ACTUALITATE 2 iulie 2014

Încep lucrările de renovare a fostului cinematograf Arta

de Agerpres | 144 vizualizări

Lucrările de renovare şi modernizare a fostului cinematograf Arta din Sfântu Gheorghe, care va găzdui sediul Teatrului „Andrei Mureşanu”, vor începe în cursul acestei săptămâni şi se vor finaliza în cel puţin doi ani, estimează autorităţile locale.

Viceprimarul municipiului, Sztakics Éva, a precizat că valoarea investiţiei se cifrează la peste 5 milioane de lei, iar ritmul lucrărilor depinde de finanţare. Pentru început autorităţile locale au alocat din bugetul local suma de 500.000 de lei, iar prioritară va fi amenajarea sălii de teatru care va trebui să devină funcţională până în primăvara anului viitor, când va avea loc o nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru 'Reflex'. În etapa următoare vor fi amenajate două săli de cinema 3D cu 96, respectiv 81 de locuri.

Teatrul „Andrei Mureşanu”, care a părăsit imobilul luna trecută după încheierea stagiunii, va trebui să-şi găsească un alt spaţiu până la terminarea lucrărilor, iar ca soluţie provizorie ia în calcul varianta construirii unei săli de spectacole din patru containere în fosta Piaţă Euro, unde vor putea fi amenajate, de asemenea, spaţii de repetiţii, cabine şi magazii. Viceprimarul Sztakics Éva consideră că proiectul propus de conducerea teatrului se poate realiza repede şi cu bani relativ puţini.

„Să vă închipuiţi o sală modernă, acoperită, izolată, încălzită, dar cu pereţii făcuţi din containere. O concepţie modernă, de ce nu? Trebuie să jucăm, dacă nu găsim o soluţie, o să jucăm foarte puţin”, a declarat directorul teatrului, regizorul Dan Ţopa.

El a menţionat că spaţiul Teatrului maghiar „Tamási Áron” împărţit timp de 25 de ani cu teatrul românesc, până la mutarea acestuia din urmă în fostul cinematograf, este, după cum s-a dovedit, prea mic pentru a găzdui două instituţii de cultură.

Teatrul „Andrei Mureşanu” a fost înfiinţat în 1987, an în care la Sfântu Gheorghe au fost repartizaţi o serie dintre cei mai buni absolvenţi ai facultăţilor de teatru din ţară, printre care Teodora Mareş, Ionel Mihăilescu, Oana Ştefănescu, Claudiu Stănescu, Dorin Andone, Bogdan Caragea. De-a lungul celor peste două decenii şi jumătate, teatrul din Sfântu Gheorghe a fost condus de cunoscuţi oameni de teatru, respectiv actorul Constantin Codrescu, dramaturgul Radu Macrinici, criticul Doru Mareş, regizorul Horaţiu Mihaiu, iar acum de Dan Ţopa.

În municipiul Sfântu Gheorghe au existat pe vremuri două cinematografe – „Lux”, care a fost retrocedat foştilor proprietari şi a ajuns o ruină, şi „Arta”, unde ultimele filme pe ecran lat au rulat în urmă cu aproape 20 de ani. Cinematograful „Arta” a fost construit în anul 1968, iar după 1989 şi până în 2012 în incinta acestuia a funcţionat o discotecă, evacuată după ce clădirea a fost trecută din administrarea Regiei Autonome de Difuzare a Filmelor (RADEF) în proprietatea Consiliului Local.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.