Instanţa a stabilit că, „Întâlnirea maghiarilor de pretutindeni” rămâne discriminatorie
Curtea de Apel Braşov a menţinut la începutul acestei luni decizia de acum un an a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) privind faptul că evenimentul „Întâlnirea Maghiarilor de Pretutindeni” din anul 2007 a avut un caracter discriminatoriu faţă de toţi cetăţenii care nu aparţin etniei maghiare.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat ieri că nu a primit deocamdată decizia scrisă a hotărârii instanţei, dar vor vedea în continuare ce paşi vor urma. „Din principiu, nu ne întoarcem de pe drumul pe care am pornit, pentru că, în primul rând, populaţia maghiară, care este 75 la sută în zonă, cere acest lucru şi în doilea rând legislaţia ne şi permite“, a spus el.
CNCD a decis în urmă cu un an că „Întâlnirea maghiarilor covăsneni de pretutindeni“, care a avut loc la Moacşa în perioada 17-20 august 2007, a avut un caracter discriminatoriu faţă de celelalte etnii.
Decizia CNCD a fost luată pe baza unei sesizări formulată de Forumul Civic al Românilor din Harghita şi Covasna (FCRHC), în care s-a arătat că organizarea „Întâlnirii maghiarilor de pretutindeni“ a fost finanţată din bani publici – 1,1 milioane de lei – de la Consiliul Judeţean Covasna şi Primăria Sfântu Gheorghe şi a exclus românii, evreii, germanii, romii sau orice altă etnie în afară de cea maghiară. În sesizarea FCRHC s-a arătat că manifestarea a fost una „cu caracter strict etnic“, „avându-i ca beneficiari doar pe cetăţenii de naţionalitate maghiară din judeţul Covasna“.
CNCD a solicitat administraţiei din judeţul Covasna să nu mai repete astfel de manifestaţii pe viitor, dar nu a sancţionat în niciun fel acţiunea din urmă cu doi ani. Întâlnirea din 2007 a maghiarilor covăsneni de pretutindeni a adunat la Moacşa numeroşi maghiari din toate colţurile lumii. Scopul întâlnirii a fost acela de a strânge la un loc maghiarii răspândiţi în lume, pentru ca aceştia să se regăsească acasă şi să-şi redescopere identitatea naţională. Cu ocazia evenimentului, autorităţile judeţene au construit la Moacşa şi un parc în memoria maghiarilor, considerat a fi un monument ce redă istoria maghiarimii.
Ana Sidon