Împușcarea urșilor, singura variantă viabilă?
Sunt voci care propun relocarea ca soluție
Deși urșii provoacă teroare și pagube materiale, iar numărul lor a ajuns greu de gestionat, împușcarea lor nu e o soluție acceptată de toți covăsnenii. Unii propun ca alternativă relocarea. Pe de altă parte, autoritățile spun că această variantă nu funcționează pe termen lung, iar pentru că previne tragedii, recoltarea este în continuare cea mai bună decizie.
Problema urșilor devine din ce în ce mai greu de ținut sub control, iar gestionarea populației acestor mamifere este un subiect din ce în ce mai controversat la ora actuală. Între timp, sălbăticiunea își face apariția din ce în ce mai des printre covăsneni, stârnind frică și nesiguranță.
Jandarmii covăsneni au intervenit de 70 de ori
Jandarmii de la Inspectoratul Județean de Jandarmi (IJJ) „Gheorghe Doja” Covasna au avut anul acesta 70 de intervenții pentru îndepărtarea urșilor și asigurarea măsurilor de protecție. Cele mai multe, 41 au fost pentru zona Balvanyos. Pe de altă parte, solicitări au fost și din Sfântu Gheorghe (4), Șugaș Băi (4), Ghelința (3), Covasna (2), Telechia (2), Bixad, Bicfalău, Turia, Boroșneu Mic, Mereni, Ojdula, Biborțeni, Angheluș și Reci.
Cea mai aglomerată lună din acest punct de vedere a fost iulie, cu 17 solicitări. Și în mai a fost necesară intervenția jandarmilor de 13 ori, de opt în august, șapte în octombrie și șase în iunie. În rest au fost câte una sau două intervenții lunar.
ISU Covasna a emis 11 mesaje RO-Alert
Pentru a se evita eventuale întâlniri cu urșii, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Mihai Viteazul” al județului Covasna a emis în 2019, până în prezent, un număr de 11 mesaje de tip RO-Alert. Cele mai multe dintre acestea, adică patru, au fost transmise pentru zona Șugaș Băi. Alte localități vizate de alertele autorităților sunt Balvanyos, Reci, Păpăuți, Brateș, Telechia, Covasna și Belin.
Împușcarea ursului din Olteni a stârnit reacții
În unele cazuri, autoritățile iau decizia de a recolta urșii care, în căutarea hranei, intră în curțile oamenilor și le pun astfel viața în pericol. Săptămâna trecută, o autorizație care permite recoltarea unui urs din Olteni, a fost eliberată de Ministerul Mediului la cererea autorităților locale. Animalul care urmează să fie ucis a fost zărit de mai multe ori în curtea Centrului de plasament din localitate și, conform conducerii instituției, reprezintă un pericol pentru copii.
Mai mulți covăsneni și-au arătat indignarea față de această decizie și au invocat relocarea ca soluție. Totodată, unii spun că pentru astfel de cazuri ar fi oportună crearea unei rezervații de urși la noi în județ, ca cea de la Zărnești.
„În zona asta ar trebui construit un centru pentru plasament sau de tranzit pentru animale sălbatice până la identificarea habitatului perfect. Dacă ar funcționa și ar fi util un astfel de centru, acolo aș fi dispus să ajut cu alimente. Urșii dacă ar fi hrăniți în pădure nu cred că ar mai coborî la vale, nu? Dacă există posibilitatea de a fi salvați și pentru asta sunt necesare niște costuri pentru alimentație, eu aș putea să ajut. E un simbol local puternic și dacă ar fi variante alternative până la împușcare, ar fi în opinia mea de preferat. Dacă aș putea să contribui cu ceva, nicio problemă”, ne-a spus Sorin Dănilă, un bărbat din Bodoc.
„Să fie adormit și dus departe în pădure, nu omorât. Dumnezeu vede pe toata lumea și fiecare vietate are rolul ei în mersul naturii”, mai scrie o femeie pe rețelele sociale.
Relocarea este o soluție cu caracter temporar, spun autoritățile
Relocarea nu a dat rezultate în alte cazuri și e puțin probabil să funcționeze acum, spune primarul din Bodoc, comună de care aparține satul Olteni, Fodor István.
