Înfiinţarea Ţinutului Secuiesc cu statut autonom, anulată definitiv
Hotărârea Consiliului Local (CL) Miercurea
Ciuc, prin care a fost aprobat un memorandum iniţiat de CNS, privind înfiinţarea Ţinutului Secuiesc cu statut autonom, şi care a fost atacată de Prefectură, a fost anulată definitiv de Curtea de Apel Târgu Mureş, care a respins recursul autorității locale.
Hotărârea CL Miercurea Ciuc din primăvara anului 2014, prin care a fost aprobat memorandumul Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) privind înfiinţarea regiunii administrative Ţinutul Secuiesc cu statut autonom, a fost atacată în instanţa de contencios administrativ, în 3 iulie 2014, de prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, acţiunea acestuia fiind admisă de magistrații Tribunalului Harghita în luna octombrie a anului trecut, scrie Mediafax.
Potrivit deciziei acestora, documentul nu a fost emis pe baza legii, propunerea privind Statutul de autonomie a Ținutului Secuiesc fiind avizată negativ de Consiliul Legislativ, „întrucât viza crearea unei entităţi statale distincte, paralelă cu statul naţional unitar român, ceea ce contravine Constituţiei”. Ulterior, Consiliul Local Miercurea Ciuc a atacat cu recurs, în februarie 2015, sentinţa Tribunalului Harghita la Curtea de Apel Târgu Mureş, care a respins acţiunea acestuia și a anulat definitiv hotărârea adoptată, fiind comunicată Prefecturii Harghita în urmă cu două zile.
Potrivit magistraților Curții de Apel Târgu Mureş, CL Miercurea Ciuc „a ales să ignore aria de competenţă şi a adoptat un act care vizează demersuri şi solicitări concrete ce tind să stabilească regimul teritorial-administrativ al populaţiei din 153 de localităţi, din care doar 68 se află în Harghita”, celelalte fiind situate în judeţele Covasna și Mureş.
De asemenea, aceștia au precizat că în decizia lor au mai ținut cont de „respingerea de către Comisia Europeană” a două cereri de înregistrare a unor iniţiative cetăţeneşti „al căror obiect îl constituia înfiinţarea de regiuni după criterii etnice”.
„Prin Decizia C (2013) 4875 final, din 25 iulie 2013, a fost respinsă cererea de înregistrare a iniţiativei cetăţeneşti depuse de Consiliul Naţional Secuiesc cu titlul "Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor şi pentru sustenabilitatea culturilor regionale" , iar prin Decizia C (2013) 5969 final, din 13 septembrie 2013, a fost respinsă cererea de înregistrare a iniţiativei cetăţeneşti depuse de Hans Heinrich Hansen şi Kelemen Hunor, cu titlul "Minority Safe-Pack – un milion de semnături pentru diversitate în Europa", precum şi, în acelaşi sens, respingerea de către Plenul Senatului, în şedinţa din 25 septembrie 2012, a propunerii legislative privind Statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc”, au motivat magistrații Curţii de Apel Târgu Mureş. Decizia Curţii de Apel Târgu Mureş este definitivă.