ACTUALITATE 8 martie 2016

Incendii de vegetaţie uscată la Bixad şi Târgu Secuiesc

de Covasna Media | 935 vizualizări

În cursul zilei de luni, la ora 14:00, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna a fost anunţat despre faptul că un incendiu de vegetaţie uscată s-a produs în zona localităţii Bixad, iar pompierii voluntari din localitate cer sprijinul serviciilor profesioniste, deoarece exista pericolul ca incendiul să se extindă la pădurile învecinate din cauza vântului puternic.

La localizarea şi stingerea incendiului au participat 16 pompieri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Sfântu Gheorghe cu trei autospeciale şi 10 pompieri voluntari din cadrul SVSU Bixad, iar intervenţia a fost coordonată de către inspectorul şef al ISU Covasna, colonelul György Alfons.

În urma incendiului, a cărui cauză probabilă o reprezintă focul deschis în spaţii deschise, au ars aproximativ 40 ha de vegetaţie uscată şi mestecăniş.

Incendiu vegetatie martie 2016 - 2

Eforturile de lichidare a incendiului de către pompierii militari şi voluntari au durat aproximativ 6 ore şi au dus la salvarea pădurii din zona Micfalău-Bixad.

Puţin după ora 19:00, un alt apel a anunţat un incendiu de vegetaţie uscată la ieşirea din Târgu Secuiesc spre Catalina.

Un echipaj din cadrul Secţiei de pompieri Târgu Secuiesc s-a deplasat la locul indicat şi a localizat şi lichidat incendiul în aproximativ 30 de minute.

Suprafaţa afectată de flăcări a fost de aproximativ 4 ha, iar cauza probabilă a incendiului o reprezintă fumatul în locuri neamenajate corespunzător.

Incendiu vegetatie martie 2016 - 3

ISU Covasna atenţionează

Pentru evitarea producerii de astfel de evenimente neplăcute, ISU Covasna reaminteşte  următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor ce trebuie respectate:

 Arderea se va realiza numai pe timp de zi, în condiţii meteorologice fără vânt;

 La arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale:

– executarea arderii în zone care  să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

– supravegherea permanentă a arderii;

– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

 Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se efectuează numai pe baza permisului de lucru cu foc, emis prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă, în locurile special amenajate, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă;

 În pădure, fumatul şi focul deschis sunt strict interzise, cu excepţia locurilor special amenajate în acest sens;

 Deţinătorii de  păduri, a  căror incendiere poate pune în pericol populaţia  şi bunurile sale materiale, obiectivele sociale şi capacităţile productive sau pot aduce prejudicii mediului, sunt obligaţi să ia măsuri apărare împotriva incendiilor şi să se doteze cu mijloace tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor, indiferent de titularul de proprietate;

 Persoanele fizice şi juridice care desfăşoară activităţi în limitele fondului forestier de stat sau privat au obligaţia dotării cu mijloace tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor şi instruirii personalului.

Compartimentul Informare Şi Relaţii Publice 

Plutonier major Marian-Marius Tolvaj

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.