ACTUALITATE 18 august 2009

În Sfântu-Gheorghe are loc marea borduriadă

de Covasna Media | 484 vizualizări
Centrul municipiului s-a transformat de mai bine de o săptămână într-un adevărat şantier cu trotuare „descompuse“, cu utilaje grele care îngreunează circulaţia şi cetăţeni nemulţumiţi, toate pentru schimbarea bordurilor, unele dintre ele puse nu demult de fostul primar.

Lucrările au loc în plin centru şi au trezit nemulţumirea şi totodată nedume rirea mai multor cetăţeni care consideră că schimbarea bordurilor nu era o prioritate în momentul de faţă, dar dacă municipalitatea tot s-a apucat de treabă de ce trebuie să se lucreze deodată pe toată suprafaţa şi nu pe tronsoane, astfel încât nebunia să nu fie totală. „Erau alte priorităţi înaintea bordurilor, parcă a venit Videanu şi a luat toate bordurile sus.

Centrul municipiului s-a transformat de mai bine de o săptămână într-un adevărat şantier cu trotuare „descompuse“, cu utilaje grele care îngreunează circulaţia şi cetăţeni nemulţumiţi, toate pentru schimbarea bordurilor, unele dintre ele puse nu demult de fostul primar.

Lucrările au loc în plin centru şi au trezit nemulţumirea şi totodată nedume rirea mai multor cetăţeni care consideră că schimbarea bordurilor nu era o prioritate în momentul de faţă, dar dacă municipalitatea tot s-a apucat de treabă de ce trebuie să se lucreze deodată pe toată suprafaţa şi nu pe tronsoane, astfel încât nebunia să nu fie totală.

„Erau alte priorităţi înaintea bordurilor, parcă a venit Videanu şi a luat toate bordurile sus. Dacă tot se face, trebuia pe tronsoane, nu trei sferturi din centru e cu bordurile scoase. Nu văd de ce s-au apucat aşa pe porţiuni mari. Dacă nu eşti atent îţi rupi picioarele, nu este o delimitare să se vadă că au fost scoase bordurile, trebuie o semnalizare. Ca locuitor al oraşului te simţi şi un pic frustrat când vezi că ei schimbă borduri, de ce nu se duc să lucreze şi în alte părţi, pe Nicolae Iorga lângă bar sunt gropi în şosea, abia treci pe acolo cu căruciorul“, spune M.G., o locuitoare din Sfântu-Gheorghe.

Un alt locuitor este revoltat că din cauza unei sfori mai puţin vizibilă, trasă de muncitori, soţia lui a căzut zilele trecute în plină stradă şi s-a lovit serios la faţă.

Victime ale lucrărilor

„Se lucrează anapoda, fără cap, fără regim de protecţie. Nu mă leg că e important sau nu să schimbi bordurile, nu cred că era absolut necesar, le schimbă pe cele de acum un an, dar există riscuri şi nu au grijă, se lucrează de-a valma. Soţia mea a ajuns la Urgenţă pentru că s-a împiedicat de nişte sfori întinse care nici nu se vedeau, să fi pus benzi de avertisment, nu se poate aşa ceva, îşi rup copiii picioarele, sunt bătrâni care merg cu bastonul. Sunt străzi fără canalizare, gropi în asfalt, în trotuare, şi ei pun borduri. Eu ştiu că România a stat bine la bârnă, probabil trebuie să învăţăm să mergem pe bordură?!“, spune revoltat I.B.

Cetăţenii întrebaţi au putut indica cel puţin alte câteva locaţii unde ar fi vrut ca municipalitatea să intervină, cum ar fi pe strada din zona pieţei din Simeria, unde s-au format adevărate cratere sau pe Muncitorilor, care este neasfaltată.

Despre aceasta din urmă primarul a spus că deja s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, iar despre zona Pieţei, strada cu pricina ar urma să fie asfaltată anul acesta.

Plata în funcţie de rezultate

Directorul SC Drumuri şi Poduri, una dintre societăţile care efectuează schimbarea de borduri pe jumătate din porţiunea planificată, Barsoi Gheorghe, spune că beneficiarul – în acest caz Primăria – comandă, ei doar execută, conform caietului de sarcini. Potrivit acestuia, lucrările ar urma să fie finalizate la mijlocul lunii septembrie şi li s-a solicitat calitate maximă în executarea lucrărilor, condiţie de care depinde şi cum vor fi plătiţi.

