ACTUALITATE 26 octombrie 2009

Instituţiile şi străzile din Sfântu-Gheorghe – iluminate solar?

de Covasna Media | 676 vizualizări
Autorităţile locale din Sfântu-Gheorghe pregătesc un proiect prin care să asigure iluminarea cu panouri solare a instituţiilor din [singlepic=484,250,250,,left]subordinea Primăriei, a unor străzi şi clădiri valoroase din punct de vedere arhitectural. Viceprimarul Sztakics Eva le-a solicitat consilierilor locali un punct de vedere cu privire la suma care poate fi alocată pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru acest proiect, studiu care ar costa între 45 şi 60 de mii de euro, urmând ca în funcţie de răspuns joi să prezinte

Autorităţile locale din Sfântu-Gheorghe pregătesc un proiect prin care să asigure iluminarea cu panouri solare a instituţiilor din subordinea Primăriei, a unor străzi şi clădiri valoroase din punct de vedere arhitectural.

Viceprimarul Sztakics Eva le-a solicitat consilierilor locali un punct de vedere cu privire la suma care poate fi alocată pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru acest proiect, studiu care ar costa între 45 şi 60 de mii de euro, urmând ca în funcţie de răspuns joi să prezinte Consiliului un proiect elaborat cu toate obiectivele vizate.

„Noi trei lucruri dorim să finanţăm prin acest program – introducerea unui sistem fotovoltaic la instituţiile aparţinătoare Primăriei – şcoli, grădiniţe, stadionul, al doilea obiectiv e iluminatul stradal şi apoi iluminatul arhitectual la unele clădiri cu valoare arhitecturală deosebită. În funcţie de opţiunea consilierilor proiectul nostru va avea o valoare între 9 şi 15 milioane euro”, a afirmat Sztakics Eva.

În cazul în care consilierii vor opta pentru varianta de 15 milioane de euro, atunci din aceşti bani vor putea fi iluminate 12 instituţii, 375 de stâlpi şi 5 clădiri arhitecturale. În varianta de 9 milioane de euro, vorbim de 7 instituţii, 220 de stâlpi şi 3 clădiri.

În funcţie de opţiunea consilierilor, lista cu instituţiile şi străzile exacte va fi prezentată zilele acestea.

Acest program la care doresc să aplice autorităţile din Sfântu-Gheorghe este în fază de consultare, dar întrucât perioada de depunere nu este foarte lungă municipalitatea vrea să pregătească proiectul din timp. Este vorba despre un Program Operaţional Sectorial elaborat de Ministerul Economiei, şi care vizează creşterea competitiviăţii economice, Axa 4 - Creşterea eficienţei energetice şi a securităţii furnizării în contextul combaterii schimbărilor climatice, Subprogramul valorificarea resurselor regerenerabile pentru producerea energiei verzi.

Banii care pot fi accesaţi la această axă sunt de 100 de milioane de euro, iar firma care va face studiul de fezabilitate şi va oferi consultanţă pentru Sfântu-Gheorghe va fi aleasă prin achiziţie publică. Contribuţia locală ar fi de 2% şi restul de la Uniunea Europeană.

Odată cu implementarea acestui proiect cheltuielile curente la instituţiile vizate se vor micşora semnificativ. În ceea ce priveşte oportunitatea amplasării unor asemenea panouri solare întro zonă în care nu este foarte cald, viceprimarul spune că s-au făcut deja nişte măsurători şi analize privind intervalele orare şi oraşul s-ar încadra.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
eugen, 28 octombrie 2009
ptr.icarus:toate sursele de energie,au parti bune si parti rele!Daca ne opunem noului ,fara argumente,atunci ne putem intoarce la lampa cu gaz!Pentru u n oras cu oameni civilizati,asa cum din citeste integral
eugen, 28 octombrie 2009
ptr.icarus:toate sursele de energie,au parti bune si parti rele!Daca ne opunem nonului ,fara argumente,atunci ne putem intoarce la lampa cu gaz!Pentru u n oras cu oameni civilizati,asa cum din citeste integral
Ikarusz, 27 octombrie 2009
Proiectarea , producerea , fabricarea , transportul , etc ..., acestor sisteme solare consuma mai multa energie decit energia produsa de aceste instalatii ! Specialisti energeticieni denumesc aceste citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.