ACTUALITATE 28 iulie 2016

În noaptea asta, bicicliștii pun stăpânire pe Sfântu Gheorghe

de Sever Ioan Miu | 784 vizualizări

De la ora 22, iubitorii bicicletei sunt așteptați cu mic, cu mare, în Piața Centrală

Vrabie Zsolt, zis și Csuri Bacsi (Nenea Vrăbiuță) e designer, fiind cunoscut pentru figurina Pista bá’.  Își împarte viața între designul publicitar, familia sa și pasiunea pentru ciclism, lucrând la Asociația Sepsi Bike pentru a promova mersul pe bicicletă la Sfântu Gheorghe. Împreună cu asociația, organizează întâlniri ale cicliștilor în oraș, Bike Walk, adunând sute de participanți. Următorul Bike Walk pornește chiar în noaptea acestei zile, vineri, 29 iulie, la ora  22, din centrul orașului.

Economii lunare de 500 de lei

Vrabie Zsolt a pedalat de mic. Mai târziu, s-a ocupat de concursuri de mountain bike la asociația de ciclism Alpin Sport, între 2000 și 2012, apoi a înființat asociația Sepsi Bike. Are patru biciclete proprii, soția sa are și ea o bicicletă, iar pentru copilul lor a luat un Pegas, pentru când va fi mare. Încearcă să meargă zilnic pe bicicletă și spune că poate economisi până la 500 de lei lunar, cât ar fi dat pe benzină timp de 30 de zile.

Cu bicicliștii la Primărie

Pasiunea lui pentru bicicletă l-a făcut să se implice într-un grup care a adunat mai multe ONG-uri, într-o întâlnire cu Consiliul Local, organizată cu ajutorul consilierului Kelemen Szilárd Péter. Grupul de inițiativă caută soluții pentru îmbunătățirea și extinderea pistelor de ciclism în oraș și are mai multe proiecte pe termen mediu și lung, cum ar fi amenajarea digului de lângă Olt, pentru o pistă care să lege Sfântu Gheorghe de Coșeni. Vrabie spune că oricine vrea să aducă o îmbunătățire în viața ciclismului din oraș e binevenit la acest grup de inițiativă, care se va întâlni din nou la sfârșitul lunii august.

bike walk2

Primele Bike Walk, din 2012

Csuri Bácsi a înființat în 2012 Asociația Sepsi Bike tocmai pentru a organiza cum trebuie întâlnirile ciclistice la Sfântu Gheorghe: „Întâlnirile trebuie avizate de la poliție, jandarmerie, primărie“. S-a inspirat din realitatea țărilor aflate mai la vest de noi, unde transportul pe bicicletă este mult mai răspândit și încurajat decât la noi. „Chiar și în Ungaria, cum intri, primul sătuc e „întortocheat“ cu piste de biciclete, nu se duc cu mașina prin sat“. Conceptul pentru întâlnirile ciclistice l-a luat tot din occident, unde cicliștii se adună în număr cât mai mare în întruniri numite critical mass, pentru a protesta cu privire la cum sunt tratați de autorități și șoferi. Pe de altă parte, Vrabie a gândit altfel evenimentul - „Eu nu voiam să protestăm, voiam să fac o relație bună între cicliști și șoferi“ - așa că a preferat denumirea de Bike Walk.

De patru ani a organizat Bike Walk-uri, din aprilie și până în octombrie, „cât mai e cald“. Ca în străinătate, întâlnirile respectă un tipar, fiind organizate, în general, în ultima zi a lunii. „Unii ar dori mai des, dar zic că e de ajuns un singur eveniment, se încurcă mult traficul, închidem zona“. Csuri spune că are o bună colaborare, de patru ani de zile, cu toate autoritățile locale implicate, printre care se numără Primăria Sfântu Gheorghe, Poliția Locală, IJP Covasna și Jandarmeria. „Sperăm ca și pe viitor să rămână la fel de bună colaborarea, ca toată lumea să își dea seama că e ceva important pentru comunitate și oraș“, spune Vrabie.

