ACTUALITATE 27 iunie 2017

A început construirea adăpostului pentru câini din Întorsura Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 3506 vizualizări

Marți s-au demarat oficial lucrările, iar într-o lună acestea vor fi încheiate, spun autoritățile

Visul întorsurenilor de a avea un adăpost unde să fie duși câinii comunitari care își fac veacul prin centrul orașului Întorsura Buzăului este tot mai aproape de a deveni realitate. Marți, 27 iunie, au început oficial lucrările de construire a adăpostului pentru câini și într-o lună se vor și încheia, potrivit înțelegerii dintre autoritățile locale și firma constructoare. Totuși, proiectul a suferit câteva modificări față de planul inițial, astfel că suma proiectului aproape că s-a înjumătățit. De la circa 200.000 de lei cât s-a preconizat inițial, costul investiției a scăzut la 107.136 de lei, cu tot cu TVA.

„Chiar ieri, luni, am fost acolo și încă nu s-a făcut nimic concret, doar s-a măsurat, s-a pichetat și s-a trasat, dar azi s-au apucat de lucru. Firma cu care s-a contractat lucrarea se pare că a avut alte lucrări și nu a venit să se apuce de lucru. Ne-au promis că într-o lună vor încheia. (...) Proiectul s-a mai modificat, s-a micșorat pentru că spațiul nu ne-a permis să îl facem mare”, ne-a declarat viceprimarul Ștefan Platon.

Locația destinată câinilor fără stăpân, care va fi construită lângă fosta groapă de gunoi a Întorsurii Buzăului, în apropierea centrului de produs și stocat biomasă, va avea o suprafață totală de 288 de metri pătrați, unde vor fi construite între 8 și 10 cuști de 70 de metri pătrați fiecare. Aici vor putea fi „cazați” circa 40 de câini.

„În proiect este inclus și un cabinet sanitar-veterinar, care va avea un medic, o sală de operații pentru sterilizări și așa mai departe. Va fi un proiect care va necesita mulți bani de întreținere din partea primăriei, pentru că trebuie alimentație, curățenie, administrator, medic și altele, dar este foarte necesar”, a mai spus, pentru „Observatorul de Covasna”, Ștefan Platon.

„Îmi e teamă pentru mine, pentru copiii mei”

Câinii fără stăpân sunt o reală problemă pentru locatarii din zona blocurilor din Întorsura Buzăului, care așteaptă cu interes deschiderea adăpostului de câini, eveniment care, ce e drept, s-a cam lăsat așteptat. Ba mai mult, sunt persoane care spun că sunt dispuse să facă voluntariat în cadrul adăpostului, doar să nu mai vadă câinii fără stăpân liberi pe străzi.

„Câinii aceștia sunt un adevărat pericol pentru copiii care ies liberi în fața blocului, dar și pentru adulții care merg cu bicicleta sau care merg la ghena de gunoi. Sunt un pericol permanent, deci un adăpost pentru câinii comunitari e o soluție foarte bună, chiar dacă nu va rezolva problema complet. În fiecare marți, când e zi de târg, și nu numai, vin oameni din împrejurimi și lasă lângă tomberonul de gunoi pui de căței sau pisici pentru că le e milă. Noi cei de la blocuri ne-am săturat să suferim pentru că cei de la țară nu sunt în stare să își sterilizeze animalele sau să le crească. Apoi, există oameni care încurajează această practică, hrănesc animalele abandonate și reacționează negativ atunci când instituțiile statului mai „curăță” zona: fac scandal, ascund animalele și apoi le eliberează. E o prostie. Îmi e teamă pentru mine, pentru copiii mei. Erau momente când nu puteam trece prin fața blocului după ce se însera din cauza unor câini mari și fioroși care se luau la harță sau care dormeau în fața ușii blocului și nu puteam intra. De multe ori am mers, alături de mai mulți locatari, la primărie pentru a cere un ajutor. E clar că e un lucru dificil de rezolvat. Sunt un iubitor de animale, dar nu când acestea devin un pericol pentru cei din jur. Și sunt convinsă că odată deschis acest adăpost, mulţi vor face voluntariat și își vor satisface plăcerea de a ajuta la creșterea animalelor și de a le îngriji așa cum se cuvine”, ne-a spus o femeie din Întorsura Buzăului.

Adăpostul pentru câini comunitari, inclus în strategia de dezvoltare a orașului

Proiectul „Adăpost pentru câini comunitari” a fost inclus de autorități în Strategia pentru Dezvoltarea oraşului Întorsura Buzăului, valabilă pentru perioada 2017–2020. Inițiativa a fost adoptată oficial de consilierii locali încă de anul trecut.

Potrivit Strategiei, acest proiect „urmăreşte realizarea unui adăpost pentru câinii comunitari aflaţi în libertate, din oraşul nostru, al căror număr este în continuă creştere, reprezentând un adevărat pericol pentru cetăţeni, atât din cauza atacurilor repetate, cât şi a posibilităţii de transmitere a unor boli. Strângerea acestor câini comunitari de pe străzile oraşului presupune existenţa unui spaţiu unde aceştia vor putea fi adunaţi şi îngrijiţi”.

Viceprimarul întorsurean ne-a mai precizat că spațiul va fi unul care va respecta normele europene în vigoare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.