ACTUALITATE 7 august 2016

Infracţionalitatea a scăzut cu 12,8% în judeţul Covasna în prima jumătate a anului

de Iulia Drăghici - Taraș | 275 vizualizări

Potrivit IPJ Covasna, numărul accidentelor grave a crescut

În primele şase luni ale anului infracţionalitatea a scăzut cu 12,8% în judeţul Covasna, arată statistica realizată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean. Mai mult, datele oficiale arată că numărul faptelor descoperite în flagrant a crescut cu 7,6% față de anul precedent. Pe de altă parte, în rândul veştilor mai puţin îmbucurătoare se află aceea care spune că numărul accidentelor rutiere grave a crescut uşor în prima jumătate a anului.

„La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna, indicatorii statistici relevă, pentru perioada analizată, o scădere a infracţiunilor sesizate cu 12,8%. Din totalul infracțiunilor sesizate 55% au fost în mediul urban și 45% în mediul rural. De asemenea, este de subliniat faptul că a crescut numărul faptelor descoperite în flagrant cu 7,6% față de anul precedent. Infracţiunile sesizate contra persoanei au scăzut cu 5,8%, cele contra patrimoniului au înregistrat o scădere de 16,9%, iar infracţiunile de natură economico-financiară au scăzut cu 20%”, arată un comunicat de presă al IPJ Covasna.

Şi criminalitatea stradală a scăzut cu 2,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În plus, şi numărul faptelor penale sesizate în incinta şi zona adiacentă a unităților de învățământ a scăzut cu 41% în primele 6 luni ale lui 2016, fiind sesizate 7 fapte penale, niciuna dintre ele nefiind infracțiuni de mare violență, arată statistica Poliţiei.

Combaterea criminalității și menținerea siguranței cetățeanului

Bilanțul Poliției covăsnene pentru primele șase luni ale acestui an înregistrează peste 1.000 de activități preventiv-educative desfășurate în unităţile de învăţământ covăsnene, peste 7.100 de intervenţii la evenimente, mai bine de 2.000 de acţiuni cu efective lărgite şi peste 1.000 de misiuni de asigurare a măsurilor de ordine și siguranță publică şi peste 2.000 de intervenţii la solicitări venite prin SNUAU 112, în aproape 90% din cazuri intervenția realizându-se în mai puţin de 10 minute.

Domeniul criminalității de natură economico-financiară – sancţiuni de 204 mii lei

În ceea ce priveşte criminalitatea de natură economico-financiară, raportul arată că au fost desfășurate 594 de acțiuni și controale directe, în urma acestora fiind constatate 105 infracțiuni. Pentru fapte contravenționale în domeniul economico-financiar au fost aplicate 59 de sancțiuni în valoare de 204.000 lei. Totodată, au fost confiscate sume de bani, în total aproape 50.000 de lei, dar și bunuri și mărfuri în valoare de peste 36.000 de lei, 24.000 kg de îngrășăminte și 7.000 de kg. de deșeuri feroase, potrivit IPJ.

Activitatea poliţiştilor arată că în primele şase luni ale anului au fost ridicate în vederea confiscării peste 97.000 fire de țigarete, 4.050 litri alcool și au fost indisponibilizate 6 autoturisme.

Domeniul piscicol şi al silviculturii – peste 600 de controale

Pe linie de silvicultură au fost realizate peste 500 de acţiuni. „În urma acestora au fost aplicate 327 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 272.000 de lei şi s-a dispus confiscarea a 316,41 mc de material lemnos. De asemenea, în perioada analizată, la nivelul județului au fost sesizate 106 fapte de natură penală în domeniul silvic. În domeniul piscicol au fost executate 104 acţiuni și controale, pe această linie fiind constatate şi sancționate 36 de fapte de natură contravențională”, informează reprezentanţii Poliţiei covăsnene.

Numărul accidentelor rutiere grave a crescut

Statistica Poliţiei din judeţ arată că în perioada ianuarie – iunie 2016 numărul accidentelor rutiere cu urmări grave a crescut la 29, de la 27 câte au fost înregistrate anul trecut în aceeaşi perioadă. Numărul persoanelor decedate în urma accidentelor a crescut de la 6 la 7, dar şi numărul persoanelor rănite grav a înregistrat o creştere de la 25 la 32.

„În acest sens, pe lângă activităţile de combatere a încălcărilor normelor rutiere, poliţiştii au desfăşurat activități de educație și informare, în scopul creşterii gradului de educaţie rutieră a tuturor participanţilor la traficul rutier prin cunoaşterea necesităţii respectării regulilor de circulaţie. Astfel, poliţiştii rutieri au organizat şi desfăşurat 103 activităţi de informare cu tematică rutieră în 54 de unităţi de învăţământ de pe raza de competenţă, activităţi la care au participat peste 3.800 de elevi şi cadre didactice”, arată raportul IPJ Covasna.

Aceeaşi sursă mai prezintă faptul că în perioada de referinţă au fost desfășurate şi aproape 1.300 de acțiuni pentru menținerea siguranței traficului rutier și pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, acțiuni pe care IPJ Covasna le va continua și în a doua jumătate a anului. Pentru abateri la regimul circulației au fost aplicate peste 9.300 de sancțiuni contravenționale dintre acestea 675 fiind pentru abateri ale pietonilor, iar alte 295 pentru abateri săvârșite de bicicliști și căruțași. Au fost reţinute și 397 de permise de conducere și 360 de certificate de înmatriculare. De asemenea, au fost constatate 100 de infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice, dintre acestea 53 fiind infracțiuni de conducere sub influența băuturilor alcoolice.

„Ne propunem ca și în perioada următoare să continuăm acțiunile pentru prevenirea și combaterea oricăror fapte antisociale de natură a aduce atingere climatului de ordine și siguranţă publică și îi asigurăm pe cetățeni că vom fi la datorie, ca și până acum, astfel încât aceștia să se bucure de liniște și siguranță”, transmit poliţiştii.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.