ACTUALITATE 27 aprilie 2020

Încă o părere pro testării rapide pentru coronavirus de la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 2569 vizualizări

„Rezultatele pot fi folosite. Pentru screening. Pentru confirmare nu”, spune managerul Spitalului Județean 

Demersul Primăriei Sfântu Gheorghe, de a achiziționa teste rapide pentru depistarea coronavirusului, este unul bun, dar doar din punct de vedere al unei informări de ansamblu, adică screening, nu și pentru confirmarea diagnosticului, spune managerul Spitalul Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe. 

La unele teste sunt dubii privind specificitatea lor, adică în ce procent poate să dea un rezultat fals negativ sau fals pozitiv. Dacă dă un rezultat fals pozitiv nu e o problemă. De obicei, cam de două săptămâni, testele rapide care au apărut pe piață pot fi considerate de încredere, până la un procent de 60 – 70%. Asta înseamnă că dacă testăm 10.000 de persoane atunci în cazul a 60 – 70% poate fi o premisă de pornire. Cele pozitive trebuie confirmate prin rezultate PCR, prin testare PCR. Eu țin legătura și cu directori de spitale din Ungaria. Acolo, cine intră în spital, la Urgență, e testat prin această metodă. Deci plaja de acoperire este mare și te ajută la identificarea în comunitate a cazurilor posibil pozitive. E o idee bună. Noi am discutat de mult în această privință. Știu că domnul primar are la bază și informația primită de la epidemiologi ai DSP-ului că rezultatele pot fi folosite. Pentru screening. Pentru confirmare nu”, a spus vineri, într-o conferință de presă, managerul Spitalului Județean, András-Nagy Róbert. 

Primarul din Sfântu Gheorghe a anunțat săptămâna trecută că a comandat 5.575 de teste rapide pentru depistarea coronavirusului. O parte dintre acestea, peste 1.570 de bucăți, au fost livrate. De aceste teste vor beneficia medicii de familie din județ, angajații de la DSP Covasna, taximetriștii, persoanele care au urgențe stomatologice, dar și personalul din cadrul Asociațiilor de Proprietari. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.