ACTUALITATE 2 noiembrie 2016

În atenția deținătorilor de arme și muniții letale și neletale

de Covasna Media | 3159 vizualizări

Polițiștii le reamintesc cetățenilor că începând cu luna ianuarie a acestui an a intrat în vigoare Legea nr. 319 din 11.12.2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor. Dintre modificările aduse menționăm :

  • Deținătorii de arme letale sau neletale supuse regimului autorizării sunt obligați să se supună examenului psihologic și/sau medical la solicitarea organelor de poliție competente sau la recomandarea expresă a medicului ori psihologului. Refuzul de a se supune examenului psihologic sau medical în termen de 10 zile de la înștiințare, atrage măsura de anulare a dreptului de port și folosire a armelor ;

  • Valabilitatea permisului de armă se prelungește de către autoritatea competentă pentru o perioadă de 5 ani, dacă titularul îndeplinește condițiile prevăzute de lege și prezintă dovada că a efectuat anual o ședință de tragere într-un poligon autorizat. Excepție fac posesorii de arme de vânătoare ;

  • În cazul armelor de vânătoare semiautomate este interzisă schimbarea sau modificarea încărcătorului sau a camerei cartușului, astfel încât să permită transformarea în arme al căror încărcător și camere pot ţine mai mult de 3 cartușe. Această categorie de arme se asigură obligatoriu cu un sistem de blocare a trăgaciului ;

  • Titularii de permise de armă, pentru arme neletale supuse regimului autorizării, sunt obligați să urmeze un curs de instruire teoretică și practică, organizat de o persoană juridică autorizată.

  • Titularii dreptului de port și folosire a armelor neletale destinate pentru autoapărare – pistoale cu gaze sau bile de cauciuc – pot face uz de armă numai în poligoane autorizate sau în caz de legitimă apărare ori stare de necesitate. De asemenea, aceste persoane pot procura și deține maximum 25 buc. cartuşe.

Pe această cale atragem atenția titularilor permiselor de armă asupra termenului de valabilitate al acestui document, care este de 5 ani, precum și asupra obligativității prelungirii anterior datei de expirare.

Programul cu publicul și de primire a cererilor la Serviciul Arme Explozivi și Substanțe Periculoase al I.P.J. Covasna este în zilele de luni și vineri între orele 09.00 și 12.00.

De asemenea, reamintim cetățenilor că în cazul în care perioada de valabilitate a permisului de armă a expirat, aceștia au obligația ca în termen de 10 zile de la data expirării, să depună arma și muniția aferentă la un armurier autorizat. Nerespectarea acestei obligații constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

(Biroul de Presă al IPJ Covasna)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.