ACTUALITATE 16 februarie 2015

„Imaginea «celuilalt» în mass-media”, tema următoarei ediţii de dezbateri „Vox Populi”

de Mirela Cara Dragu | 662 vizualizări

vox populi februarie 2015

Marţi, 24 februarie, va avea loc o nouă serie de dezbateri „Vox Populi”, cu tema „Imaginea «celuilalt» în mass-media”. Organizat de Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative a Extensiei UBB din Sfântu Gheorghe şi de Clubul de Dezbateri Academice din oraş, evenimentul va începe de la ora 18:00 şi se va desfăşura în Amfiteatrul Bibó, din cadrul Extensiei Universităţii „Babeş-Bolyai”. Invitaţii acestei ediţii a dezbaterii sunt Ambrus Attila, fost preşedinte al Asociaţiei Jurnaliştilor Maghiari din România şi redactor şef la „Pagini braşovene“, şi jurnalistul Marius Cosmeanu din Târgu Mureş, recunoscut pentru interesul cu care abordează subiecte referitoare la comunitatea româno-maghiară.

Dezbaterea se va desfăşura după modelul primei ediţii „Vox Populi” şi va fi moderată de profesorul universitar dr. Cziprián-Kovács Loránd, care va asigura şi partea de traducere, în măsura în care va fi necesar.

Referitor la tema dezbaterii, dr. Cziprián-Kovács Loránd a făcut următoarele precizări: „În stabilirea temei am plecat de la o teză de doctorat, susţinută cu aproximativ 2-3 ani în urmă, cu titlul „Modificări ale limbajului jurnalistic în mass-media maghiară pe parcursul a 24 de ani”. Este vorba despre perioada 1988 - 2012. A fost o temă de doctorat extrem de interesantă şi o să vă prezint modificările în limbajul mediatic, scris. Vă spun în avanpremieră că nu sunt modificări mari.“

Coordonatorul Clubului de Dezbateri Academice, Mădălin Guruianu, a dorit să puncteze o dată în plus faptul că proiectul „Vox Populi”, iniţiat anul trecut după alegerea noului preşedinte al României, nu are nicio legătură cu politica. „Nu este sub nicio formă o iniţiativă care să implice politicieni. Poate vom avea şi invitaţi politicieni la un moment dat, dar momentan vorbim de pe poziţie de conferenţiar universitar specializat în Ştiinţe Politice la Babeş-Bolyai, domnul Cziprián-Kovács Loránd, şi, eu, de pe poziţia omului care de aproape 10 ani face dezbateri în România, conduce un club de debate şi a organizat suficient de multe dezbateri publice cu şi pentru tineri, în aşa fel încât să facem pasul mai departe, să avem subiecte în legătură cu care să nu mai existe atât de multe prejudecăţi şi tabuuri, ba chiar să le punem deschis pe masă, aşa cum n-au mai fost ele puse până acum sau, chiar dacă au mai fost puse, să multiplicăm aceste acţiuni. Nu ne dorim să inventăm roata, ci doar să facem să se învârtă această roată, ceea ce înseamnă comunicarea româno-maghiară esenţială, credem noi, în această zonă, dar şi în întreg Ardealul”, a explicat Guruianu.

„Ideea de bază este să vorbim pe şleau despre relaţiile româno-maghiare, fără a intra într-o polemică de tip politic sau politicianistă. Se pare că avem nevoie de asemenea dezbateri care nu implică o emotivitate crescută, ca în cazul politicului. Urmărim să punctăm ce ne doare, dar să nu ţipăm unii la alţii”, a completat în final dr. Cziprián-Kovács Loránd.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.