ACTUALITATE 4 mai 2016

„In memoriam George Enescu ”

de Covasna Media | 932 vizualizări

61 de ani de la moartea muzicianului: 19 august 1881 – 4 mai 1955

Centrul de Cultură Arcuş organizează un recital extraordinar susţinut de pianista Ioana-Cristina Ionescu şi violonista Iulia Gindă, vineri 6 mai 2016, de la ora 19.00. Recitalul va avea loc în Sf. Gheorghe la sediul CCA, Casa Bastion, str. Oltului, nr. 6.

În program, muzică de George Enescu: Suita opus 10 pentru pian; Sonata nr. 2 pentru pian şi vioară în Fa minor, op. 6; Sonata pentru vioară şi pian în La minor „Torso”; Balada

Recital propus şi prezentat de criticul muzical Ecaterina Stan

Bilet intrare concert: 10 lei

Ioana-Cristina Ionescu a început studiul pianului la vârsta de 7 ani la Liceul de Artă din Slobozia, iar din clasa a şaptea a continuat studiile muzicale la Liceul de Muzică Dinu Lipatti Bucureşti, la clasa profesor Marcela Nistor. Între anii 2006-2010 a urmat programul de licenţă din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Facultatea de Interpretare Muzicală, secţia pian, iar între anii 2011-2013 a absolvit Masterul în Interpretare Pianistică la Hogeschool voor de Kunsten Codarts din Rotterdam. În anul 2009 a obţinut o bursă Erasmus la Hochschule fuer Musik, Theater und Medien Hannover la clasa profesor Beatrice Berthold.

A obţinut numeroase premii internaţionale si naţionale precum: Premiul I la Festivalul Muzicii Maghiare (2015), Premiul I la Concursul "Mihail Jora", secţia duo pian-vioară (2015), Premiul II la Concursul Internaţional Konzerteum (2001) – Atena, Grecia, Premiul I la Concursul Internaţional Beethoven şi Clasici (2002) – Salerno, Italia, Premiile II şi III la Concursul Internaţional Pro Piano, Premiile I, II şi III la Concursul Internaţional George Georgescu, Premiul I la Olimpiada Naţională de Muzică etc.

Pianista Ioana Ionescu a concertat în România în cele mai importante săli: Palatul Parlamentului, Muzeul Enescu - Bucureşti, Muzeul Enescu – Sinaia, Sala Dalles, Fundaţia Drăgan, Muzeul Suţu, ArCub, Fundaţia Europeană pentru Tineret, Centrul Cultural Ionel Perlea – Slobozia, Primăria Sighişoara şi în străinătate în următoarele oraşe: Hannover – Germania, Rotterdam, Leiden, Enschede, Middelburgh, den Haag, Amsterdam – Olanda, respectiv la Serviciul Cultural al Ambasadei Ungariei la Bruxelles. În ianuarie 2016, alături de prof. dr. univ. Verona Maier a urcat pe scena Sălii Radio în cadrul concertului omagial Ludovic Bacs.

A urmat clasele de măiestrie ale unor faimoşi profesori: Henri Sigfridsson, Gabriel Amiraş, Bujor Prelipcean, Jan Jirecek von Armin, Jean Bernard Pommier, Bart van Oort etc.

În prezent, Ioana Ionescu este preocupată atât de concertele solistice, cât şi de cele de muzică de cameră.

Iulia Ghindă s-a născut în 1986 la Bucureşti, a urmat cursurile Liceului de Muzică „George Enescu” la clasa profesoarei Carmen Runceanu, apoi pe cele ale Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, licenţă şi masterat, la clasa conf. univ. dr. Florin Croitoru.

Este laureată a peste 15 concursuri de interpretare naţionale şi internaţionale şi a susţinut numeroase recitaluri şi concerte în ţară şi străinătate: Bucureşti, Ploieşti, Sibiu, Mossingen (Germania) şi Wroclaw (Polonia). A participat la emisiuni muzicale realizate la radio şi televiziune.

În perfecţionarea sa artistică, Iulia Ghindă a fost îndrumată de la o vârstă fragedă de artişti de renume cum sunt Eugen Sârbu, Florin Croitoru, Yair Kless, Corina Belcea, Alissa Margulis, Răzvan Popovici sau Diane Ketler.

În prezent, Iulia Ghindă este colaborator permanent al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, membră a Orchestrei Camerata Regală şi a Orchestrei Române de Tineret şi are în acelaşi timp o bogată activitate concertistică atât în formaţii camerale cât şi ca solistă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.