ACTUALITATE 3 decembrie 2012

Începe „febra cadourilor”

de Covasna Media | 1060 vizualizări
Luna decembrie reprezintă cea mai încărcată lună din an în ceea ce priveşte cumpărăturile. Odată cu luna decembrie, sărbătorile de iarnă aduc și cele mai multe cadouri, sondajele arătând că la români o persoană oferă, în medie, câte un cadou altor cinci persoane. Magia sărbătorilor – Moș Nicolae și Moș Crăciun...

Luna decembrie reprezintă cea mai încărcată lună din an în ceea ce priveşte cumpărăturile.

Incepe „febra cadourilor”Odată cu luna decembrie, sărbătorile de iarnă aduc și cele mai multe cadouri, sondajele arătând că la români o persoană oferă, în medie, câte un cadou altor cinci persoane. Magia sărbătorilor – Moș Nicolae și Moș Crăciun – este transmisă în special prin cadouri, de cele mai multe ori oamenii uitând oarecum însemnătatea religioasă a acestor zile și având tendința de a cheltui cât mai mult, tocmai pentru a le face bucurii celor dragi. Spre deosebire de alte sărbători – cum ar fi 8 martie, Moș Nicolae și Moș Crăciun sunt aparte tocmai prin natura personală, cadourile cu această ocazie fiind substanțiale și oferite celor apropiați; în plus, Moș Nicolae și Moș Crăciun sunt așteptați cu sufletul la gură de cei mici, care știu că dacă au fost cuminți primesc daruri dintre cele mai dorite. Cu toții ne amintim de diminețile în care ne uitam emoționați în ghetuțe să aflăm dacă Moș Nicolae ne-a adus o nuielușă – pentru că n-am fost cuminți sau dulciuri – răsplata faptului că am învățat bine și ne-am ascultat părinții, la fel cum cu toții am încercat să stăm treji în noaptea dinaintea Crăciunului pentru a vedea pe unde vine Moșul cu sacul plin de jucării. Chiar dacă vremurile s-au schimbat și vitrinele au devenit tot mai strălucitoare, cu diverse oferte și atracții pentru cadouri, cei mai mulți dintre noi încercăm să păstrăm tradițiile; în plus, criza își spune cuvântul și ne obligă oarecum să facem cadourile exact așa cum ar trebui să fie ele: dorite și utile celor dragi.

În ultimele zile, magazinele au devenit tot mai neîncăpătoare – pe de-o parte din cauza mărfurilor abundente, care oferă idei de cadouri pentru toate buzunarele, și pe de altă parte ca urmare a faptului că febra căutării cadourilor i-a pătruns deja pe cei mai mulți.

Ce și de cât cumpărăm

Pentru cei dragi, cei mai mulți preferă să cumpere cadouri mai voluminoase de Moș Crăciun și cadori simbolice de Moș Nicolae. Astfel, cei mai mulți oameni aleg să dăruiască îmbrăcăminte, încălțăminte, bijuterii și jucării, iar cadourile de genul alimentelor, cosmeticelor, decorațiunilor interioare sau ustensilelor de bucătărie sunt cele mai puțin căutate în această perioadă; din păcate și cărțile intră aici, tot mai puțini fiind cei care consideră că ar fi potrivită o carte pe post de cadou – poate pentru că utilitatea practică a acesteia nu este la fel de mare precum cea a unei perechi de... cizme.

„Se cumpără foarte mult îmbrăcămintea în această perioadă, pentru cadoul de Crăciun. Oamenii cumpără piese mai importante – pantaloni, paltoane, ghete, cizme, adică articole care sunt mai scumpe și mai durabile. Foarte bine se vând și jucăriile – de la jocuri luminoase cu sunete haioase pentru bebeluși și până la mașinuțe, păpuși ori jocuri lego cu nivel ridicat de îndemânare pentrun copiii mai mărișori. Din câte am observat, oamenii sunt mult mai atenți la calitatea celor cumpărate, atunci când vorbim de articole de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în vreme ce la jucării se caută mai mult cele ieftine, pe principiul că oricum cei mici se plictisesc destul de repede”, ne-a spus Anna, vânzătoare într-un magazin cu haine și jucării.

În acest magazin am întâlnit-o și pe doamna Kati, care în decurs de câteva minute a făcut cumpărături de aproape 400 de lei, plecând cu trei plase uriașe în care avea cadourile celor dragi. Soție, mamă și bunică, doamna Kati ne-a spus că preferă să ia toate cadourile deodată, ca să scape de o grijă: a cumpărat pluovere, lenjerie intimă, șosete, maieuri, costumașe de iarnă, jucării și vreo două oale de gătit – toate pentru cei din familie.