Ana Sidon

Primarul explică...

Primarul Antal Arpad a prezentat o explicaţie pentru lucrările efectuate de municipalitate la bordurile din centrul oraşului arătând că acestea nu sunt făcute la întâmplare şi nici în detrimentul reparaţiilor de străzi din cartiere. După asfaltările din centru, Antal Arpad consideră că schimbarea bordurilor se impunea, dorind ca, la finele mandatului său, acestea să fie identice, în totalitate. Potrivit primarului, schimbările de borduri nu vor încetini sau amâna reparaţiile de străzi din cartiere, edilul şef fiind hotărât ca la final de mandat Sfântu Gheorghe să fie „un oraş frumos, care arată bine“. „Chiar dacă vechile borduri nu erau în totalitate distruse, dacă facem bordurile, schimbăm inclusiv gurile şi capacele de canal, întregul sistem. Asta e ordinea, trebuia să începem cu ceva, asta este realitatea. Eu înţeleg, pe de-o parte nemulţumirile unora, când spun că, iată, se fac lucrări doar în centru, pentru că fiecare are tendinţa să creadă că oraşul începe din faţa locuinţei sale, chiar dacă stă departe de centru.

Trebuie însă înţeles că centrul unui oraş şi intrarea sunt „cărţile de vizită“ ale acestuia“, a explicat Antal Arpad, pentru vocile care au criticat priorităţile alese de către municipalitate, considerând că, înainte de schimările de borduri, ar fi trebuit finalizate lucrările de reabilitare ale unor străzi aproape distruse, din alte zone ale oraşului.

Municipalitatea va schimba toate vechile borduri din zona centrală a oraşului, înlocuindu-le cu unele de piatră; bordurile vechi vor fi inventariate, urmând apoi a fi refolosite, în alte zone.

Lucrările de reabilitare a străzilor centrale din Sfântu Gheorghe au fost iniţiate de către Primărie, prin cele două firme contractate, SC Drumuri şi Poduri SA şi SC Valdek Impex SRL.

Primarul Antal Arpad a declarat că lucrările vor începe cu schimbarea bordurilor şi vor continua cu asfaltarea străzilor, acolo unde mai este nevoie, întreaga operaţiune urmând a dura

aproximativ două luni.

Monica Rizea

Teme articol: reparatii canal borduri
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 17

Adaugă comentariu
titi, 19 august 2009
Vezi va nu e vorba de Sfantu Gheorghe Tulcea.
titi, 19 august 2009
De unde dracu esti gogule? Nu vumva din dobrogea cu case de chirpici si poduri luate in fiecare an de inundatii?
gogu, 19 august 2009
Indiferent de ce se va realiza in orasu vostru, Sfantu Gheorghe,va ramane un oras izolat>.
titi, 19 august 2009
Da cine a furat celalalt pod care daca nu era bun pentru masini macar puteam sa trecem noi pietonii mai in siguranta Oltul.Pe vremea aia daca era Antal Arpad primar sigur nu se fura podul vechi de citeste integral
Persil, 19 august 2009
Am incredere in Antal. Macar se misca ceva nu ca in vremea somnorosului...
Ariel, 19 august 2009
...iar despre zona hotelului Bodoc, fantana ca fantana, dar hotelul arata sinistru, multumita pesedistului brasovean Ioan Neculaie (despre a carui prezenta si calitate de investitor in judet tace citeste integral
Ariel, 19 august 2009
Ia intrebati-i pe Ghita Baciu, Corneliu Vadim Tudor, Emil Constantinescu si pe ceilalti multi altii care au promis fonduri pentru PMV si cu promisiunile s-a ramas! Vorba francezului: "Promettre c'est citeste integral
Gabriela Szaraz, 19 august 2009
Foarte adevarat,Cheenewa Whalackee, la problema 4.!, am citat cuvintele Domnului primar, eu cred ca mai vizibila decat bordurile este piata din jurul statuii Mihai Viteazu,(sau poate asteptam o noua citeste integral
Cheenewha Whalackee, 19 august 2009
Foarte frumos, ce sa mai zic? - problema 1: bordurile vechi erau puse cu un an in urma, nu erau crapate, erau facute frumos, aratau bine. problema 2: daca oricum au gaurit trotuarul, si a inceput citeste integral
Primar_la_Hetea, 18 august 2009
Dar de piata M Viteazu cand te ocupi dl-e primar ? Sau nu reprezinta o prioritate pentru tine ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.