Înjunghiat şi cu urechea tăiată
O familie de romi din Doboşeni a depus plângere la Poliţie după ce fiul în vârstă de 14 ani a fost atacat noaptea, a fost înjunghiat cu un briceag şi i s-a tăiat şi urechea. Incidentul a avut loc la începutul lunii, când minorul se deplasa la o fermă din Filia unde lucra ca îngrijitor. În drumul său, copilul s-a întâlnit însă cu trei tineri care consumaseră alcool. Unul dintre ei, R. Zsolt (19 ani), din Vârghiş, a rămas în urma celor doi însoţitori ai săi şi aparent fără motiv a înfipt un briceag în abdomenul copilului şi i-a tăiat o ureche.
Fapta l-a purtat prin spitale pe copilul care a fost mai întâi internat la Spitalul din Baraolt şi apoi la cel Judeţean, pentru a primi îngrijiri suplimentare. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Andrea Buzsi, în prezent au loc cercetări şi urmează a se încadra juridic fapta tânărului de 19 ani.
Romii în pericol?
Potrivit unor surse care au dorit să rămână anonime, făptaşul implicat în înjunghierea minorului rom face parte alături de ceilalţi doi însoţitori din gruparea extremistă din Ungaria cunoscută sub numele de „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate“ (HVIM), la care au aderat de la începutul anului mai mulţi tineri din judeţ, inclusiv din Baraolt şi zona respectivă. Totodată, tânărul cercetat a mai fost implicat în luna februarie într-un incident similar care a avut ca ţintă minori romi, dar atunci a scăpat doar cu un avertisment.
Din „vocea satului“, deşi până acum nu au mai fost atât de sângeroase sau dure, anul acesta în zona Baraoltului şi Vârghişului au avut loc tot felul de acţiuni violente ţintite spre romi, în special minori, iar cei implicaţi sunt descrişi ca purtând bocanci negri, pantaloni kaki şi tricouri negre cu însemnele grupării amintite, plus nelipsitul briceag. La o simplă căutare pe internet, pe diverse site-uri numele grupării este asociat cu „ultranaţionalistă“ sau împotriva evreilor şi romilor, iar în luna mai li s-a atribuit public împrăştierea unor manifeste rasiste şi antisemite în cutii poştale din municipiu. La începutul acestui an, gruparea a demarat şi un turneu de recrutare de noi membri, pe site-ul lor apărând cu organizaţii şi în Sfântu-Gheorghe sau Târgu-Secuiesc.
Din seria evenimentelor organizate de ei face parte şi contramanifestaţia de la sfârşitul lunii iulie din Miercurea Ciuc, faţă de o manifestaţie a ONG-urilor comunităţilor de romi din ţară, ocazie cu care au fost scandate mesaje jignitoare şi lozinci împotriva acestei etnii.
Întrebat despre eventualele acţiuni din acea zonă, la adresa romilor, liderul Asociaţiei romilor Amenka din Sfântu-Gheorghe, Dima Mihaly, a făcut referire la incidentul minorului înjunghiat şi a spus că urmează să vadă cum se finalizează cercetările, dar orice acţiune îndreptată împotriva romilor este de condamnat cu atât mai mult dacă ar avea la bază motive bazate pe rasă sau etnie.
El afirmă că deşi mai au loc unele acţiuni sau gesturi împotriva romilor, din diferite motive, nu prea se pot proba sau nu se ia atitudine dacă sunt izolate sau dacă nu este vorba despre ceva mai grav.
Dima spune că dorinţa lor este să arate că şi romii se pot implica în acţiuni pozitive, comunitare, de curăţare sau înfrumuseţare a unor zone spre exemplu, pentru a demonstra că nu toţi sunt la fel şi pentru ca oamenii să vadă şi faţa mai bună a lor, nu numai relele. „Dacă 10 romi sunt hoţi, nu toţi sunt, avem şi noi rezultate bune”, a spus Dima. O propunere de-a lui a fost ca din grupurile de pază care activează în sezonul agricol pe terenurile agricole să facă parte şi romi, pentru a se evita astfel eventualele probleme legate de furturi.