„M-au costat ceva cadourile, dar măcar știu că am scăpat. Am luat ce am crezut eu de cuviință pentru fiecare – pentru nepoți, soț, copii. Oalele le-am luat pentru mine, că am nevoie, dar sinceră să fiu pe ceilalți nu i-am întrebat ce și-ar dori, am luat eu după capul meu”, ne-a spus femeia, bucuroasă că a scăpat de corvoada cumpărăturilor și că nu va fi nevoită să se înghesuie la cozi înainte de Crăciun.

Alții preferă însă să facă daruri care să fie dorite, iar asta se întâmplă mai ales atunci când vorbim de cadourile pe care și le fac îndrăgostiții între ei sau părinții copiilor. Ștefan este un băiețel de trei ani și jumătate iar Moș Crăciun îi va aduce în acest an un covoraș cu autostradă, exact așa cum își dorește de ceva timp încoace.

„De Moș Nicolae îi vom pune în ghetuțe dulciuri și fructe, pentru că asta aduce Moș Nicolae, în vreme ce cadoul de Moș Crăciun îl avem deja - covorașul cu imagini pe care și-l dorește. Cred că doar așa, prin oarecare cumpătare în astfel de ocazii pot fi învățați cei mici nu doar valoarea pe care o au banii și ci și simbolurile pe care le au Sărbătorile”, ne-a spus Alice, mama lui Ștefan.

„Îi voi cumpăra prietenului meu un ceas pe care și-l dorește demult – asta de Crăciun. De Moș Nicolae, îi voi face un cadou simbolic, ceva dulce sau o sticlă de vin”, spune Maria, în vârstă de 23 de ani.

Una peste alta, cei mai mulți caută variantele convenabile și ca preț, oamenii recunoscând că și asta contează atunci când își planifică bugetul pentru cadourile de Crăciun. Vorbind de prețuri, acestea nu sunt deloc mici: un palton de iarnă poate ajunge și la 300 de lei, o pereche de cizme de calitate poate costa în jur de 500 de lei, iar un costum de iarnă pentru copii costă și acesta pe puțin 150 de lei. Doar jucăriile sunt ceva mai ieftine - mașinuțele pot fi achiziționate și cu 10 lei bucata, în vreme ce prețul unui joc lego pornește de la 25 de lei.

Cadouri handmade

Unii preferă însă cadouri inedite, lucrate manual. Anul acesta vor avea de unde alege pentru că Târgul de Crăciun din centrul orașului Sfântu Gheorghe va dura zece zile. Bijuterii lucrate manual, haine, obiecte de artizanat, jucării din pânză sau lemn și chiar dulciuri – toate ca să fie sigur că Moșul va pune sub brad câte ceva pentru fiecare. Erika este o tânără din Sfântu Gheorghe care confecționează bijuterii handmade. Ea ne-a spus că în această perioadă a anului are destul de multe comenzi. „Abia aștept să vină sărbătorile de iarnă pentru că în această perioadă am destul de mulți clienți. Nu toată lumea are bani de cadouri scumpe, dar dorește să ofere un cadou din suflet. Cu 10-15 lei se pot cumpăra cercei, brățări sau coliere lucrate manual, care sunt toate unicat și pe care tinerele le apreciază” – spune Erika.

Nu sunt uitate nici animalele de companie

Vânzătoarea de la un magazin de hrană și accesorii pentru animale ne-a spus că în perioada sărbătorilor se vând bine jucăriile pentru câini și pisici, dar sunt și persoane care dăruiesc un pui de pisică, câine, un porcușor de guineea sau un papagal. „Îi sfătuiesc pe cei care oferă de Crăciun animale celor dragi, ca mai întâi să se asigure că destinatarul cadoului își dorește cu adevărat acest lucru, că va avea grijă de animal. Este vorba totuși de un suflet pe care nu îl poți pune într-un colț imediat ce te saturi de el” – spune vânzătoarea. Aceasta a mai spus că anii trecuți au avut și comenzi mai speciale, unii au cumpărat șerpi sau șopârle.

Sugestie pentru cadouri originale

Dacă nu aveți bani să cumpărați ceva consistent celor dragi, dar doriți cu toate acestea să-i surprindeți, să vă arătați afecțiunea față de ei, puteți confecționa singuri un cadou inedit. Dacă nu sunteți adepții felicitărilor, surprindeți-i pe cei dragi cu un moș confecționat dintr-un măr și o nucă. Mărul (de preferat roșu) va fi corpul moșului, iar nuca va fi capul. Fixați nuca pe măr cu ajutorul unui băț de chibrit, desenați ochii și gura moșului pe măr, iar pe post de barbă lipiți o bucată de vată. Căciula moșului se poate confecționa dintr-u bucată de hârtie roșie, care se va fixa pe nucă. Iată un cadou haios și ieftin, pe care chiar dvs. l-ați confecționat pentru cei dragi.

Monica Vrânceanu, Szekely Emoke

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.