ACTUALITATE 7 mai 2018

Inaugurarea podului reconstruit de la Brateş

de Covasna Media | 577 vizualizări

Nici măcar localnicul Mircse Sándor, de 94 de ani, nu-şi aminteşte că pe timpul vieţii sale ar fi fost inaugurat vreun pod în comuna Brateş, probabil acesta a fost şi motivul pentru care inaugurarea podului de la Brateş ce a avut loc joi la amiază a devenit o adevărată sărbătoare comunitară. Importanţa podului este indicată și de faptul că locuitorii satului au participat într-un număr mare la evenimentul organizat la marginea localității. Consiliul Judeţean (CJ) Covasna şi Consiliul Local Brateş au reconstruit împreună podul devenit periculos de peste pârâul Covasna, pod care este folosit, în primul rând, de fermierii locali, dar şi de cetăţenii localităţilor învecinate.

„Acest pod este rezultatul solidarității, a bunei credinţe, a mobilizării comune și a voinței de a face  ceva, este o mare realizare în viața comunităţii” – a subliniat primarul comunei Brateş, Tánczos Ferenc-Szabolcs, care a mulţumit nu doar pentru sprijinul financiar care a făcut posibilă reconstruirea podului şi pentru munca depusă de constructori, dar şi pentru răbdarea şi înţelegerea fermierilor, cerându-le ca în calitate de beneficiari să folosească podul cu precauţie. Gazda József a luat cuvântul în numele agricultorilor din Brateş, evidenţiind faptul că reconstruirea acestui pod a fost vitală, deoarece acesta asigură accesul lor spre terenurile lor agricole.

„Am făcut o promisiune şi ne-am ţinut de ea! În ultimii ani am reuşit să rezolvăm o mare parte a problemelor acolo unde a existat iniţiativă locală, comunitate de bună credinţă şi o conducere pro-activă. Mai de mult am construit un pod nou şi la Telechia, iar datorită intenţiei bune a primarilor din zona Covasna am salvat şcoala de la Brateş, clădire a cărei acoperiş se prăbuşi-se. Iar astăzi inaugurăm podul reconstruit de la Brateş. Pe viitor vom renova şi clădirea şcolii vechi” – a anunţat Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna. „Acesta nu este doar un pod din beton, ci mult mai mult de atât: este o construcţie în slujba comunităţii. Iar o comunitate se poate construi doar cu oameni entuziaşti şi în slujba unor cauze bune” – a afirmat preşedintele CJ Covasna.

„Ziua de azi este importantă deoarece face trecere la munca cinstită şi grea. (…) Dacă nu ar exista poduri, ar trebui să trăim îngrădiţi, crearea relaţiilor şi a unor comunităţi se poate realiza doar şi numai prin ajutorul podurilor, podul ne reaminteşte noile perspective” – a spus preotul reformat Bóné Barna, evidenţiind importanţa simbolică a podurilor şi binecuvântând podul. Atmosfera festivă a fost asigurată de fanfara din Brateş.

Valoarea investiţiei finanţate de CJ Covasna şi Consiliul Local Brateş este de o sută de mii de euro. Podul reconstruit uşurează viața cotidiană a aproape 300 de familii de fermieri din Brateş, deoarece podul de peste pârâul Covasna le asigură accesul la peste 600 hectare de teren arabil, dar de acest pod beneficiază şi cetăţenii localităţilor învecinate, cum ar fi: Păpăuţi, Ţufalău, Boroşneu, Zagon, Dobolii de Sus.

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Covasna

Foto: Kocsis B. János

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.