării și a împrejurimilor sale a început în teren la mijlocul lunii iunie 2021 cu lucrări arheologice. 

În octombrie anul trecut, viceprimarul amintea de problema insulei și spunea că autoritățile au mai încercat să o cumpere, dar că nu s-au putut înțelege cu proprietarii, respectiv că „va urma probabil o expropriere, dar înainte de expropriere, trebuie să avem ori noul PUG în vigoare, ori să facem un PUZ în care să apară cu o destinație pentru care poate fi aplicată legea exproprierii de utilitate publică. (...) Ar putea și proprietarul să facă aici o afacere, sigur, însă nu știm cum se va sincroniza cu aceste lucrări. (...) Dar clădirea respectivă este din păcate în paragină, din păcate nu au făcut nimic să o salveze și cred că nu este propice pentru a o renova. Probabil va trebui o altă clădire. O să vedem. Dar în principiu ar fi mai bine să se exproprieze și să facă parte și teritoriul respectiv din parcul care se va construi aici”. 

În ceea ce privește lucrările derulate, luna trecută Primăria Sfântu Gheorghe informa că „anul trecut, terenul a fost curățat, iar acum se consolidează albia lacului și se toarnă fundația clădirii de recepție”. 

Investiția este prevăzută să fie finalizată până în decembrie 2023. Costul tuturor lucrărilor se ridică la aproape 17,8 milioane de lei, investiție asigurată în mare parte din fonduri europene. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.