ACTUALITATE 28 ianuarie 2016

Inspectoratul de Poliție Județean Covasna la ceas de bilanț

de Covasna Media | 955 vizualizări

În anul 2015, la nivelul județului Covasna, infracțiunile comise cu violență și furturile au scăzut, iar cuantumul prejudiciului recuperat în cauzele penale de natură economico-financiară a crescut.

Şi în anul 2015, atenţia poliţiştilor covăsneni a fost canalizată în permanenţă în direcţia menţinerii ordinii şi liniştii publice, siguranţa cetăţenilor fiind primordială. În urma eforturilor depuse de oamenii legii în acest scop, rezultatele nu au întârziat să apară, acest fapt fiind relevat de datele statistice înregistrate la nivel judeţean.

Dintre principalele rezultate pozitive obţinute menţionăm:

– Scăderea infracţionalităţii sesizate înregistrate la nivelul judeţului;

– Colaborarea între I.P.J. Covasna şi instituţiile cu atribuţii de constatare a infracțiunilor, colaborare materializată în organizarea şi executarea de acţiuni de amploare, pe linia combaterii infracţiunilor de natură economico-financiară;

– Menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică în zona unităţilor de învăţământ;

– Creşterea procentului de constatare a faptelor flagrante;

– Înregistrarea unui risc rutier scăzut, prin reducerea numărului persoanelor decedate și a celor rănite grav în accidente rutiere. De asemenea un aspect pozitiv îl constituie extinderea sistemului de supraveghere a traficului rutier prin intermediul camerelor video;

– Scăderea numărului infracțiunilor de mare violență contra persoanei;

– Reducerea infracţionalităţii sesizate contra patrimoniului prin scăderea numărului infracţiunilor de furt;

– Creşterea cuantumului prejudiciului recuperat în cauzele penale de natură economico-financiară.

Siguranța cetățeanului și combaterea criminalității

În anul 2015, pentru servirea comunităţii şi prevenirea criminalităţii, poliţiştii covăsneni au executat 9.077 de intervenţii rapide la evenimente, 5.082 de acţiuni cu efective lărgite şi 62.792 de controale directe.

Totodată, s-a intervenit la 10.257 de solicitări făcute de cetăţeni, dintre acestea aproximativ 50% au fost făcute prin intermediul Sistemului Naţional Unic Apeluri de Urgenţă 112, iar în peste 89% dintre cazuri intervenţia a fost realizată sub 10 minute.

La nivelul judeţului numărul infracțiunilor sesizare a scăzut în 2015, cu 10% față de anul precedent.

– Faptele comise cu violență

În cursul anului 2015, la nivelul judeţului Covasna infracţiuni de mare violenţă au înregistrat și ele o scădere cu 25% față de 2014.

Același trend descendent se păstrează și în ceea ce privește numărul infracţiunilor contra integrităţii corporale sau sănătăţii persoanei – au fost sesizate cu 7% mai puține fapte față de anul precedent, iar dintre acestea, 77,5% au fost infracţiuni de loviri sau alte violenţe.

Poliţiştii au acționat în permanență pentru prevenirea și combaterea faptelor comise cu violență, mai ales a celor comise pe fondul consumului de alcool, desfăşurând numeroase acţiuni în acest sens.

În cadrul acestor activităţi s-au efectuat instruiri ale personalului localurilor aflate pe raza de competenţă, cu privire la prevenirea unor astfel de fapte, au fost organizate întâlniri cu grupuri țintă în vederea conștientizării consecințelor comiterii de infracțiuni cu violență, iar polițiștii au intervenit și au sancționat cu fermitate faptele prin care s-au încălcat prevederile legale în domeniu.

– Criminalitatea contra patrimoniului

Prevenirea și combaterea infracţiunilor contra patrimoniului a fost și ea una dintre priorităţile poliţiştilor covăsneni.

Efortul depus de polițiști pentru reducerea infracțiunilor contra patrimoniului s-a concretizat în faptul că numărul infracțiunilor de acest gen a înregistrat o scădere în 2015, cu 13% față de anul precedent, 2014. Un procent de 62,2% dintre infracțiunile contra patrimoniului au fost infracțiuni de furt. De menționat este că numărul furturilor a scăzut cu 15,5% față de anul precedent.

