În această vară va avea loc Festivalul Florilor Comestibile
Evenimentul va avea loc la iniţiativa Asociaţiei Unităţilor Hoteliere și Restaurante din Sfântu-Gheorghe
La seria de tocăniţe, grătare și cârnaţi care se prepară în ultimii ani la noi în judeţ sub forma a numeroase concursuri, se adaugă vara aceasta un nou festival gastronomic, mult mai ușor digerabil și colorat – Festivalul Florilor care se pot servi.
Festivalul va fi stabilit undeva în luna iulie sau august, la ideea Asociației Unităților Hoteliere și Restaurante din Sfântu-Gheorghe, și va aduce în fața publicului preparate care mai de care mai gustoase și mai arătoase care conțin flori comestibile – păpădii, crăițe, gălbenele și multe altele.
Potrivit președintelui Asociației, Kovacs Istvan, acest festival se organizează cu succes în Ungaria și s-au gândit că ar fi o idee bună dacă ar avea loc și în Sfântu-Gheorghe, mai ales vara când nu prea au loc alte evenimente.
„Festivalul Florilor de Servit“ ar fi primul de acest gen din Covasna și își propune să aducă o notă de culoare și prospețime în peisajul gastronomic covăsnean.
Pentru a prepara mâncărurile, va veni și un specialist bucătar din Ungaria, care va face introducerea în tainele florilor comestibile.
Petale și frunzuliţe de mâncat
Unele tipuri de flori sunt folosite în mâncare din cele mai vechi timpuri, nu doar ca decor, ci pentru aromele deosebite pe care le dau sosurilor, deserturilor sau diferitor sortimente gastronomice.
Unii mai sunt încă nedumeriți dacă să mănânce sau nu floarea din farfurie, dar există câteva flori care pot fi încercate fără reticențe, atât proaspete, cât și gătite. Ele nu se găsesc neapărat la magazin, dar pot fi cultivate în grădină sau ghivece.
Potrivit specialiștilor, nu este indicat să fie consumate flori care au fost tratate cu pesticide sau care nu sunt cuprinse în lista cu flori comestibile, și în niciun caz cele de pe marginea drumului.
Dintre florile comestibile se numără gălbenelele, care pot fi folosite drept substitut pentru șofran, iar petalele se folosesc la mâncăruri gătite pe care le colorează frumos în galben sau portocaliu, foarte cunoscută este și păpădia, ale cărei flori sun bune când sunt tinere și proaspete. În străinătate este la modă vinul de păpădie. Alte flori care se folosesc la mâncăruri sunt zorelele, limba mielului, panseluțele sau crăițele. De asemenea, foarte bune sunt multe din florile de la usturoi, busuioc, mărar, arpagic sau chimen dulce, care fac mâncarea mai atractivă.
Ana Sidon