ACTUALITATE 13 aprilie 2014

Informare de presă: Producătorii și produsele tradiţionale

de Covasna Media | 529 vizualizări

În cadrul procesului de reformare PAC, Uniunea Europeană propune noi soluţii pentru a garanta aprovizionarea cu alimente. Politica agricolă comună (PAC) a evoluat de-a lungul anilor, însă nevoile pieţei mereu în schimbare şi criza economică impun continuarea procesului de reformă durabilă, o mai bună protecţie a mediului şi o dezvoltare rurală mai eficientă.

Sistemul european de etichetare a calităţii protejează 1.000 de denumiri utilizate pentru a desemna produse agricole şi alimentare tradiţionale.

Munca a mii de agricultori şi producători de alimente este valorizată, contribuindu-se astfel la conservarea şi dezvoltarea patrimoniului rural al UE. De asemenea, sistemul le garantează consumatorilor că pot avea încredere în produsele alimentare care poartă această etichetă.

Odată ce denumirea comercială a produsului agricol sau alimentar tradiţional este înregistrată sub una dintre cele trei mărci de calitate, UE se va asigura că aceeaşi denumire protejată nu va fi folosită de alţi producători.

Denumire de origine protejată – pentru produsele agricole şi alimentare fabricate, prelucrate şi pregătite într-o anumită zonă geografică, după metode recunoscute;

Indicaţie geografică protejată – pentru produse agricole şi alimentare strâns legate de o zonă geografică. Cel puţin una din etapele de producţie, procesare sau preparare trebuie să aibă loc în zona geografică specificată;

Specialitate tradiţională garantată – evidenţiază caracterul tradiţional al produselor, care le este conferit fie de compoziţie, fie de metoda de fabricaţie

Legislaţia Uniunii Europene stabileşte criterii stricte care garantează calitatea produselor europene, iar sistemele de calitate ale Uniunii Europene permit identificarea produselor agricole şi a produselor alimentare obţinute conform unor caiete de sarcini bine precizate.

În vederea înregistrării unui produs sub una din cele trei denumiri la nivelul grupului de producători mai întâi se defineşte produsul care urmează a fi înregistrat conform unui caiet de sarcini precis.

Solicitarea de înregistrare se transmite spre analiză organismului naţional competent, iar dacă criteriile sunt îndeplinite documentaţia este înaintată la Comisia Europeană în vederea înregistrării produsului.

Dr. Sikó Barabási Sándor

Director DSVSA Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.