Și numărul tâlhăriilor a scăzut cu 23% comparativ cu anul 2014.

– Criminalitatea stradală  

Asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică pentru toţi cetăţenii din judeţ s-a aflat permanent în atenția poliţiștilor covăsneni, urmărind creșterea sentimentului de siguranţă în rândul cetăţenilor. În acest sens au fost organizate şi desfășurate numeroase acțiuni cu scop preventiv şi de descurajare a celor care comit ilegalități.

Pentru realizarea acestui obiectiv, poliţiştii au acţionat în sistem integrat, în baza concepţiei de prevenire a criminalităţii stradale, în cooperare cu jandarmi, agenţi din cadrul societăţilor private de pază şi protecţie din judeţ, precum şi cu organe ale administraţiei publice locale.

Numărul infracțiunilor stradale sesizate a înregistrat o ușoară creștere cu 3,8%. Dintre acestea, 77% dintre fapte au fost comise în mediul urban, iar 23% în mediul rural.

Din totalul infracţiunilor stradale sesizate, ponderea o reprezintă infracţiunile de furt cu 88,46%, majoritatea fiind furturi de/din auto şi de componente din exteriorul autovehiculelor.

Polițiștii vor acționa în continuare și în 2016, pentru reducerea criminalității stradale și menținerea climatului de ordine și siguranță publică.

– Criminalitatea economico-financiară

În 2015, polițiștii de la structurile de combatere a criminalității economice din cadrul I.P.J. Covasna au inițiat și desfășurat 1.203 acțiuni și controale pentru prevenirea, descoperirea şi combaterea faptelor de evaziune fiscală, în special a ilegalităţilor privind comerţul cu produse din tutun şi alcool.

În urma acestor acțiuni au fost confiscate 161.671 de ţigarete, 1.173 litri de alcool și au fost indisponibilizate șapte autovehicule.

Valoarea prejudiciului recuperat în cauzele penale cercetate a fost de 8.647.151 lei, cifră care a crescut față de 2014.

– Regimul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase

În 2015, poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozibili şi Substanţe Periculoase au executat 93 de acţiuni cu efective lărgite, 1.788 de controale directe şi verificări la deţinători de arme letale şi neletale și nouă percheziții domiciliare.

Au fost constatate pe această linie, 84 de fapte penale, din care 29 în flagrant, şi au fost aplicate 45 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 33.000 de lei.

În urma activităților desfășurate de polițiști în acest domeniu, au fost indisponibilizate 44 de arme de foc (20 letale şi 24 neletale), 1.709 bucăţi de muniţie, 47 grame de pulbere, 21 kg obiecte pirotehnice și 8,5 kg substanţe toxice. De asemenea, au fost confiscate și 458 de kg de carne de vânat și 7 trofee de vânătoare.

– Criminalitatea în domeniul silvic

Pentru polițiștii covăsneni, o altă componentă prioritară a activității este reprezentată de prevenirea și combaterea ilegalităţilor în domeniul silvic.

În anul 2015 au fost organizate şi executate 2.827 de acţiuni pe această linie, acțiuni care au fost desfășurate atât în fondul forestier, cât şi la instalaţiile de prelucrat lemn rotund.

În urma acestor acțiuni au fost aplicate 600 de sancţiuni contravenționale în valoare totală de 514.000 de lei, au fost confiscați 591,83 metri cubi de material lemnos provenit din săvârșirea de ilegalități în domeniul silviculturii și au fost constatate 343 de infracțiuni. De asemenea, polițiștii au dispus confiscarea valorică a 103,35 metri cubi de material lemnos.

În cadrul acțiunilor desfășurate în baza planului de măsuri ”Pomul de Crăciun - 2015”, intensificarea activităţilor în acest sector a dus la confiscarea 338 de pomi de crăciun în valoare totală de peste 12.136 de lei.

– Urmăriri şi supravegheri judiciare

Poliţiştii de la urmăriri și supravegheri judiciare au solicitat dispunerea măsurii urmăririi la nivel naţional pentru 52 de persoane. De asemenea, s-a dispus revocarea acestei măsuri pentru 57 de persoane urmărite care au fost identificate de polițiștii covăsneni.

