ACTUALITATE 21 aprilie 2009

Impozitul forfetar falimentează micile firme

de Covasna Media | 479 vizualizări
Potrivit ASIMCOV, peste 50% din firmele din judeţ vor fi afectate de această măsură şi multe ar putea chiar să-şi închidă porţile

Conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Covasna (CCI) estimează o scădere a numărului de radieri a firmelor din judeţ odată cu aplicarea hotărârii de Guvern privind impozitul forfetar, iar Asociaţia Intreprinderilor Mici şi Mijlocii (ASIMCOV) apreciază şi aceasta că mai bine de jumătate din firmele covăsnene vor avea de suferit ca urmare a acestui fapt. Cauza ar fi că deşi destul de multe la număr, firmele din judeţ sunt majoritatea mici, au

Potrivit ASIMCOV, peste 50% din firmele din judeţ vor fi afectate de această măsură şi multe ar putea chiar să-şi închidă porţile

Conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Covasna (CCI) estimează o scădere a numărului de radieri a firmelor din judeţ odată cu aplicarea hotărârii de Guvern privind impozitul forfetar, iar Asociaţia Intreprinderilor Mici şi Mijlocii (ASIMCOV) apreciază şi aceasta că mai bine de jumătate din firmele covăsnene vor avea de suferit ca urmare a acestui fapt. Cauza ar fi că deşi destul de multe la număr, firmele din judeţ sunt majoritatea mici, au puţini angajaţi şi nu reuşesc să obţină un profit suficient pentru a achita şi un impozit forfetar.

Peste jumătate din firme vor fi afectate

Potrivit preşedintelui ASIMCOV, Bogoly Miklos, peste 50% dintre firmele din judeţ vor fi afectate de impozitul forfetar.

„Foarte multe firme mici, sub povara acestui impozit, vor închide porţile, se vor pierde locuri de muncă, venituri la bugetul de stat. Sunt multe firme mici care nu au o activitate foarte profitabilă şi nu vor suporta acest impozit“, a afirmat preşedintele ASIMCOV.

Totodată, Camera de Comerţ şi Industrie Covasna a făcut public un raport potrivit căruia în prima parte a acestui an aproape 150 de firme au fost radiate, respectiv au fost scoase din „funcţiune”, iar raportul dintre societăţile radiate, de aproximativ 54% din numă rul celor nou înmatriculate, semnalează o tendinţă negativă faţă de media de 30% înregistrată în ultimii 19 ani.

Va creşte numărul radierilor

„CCI Covasna estimează că numărul radierilor va creşte odată cu aplicarea Hotărârii de Guvern privind impozitul forfetar. Faţă de trimestrul I 2008 se înregistrează o scădere a numărului de înmatriculări cu aproape 6%, iar capitalul social subscris a scăzut cu peste 52%”, afirmă conducerea CCI Covasna. Măsura propusă de Guvern a fost criticată de mai mulţi reprezentanţi ai unor firme, din diverse domenii, care consideră că în acest fel mulţi fie vor alege să presteze la negru, fie vor închide.

„Nu era momentul pentru o asemenea măsură. Cred că nu era o mare problemă pentru contribuabil dacă acest impozit se introducea într-o perioadă de creştere economică. Dar în contextul actual în care firmele se chinuie să supravieţuiască o astfel de măsura este pur şi simplu un act de subminare a economiei, o lovitură grea dată agenţilor economici. Nu cred că cei din Guvern îşi dau seama că de fapt încurajează economia subterană. Nu puţini vor fi cei care îşi vor închide firmele şi vor prefera să lucreze «la negru»”, a precizat Daniel Şanta, directorul unei firme din domeniul prestări servicii.

Potrivit CCI, în primul trimestru al acestui an în judeţul Covansa au fost înmatriculate 272 de firme, din care 172 de persoane fizice (PFA), şi 100 de SRL-uri, iar în aceeaşi perioadă au fost radiate un număr de 146 de companii.

În ceea ce priveşte înmatricularea firmelor cu participare de capital străin, au fost înmatriculate 18 firme - cu 28% mai puţine ca în perioada corespunzătoare a anului 2008 -, în schimb participarea străină în dolari a crescut de 43 de ori, respectiv s-a înregistrat suma de 67.795 de dolari.

Ana Sidon

Teme articol: faliment impozit forfetar
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.