ACTUALITATE 7 februarie 2020

Împăduriri, reabilitări termice sau modernizarea transportului, pentru menținerea calității aerului

de Iulia Drăghici - Taraș | 1453 vizualizări

Propunerea de Plan este în dezbatere publică 

Consiliul Județean Covasna a lansat în dezbatere publică „Planul de menținere a calității aerului în Județul Covasna”. Acesta prevede o serie de măsuri care pot ajuta la păstrarea nivelului poluanţilor sub valorile-limită, respectiv sub valorile-ţintă și la asigurarea celei mai bune calităţi a aerului înconjurător în condiţiile unei dezvoltări durabile. 

Printre măsurile propuse se numără modernizarea centralei termice pe biomasă din orașul Întorsura Buzăului, modernizarea transportului (inclusiv drumuri de interes local) în comune, fluidizarea traficului, înnoire parc auto, reabilitarea și eficientizarea termică pentru clădiri publice și locuințe, împăduriri, înierbare sau recuperarea terenurilor degradate. Vizate de acest plan sunt în primă fază Primăriile Sfântu Gheorghe, Întorsura Buzăului, Sânzieni și Brăduț.

Conform legislației în vigoare, fiecare județ trebuie să aibă un plan de menținere a calității aerului. Acest plan a fost făcut la comanda Consiliului Județean Covasna și este acum în dezbatere publică, se poate consulta. O să organizăm și o întâlnire pentru dezbatere publică, probabil la Consiliul Județean. Acolo, până la urmă, se vor lua decizii pe baza sugestiilor primite. O să invităm specialiștii de la instituțiile care au tangență cu această tematică - Agenția Județeană de Protecția Mediului, Garda de Mediu și ONG-urile care au ca obiect de activitate protecția mediului, dar și pe toți cei interesați. De asemenea, vor fi prezenți și experții care au elaborat acest plan”, ne-a spus responsabilul de proiect din cadrul CJ Covasna, vicepreședintele Grüman Róbert, care a precizat că data întâlnirii publice va fi anunțată ulterior. 

Planul trebuie să treacă printr-o serie de pași până să fie aprobat și apoi implementat, conform calendarului, dar demersul este unul așteptat, după cum punctează autoritățile. 

Este un plan important, mai ales că ne bucurăm încă de un aer destul de bun, comparativ cu alte zone. Sunt zile când valorile înregistrate sunt bune, dar și altele, când sunt mai puțin bune, din cauza traficului intens, a lipsei precipitațiilor, a inversiei termice și așa mai departe”, ne-a spus și directorul Agenției de Protecția Mediului Covasna, Gheorghe Neagu. 

Dezbaterea publică, deschisă până în 17 februarie 

Propunerea de Plan poate fi consultată la sediul Consiliului Județean Covasna (mun. Sfântu Gheorghe, Piaţa Libertăţii nr. 4, judeţul Covasna) în zilele de luni-joi, între orele 8.00-16.00, respectiv vineri între orele 8.00-13.30, şi la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Covasna (mun. Sfântu Gheorghe, Strada General Grigore Bălan nr. 10, judeţul Covasna), în zilele de luni-vineri, între orele 8.00-16.00, precum şi la adresa de internet: www.kvmt.ro.

Comentariile, întrebările sau opiniile pot fi transmise în scris, la sediul Consiliului Județean Covasna (mun. Sfântu Gheorghe, Piaţa Libertăţii nr. 4, judeţul Covasna) în zilele de luni-joi, între orele 8.00-16.00 respectiv vineri între orele 8.00-13.30 la Registratura Generală, sau utilizând mijloace electronice la adresa de e-mail: office@kvmt.ro, până la data de 17. 02. 2020.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.