De la 5 la 80 de ani

Evenimentele bike walk adună, în fiecare lună sute de participanți. Cel mai în vârstă ciclist, care vine constant, are în jur de 80 de ani, iar cei mai tineri care vin pe bicicletă, firește, cu părinții, au 5-6 ani. Multe familii vin cu copii și mai mici, așezându-i pe un scăunel montat pe bicicletă, sau cum face Vrabie cu feciorul său, punându-l într-un soi de cărucior, legat și el de vehiculul cu două roți. „Vezi copii pe scăunel care adorm în timpul mersului, stau cu capul atârnat. Începe să se facă o familie, sunt foarte mulți care vin, sunt unii pe care nu i-am văzut în viața mea în oraș“.

bike walk

O oră de socializare pe bicicletă

„La început au venit mai puțini oameni. Apoi, în epoca de aur, 400-500 veneau la Bike Walk“, povestește Csuri Bacsi. „Anul trecut și anul ăsta s-au cam liniștit apele. Vin vreo 250-300 de oameni. Văd foarte mulți care merg cu bicicleta prin oraș, dar nu vin la evenimente“, precizează el, spunând că ar dori să readucă euforia de la început. „E un eveniment aparte. Timp de o oră, o oră jumate, în funcție de traseu, oamenii se dau pe bicicletă  într-un mod lejer, cu circulație închisă,  dar e și un bun mod de socializare“.

Cu fusta pe bicicletă

Pentru a aduce mai mulți oameni, de câteva luni bike walk-urile au câte o temă. Primul Bike Walk de acest fel a adus fete, dar și câțiva băieți în fuste, după cum își amintește Vrabie zâmbind. El însuși a purtat fustă cu această ocazie, spre hazul trecătorilor. La al doilea eveniment tematic, i-a îndemnat pe participanți să vină cu câte un papion la gât. Mulți au improvizat cu șervețele luate de la restaurantele din centru. „Au venit cu papionul 130 oameni din 230, aproape jumate. I-am și motivat, oferindu-le o mică atenție, o banderolă reflectorizantă“.

Români și maghiari pe două roți

Dacă numărul participanților este mai mic, în schimb acum vin tot mai mulți români la bike walk-uri. „Am început să-mi traduc discursurile de la începutul și finalul tururilor ciclistice pentru că au apărut participanți care nu prea înțeleg maghiara și mă bucur că încep să vină mai mulți români“, spune Vrabie, adăugând că nu contează limba participanților, ci distracția.

Ca de Crăciun

În general, întâlnirile au loc pe lumină, dar a organizat câteva și noaptea, când traficul e mai lejer. Își rememorează una dintre aceste întâlniri, în care punctul de pornire era la gara CFR. La începutul serii, primii participanți erau deja la gară, iar grupul lui Vrabie era încă la un hypermarket de lângă pod. „Ce fain se vedeau acolo luminile, cu pâlpâitul ăsta roșu, era super, ca de Crăciun“, își amintește Csuri.

Unde are loc plimbarea de azi

„Vinerea asta am ales un traseu mai mic,  mai scurt, ca să terminăm mai repede, e și noapte. De la ora 22 ne întâlnim în noua piață centrală a orașului, în fața teatrului Tamási Áron“. Traseul continuă după cum urmează: Kossuth Lajos - Váradi József - Gábor Áron - Vasile Goldiş - Stadionului - Spitalului - Kós Károly - Gróf Mikó Imre - 1 Dec. 1918 - primul sens giratoriu de după pod. Urmează bulevardul 1 Dec.1918 și strada Gróf Mikó Imre, apoi închiderea marșului prin intrarea spre teatrul Tamási Áron din Piața Centrală.

Cine vrea să vină, neapărat să aibă vestă reflectorizantă și toate cele necesare pentru a circula noaptea cu o bicicletă - far în față, far în spate roșu și ochi de pisică pe roți“, atrage atenția Vrabie, care mai are un mesaj pentru cei interesați: „Să vină cât mai mulți!”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.