„Degeaba relocăm că a mai fost relocat unul de la Șugaș și deja a făcut pagube la Comandău. Ursul care a început să intre în sat, degeaba îl relocăm pentru că se întoarce. Pe acest urs de la Olteni trebuie să îl scoatem din sat că nu avem ce face cu el. S-au pus camere peste tot unde vine ca să vedem unde intră și la ce ore. Trebuie să îl monitorizăm ca să îl împușcăm pe acela care intră în curte, la copii. Nu vrem să facem greșeala de a împușca un urs, iar apoi să intre iar în curte. Știu că oamenii au reacții de tot felul. Întotdeauna mă întâlnesc cu diverse opinii, dar nimeni nu vrea să vadă cum e atunci când intră în curte. Degeaba ducem urșii la adăpost când sunt mari. Când sunt pui, atunci merge, dar dacă sunt adulți, se omoară unul pe celălalt. Animalele sălbatice nu sunt jucării. Ursul are 300 de kilograme”, ne-a declarat primarul.
Cu toate că o mare parte dintre covăsneni cred că împușcarea urșilor este o decizie drastică, sunt și voci care spun că o astfel de ieșire din situație este cea mai corectă pentru că din ce în ce mai des auzim de oameni care au căzut pradă animalului sălbatic.
„Oare știți despre ce e vorba? E mai bine să fie victime oamenii cei care trăiesc între munți? Unde în Europa mai auzi despre atâtea victime cum sunt aici la noi in Carpați? Unde e întrebarea cine e de vina?”, arată un alt comentariu pe rețelele de socializare.
„Ce facem, mutăm răul dintr-o curte în alta?”
Directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, susține de asemenea că în spatele unor astfel de decizii se află în primul rând siguranța cetățenilor, iar în cazul ursului de la Olteni, în joc este chiar viața copiilor, spune acesta. Așadar, în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante, cea mai inteligentă soluție în astfel de cazuri este punerea în aplicare a ordinului 724/2019 care permite derogarea urșilor.
„E bună și relocarea, dar acești urși care deja au un astfel de comportament și intră în curți, dacă-i reloci, se întorc. Ce facem, mutăm răul dintr-o curte în alta? Urșii nu pot fi mutați mai departe pentru că sunt niște condiții. Trebuie să ai acceptul fondului de vânătoare. Și dacă îl muți mai departe, în trei zile e înapoi. Covăsnenii care susțin că urșii trebuie relocați, eventual ar trebui să le ducem un urs la ei în apartament. Glumesc, dar chiar sunt foarte mulți urși. În Mureș, Bistrița a fost atac la om. Și la noi a fost, dar nu cu omor. Vorbim de relocare, dar nu știm care sunt problemele care sunt în spate. Sunt prea mulți. Unde să-i mai relocăm? Pentru cel de la Olteni de aceea s-a dat aprobare, pentru că a scris Direcția pentru Protecția Copilului. Acolo sunt copii. Nu ne putem juca. Doamne ferește iese un copil afară și se întâlnește cu ursul”, ne-a spus Gheorghe Neagu.
Conform acestuia, crearea unei rezervații pentru urși în județ ar fi o metodă de a rezolva problemă, însă și în acest caz există mai multe semne de întrebare.
„Dacă se găsește un investitor care să facă această investiție care nu e o joacă, cu bani mulți, nu au decât să o facă. Eu sunt de acord. Acolo trebuie gard bine securizat, ca să nu sară. Nu poți să strângi acolo 20 de urși și peste o jumate de an nu mai găsești nici unul. Sunt niște condiții. Vorbe sunt ca să facem, dar cu ce bani? Ca să îngrădești 300 sau 400 de hectare nu e așa de simplu și să și securizezi. Cine este dispus să facă o asemenea investiție din care nu știu dacă vei avea vreodată profit. Cine oferă terenul, cine dă atâtea hectare? E liber să spună fiecare ce vrea, dar oalele se sparg în capul nostru ca autoritate. În caz de ceva, se pune întrebarea ce ai făcut tu ca autoritate? Ce măsuri ai luat? Dacă se întâmplă ceva, peste noi vin”, a mai spus reprezentantul APM Covasna.
Totodată, potrivit datelor furnizate de Agenția pentru Protecția Mediului, în prezent există peste 1.600 de urși într-un județ unde numărul maxim care ar putea asigura conviețuirea pașnică este de aproximativ 400. Așadar, situația continuă să fie delicată pentru că în balanță e mereu o viață, fie a urșilor sau a oamenilor.
Iulia Drăghici - Taraș
Luca Daniela