Tot în cursul anului 2015, au fost desfășurate activități de supraveghere asupra a 54 de inculpați față de care au fost dispuse măsuri preventive neprivative de libertate. La finele anului erau în evidenţă 38 de inculpaţi - 31 sub control judiciar și șapte arestaţi la domiciliu.

În conformitate cu prevederile art. 31 alin.2, din Legea nr.217/2013, pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, republicată, la nivelul inspectoratului au fost înregistrate 15 ordine de protecție, din care șase au fost revocate.

– Siguranţa traficului rutier

Creşterea siguranţei rutiere a constituit o altă prioritate pentru poliţiştii cu competenţe pe acest segment, mai ales pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente şi creşterea gradului de siguranță pe arterele rutiere din județ.

În cursul anului 2015, au fost executate 4.012 acţiuni, iar în urma acestora au fost constatate 197 de infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere şi 198 de infracţiuni de altă natură. Pentru abaterile constatate, poliţiştii rutieri au aplicat 21.453 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 3.153.000 de lei, au reţinut 732 de permise de conducere şi au retras 743 certificate de înmatriculare.

Pentru încălcarea regimului legal de viteză au fost aplicate 9.618 sancțiuni, pentru abaterile comise de pietoni au fost aplicate 1.850 de sancțiuni, iar alte 1.061 de sancțiuni au fost

Numeroasele acțiuni desfășurate de polițiștii rutieri în vederea reducerii riscului rutier și a consecințelor accidentelor de circulație au dus la scăderea numărului persoanelor decedate în urma accidentelor, precum și cel al răniților grav față de 2014.

Principalele cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost abaterile bicicliştilor, depășirile neregulamentare și neacordarea priorității pietonilor.

Educația rutieră este și ea importantă, iar în acest sens polițiștii rutieri au desfășurat numeroase acțiuni în școli, în scopul formării unei conduite preventive în rândul tinerilor și pentru ca aceștia să își însușească regulile elementare de circulație. În acest scop, în 2015, polițiștii rutieri au organizat peste 100 de activități în unitățile de învățământ.

– Poliţia de proximitate şi siguranţa comunităţii

Poliţiştii de proximitate din cadrul I.P.J. Covasna au acţionat în slujba comunităţii, având în atenţie prevenirea faptelor comise cu violenţă, menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică, soluţionarea cu celeritate a solicitărilor venite de la cetăţeni, dar şi alte activităţi care le revin potrivit competenţei.

Activitatea poliţiştilor de proximitate s-a axat în principal pe creşterea încrederii cetăţenilor în serviciul poliţienesc, iar în acest scop au fost desfăşurate 3.486 de activităţi directe în comunitate, peste 260 de întâlniri cu persoane de vârsta a treia, informări adresate instituţiilor de deservire a cetăţenilor, dar şi activităţi preventive la asociaţii de locatari.

Componenta educației preventive a reprezentat și ea o parte importantă a muncii poliţiştilor de proximitate, în 2015 fiind desfăşurate peste 2.800 de activităţi în unităţile de învăţământ.

De asemenea, poliţiştii de la structurile Poliţiei de Proximitate au constatat 72 de infracţiuni în flagrant.

Priorităţi de acţiune

Pentru anul 2016, principalele priorități de acțiune pentru polițiștii covăsneni sunt:

– Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor;

– Menținerea la un nivel minim a infracționalității stradale, în special a celei comise cu violență și asigurarea climatului de siguranță în unitățile de învățământ și zona adiacentă acestora;

– Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere;

– Consolidarea capacităţilor instituţionale şi funcţionale în combaterea criminalităţii economico-financiare, în special în domeniile prioritare – corupția în achiziţiile publice și intracomunitare, contrabanda, spălarea de bani şi evaziunea fiscală;

– Prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile, a infracţiunilor de tâlhărie, furturilor din locuinţe şi case de vacanţă, pe raza de competenţă – creşterea procentului faptelor constatate în flagrant;

– Iniţierea de proiecte la nivel local în vederea absorbţiei de fonduri structurale şi de coeziune;

– Optimizarea timpilor de reacţie la solicitările prin sistemul SNUAU 112.

(Biroul de Presă al IPJ Covasna)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.