ACTUALITATE 23 aprilie 2010

Împreună pentru Diana!

de Covasna Media | 764 vizualizări
Observatorul de Covasna şi Asociaţia Pentru Comunitate, cu sprijinul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Multi Nr şi Primăriei Sfântu-Gheorghe, desfăşoară de Zilele oraşului o campanie umanitară pentru ajutorarea unei tinere din Covasna, care suferă de boala Crohn. 23apr2010-diana1Suferinţa, dar și puterea unei tinere care luptă cu boala Crohn ne-au determinat să ne implicăm – alături de Asociaţia Pentru Comunitate, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, cu ajutorul Multinr SRL și al Primăriei, care asigură spaţiul și cortul, - într-o campanie de strângere de fonduri menită să o ajute pe Diana Borboly (21) din orașul Covasna să se apropie de visul de a-și recăpăta sănătatea sau măcar de a-și susţine tratamentul.

Observatorul de Covasna şi Asociaţia Pentru Comunitate, cu sprijinul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Multi Nr şi Primăriei Sfântu-Gheorghe, desfăşoară de Zilele oraşului o campanie umanitară pentru ajutorarea unei tinere din Covasna, care suferă de boala Crohn.

23apr2010-diana123apr2010-diana223apr2010-diana323apr2010-diana423apr2010-diana5Suferinţa, dar și puterea unei tinere care luptă cu boala Crohn ne-au determinat să ne implicăm – alături de Asociaţia Pentru Comunitate, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, cu ajutorul Multinr SRL și al Primăriei, care asigură spaţiul și cortul, - într-o campanie de strângere de fonduri menită să o ajute pe Diana Borboly (21) din orașul Covasna să se apropie de visul de a-și recăpăta sănătatea sau măcar de a-și susţine tratamentul.

Bijuterii făcute de Diana, de vânzare la cortul de lângă Restaurantul Tribel

Astfel, de astăzi și până duminică, în zona Restaurantului Tribel vom vinde bijuterii făcute manual de Diana tocmai pentru a reuși să strângă bani, precum și bijuterii sau accesorii adunate de ea de-a lungul timpului.

În total, ea are nevoie de 100.000 de euro pentru un transplant cu celule stem care să o ajute în vindecarea bolii Crohn, iar pentru a strânge o parte din bani confecționează manual bijuterii unicat – din fimo, mărgeluțe sau ață – pe care le vinde la prețuri accesibile.

Acestea vor putea fi găsite fie la cortul amenajat în zona Restaurantului Tribel de către Observatorul de Covasna, fie în curtea Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, unde au loc diverse ateliere.

Tot în aceste două locații vor fi amplasate și două urne unde oamenii pot dona diverse sume de bani pentru a o ajuta pe Diana. Toate sumele strânse cu această ocazie vor ajunge luni la Covasna, la Diana.

Deși suma de care tânăra are nevoie pentru transplant este foarte mare, fiecare donație contează și o poate ajuta cel puțin în achitarea tratamentului lunar costisitor de care are nevoie.

Mesaje de încurajare

Dincolo de aspectul financiar, inițiativa partenerilor amintiți are drept scop și încurajarea Dianei, astfel că vorbele de sprijin și urările de bine se vor putea adresa pe un panou special amenajat la cortul din centru.

Aici, oamenii îi pot scrie mesaje de încurajare care ulterior vor ajunge la Diana. Din cauza stării de sănătate precare, Diana nu va putea fi prezentă în mijlocul campaniei.

Diana Borboly, din orașul Covasna, are 21 de ani și acum cinci ani a fost diagnosticată cu boala Crohn, o afecțiune extrem de dureroasă care determină inflamația și ulcerația tractului digestiv.

Simptomele bolii s-au manifestat când era în liceu, prin scaune hemoragice, dureri abdominale, lipsa poftei de mâncare, de viață. În toată această perioadă, boala a ținut-o și o ține la pat săptămâni întregi și mult timp îl petrece în spitale. Din cauza suferinței, vara trecută a fost nevoită să înghețe și anul la Facultatea de Medicină, unde era studentă, iar acum 4 ani a fost la un pas de moarte și medicii au rămas uimiți că mai trăieşte. Crăciunul de anul trecut a prins-o pe patul de spital, la Institutul de Gastroenterologie Fundeni, conectată la perfuzii.

Ca să facă față bolii, Diana are sub pat o cutie întreagă cu pastile – Salofalk, Medrol, Hidrazida, Propranolol, Remicade, Ca+D3, Magneziu – care nu sunt compensate, și îi provoacă tot felul de neplăceri, cum ar fi fața și genunchii umflați, insomnii sau dureri ale articulațiilor. Bolnavii de boala Crohn devin dependenți de boală și implicit de medicamente, se simt deseori deprimați și izolați de restul societății. Mai multe studii medicale au aratăt faptul că sprijinul social reduce stresul emoțional și scade riscul de recidivă a bolii.

Scăparea ei ar fi un transplant cu celule stem care se realizează pentru boala ei în SUA, Israel sau Spania, dar costă 100.000 de euro, bani pe care nu i-ar strânge nici în 10 vieți, după cum spune chiar ea. Ca rezultat, 80% dintre pacienții transplantați au cunoscut o remisie totală a bolii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.