ACTUALITATE 1 noiembrie 2021

IJJ Covasna: 30 DE ANI DE EXISTENŢĂ, 30 DE ANI DE ISTORIE

de Iulia Drăghici - Taraș | 929 vizualizări

Data de 1 noiembrie 2021 este un simbol pentru jandarmii covăsneni, aceștia sărbătorind trei decenii de existenţă a Jandarmeriei Covasna.

Până în anul 1990, în municipiul Sfântu Gheorghe, respectiv în judeţul Covasna, a funcţionat o subunitate de jandarmi de nivel companie.

Pentru a reînvia tradiţiile armei, după revoluţia din 1989, la nivelul judeţului Covasna sunt înfiinţate structuri ale Jandarmeriei Române care să corespundă nevoilor societăţii civile, asigurându-se climatul de normalitate necesar desfăşurării tuturor activităţilor specifice comunităţii.

La data de 01 noiembrie  1991, în locul Detaşamentului de jandarmi Covasna, a fost înfiinţat  Batalionul 29 Jandarmi Sfântu Gheorghe, subordonat Brigăzii 28 Jandarmi Braşov.

În data de 24 mai 1995, la propunerea ministrului de interne, a fost acordat Batalionului 29 Jandarmi Sfântu Gheorghe – Drapelul de Luptă.

Pe 1 noiembrie 1996 a fost pusă piatra de temelie la construcţia ce azi este sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Covasna.

În anul 1998, odată cu intrarea în vigoare a Legii 116/1998, privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, Batalionul de Jandarmi Sfântu Gheorghe este transformat în Comandamentul de Jandarmi Judeţean Covasna, acesta fiind în subordinea Comandamentului de Jandarmi Teritorial Brașov. Unitatea avea ca scop organizarea, conducerea şi coordonarea activităţilor specifice pentru îndeplinirea atribuţiilor ce reveneau Jandarmeriei Române, în zona de responsabilitate a judeţului Covasna.

La 8 iunie 2000, de Ziua Eroilor Neamului, în comuna Aita Mare a fost dezvelit Monumentul Eroilor Jandarmi, în memoria celor doi jandarmi căzuți la datorie în data de 26 septembrie 1921, respectiv plutonierul Tatu Ioan şi sergentul instructor Grideanu Ioan.

Pe 21 ianuarie 2002 au fost date în folosinţă câteva obiective de investiţii din cadrul noului sediu al Comandamentului de Jandarmi Judeţean Covasna.

În anul 2004, ca urmare a intrării în vigoare a noii Legi de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei Române – Legea 550/2004 – Comandamentul de Jandarmi Judeţean Covasna este transformat în Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Covasna, subordonat nemijlocit Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cu o nouă structură organizatorică având stabilite clar atribuţiile.

La data de 24 septembrie 2008 a fost inaugurat atât Poligonul de tragere, considerat ca fiind cel mai modern poligon din ţară cât şi ultimul corp de clădire din cadrul acestei investiţii, respectiv corpul „D”. Prin această recepţie, a ultimelor 2 clădiri din ansamblul aprobat prin proiectul de investiţii, s-a finalizat construcţia sediului Jandarmeriei Covasna.

În perioada mai sus menționată îndeplinirea misiunilor de către jandarmii covăsneni au fost notabile ca și rezultatele obținute de aceșia, prin această prezentare evocând doar o mică parte din istoria instituției.

Astăzi, Jandarmeria Covasna se prezintă ca o instituţie credibilă în orice situaţie, executând misiunile încredinţate prin lege, intervenind în sprijinul organelor administraţiei publice centrale și  locale cât şi a cetăţenilor judeţului ori de câte ori este nevoie.

De asemenea, ne arătăm întreaga recunoştinţă faţă de cadrele şi persoanele care, de-a lungul timpului, şi-au pus amprenta în realizarea misiunilor, obiectivelor şi sarcinilor, făcând parte din familia Jandarmeriei Covasna. Cu această ocazie aducem un pios omagiu camarazilor, care astăzi avem credința că întăresc armata domnului, plecând de pe acest pământ într-un loc mai bun.

 Mulțumim comenzilor de unitate care s-au succedat în cei 30 de ani la conducerea inspectoratului, le suntem recunoscători pentru eforturile făcute pe parcursul activităţii lor şi îi asigurăm că au fost, sunt şi vor fi în continuare un bun exemplu pentru noi cei care îi urmăm. Nu vom precupeţi niciun efort pentru a duce mai departe ceea ce predecesorii au început, preluând de la aceștia ștafeta modernizării permanente a acestei arme de tradiţie, respectiv a Jandarmeriei Română.

La mulți ani Jandarmeria Covasna! La mulți ani dragi jandarmi covăsneni!

Sursa: COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE AL IJJ COVASNA

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.