ACTUALITATE 18 aprilie 2017

Idei de la specialiști pentru dezvoltarea Castelului Daniel din Vârghiș

de Iulia Drăghici - Taraș | 1642 vizualizări

Castelul Szentkereszty din Arcuș va găzdui sâmbătă, 22 aprilie, începând cu ora 9:30, o conferință tematică, „Meeting Castel În Transilvania”, în cadrul căreia experți în turism, legislație, economie, proiecte și istorie de artă vor prezenta modelele de dezvoltare pentru castelul Daniel din Vârghiș, dar și pentru castelul Sükösd-Bethlen din Racoș.

Evenimentul, organizat de Grupul PONT în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna, face parte din programul „Castel în Transilvania”.

„Scopul programului „Castel în Transilvania” este crearea unei rețele, abordări strategice și viziuni pe termen lung pentru valorificarea potențialului economic și social al castelelor din Transilvania prin intermediul unor metode de planificare locală și regională, de atragere a resurselor alternative necesare restaurării, punerii în funcțiune și prin crearea unei rețele de informare și de experți din domenii cu rol important în atingerea sustenabilității acestui segment al patrimoniului cultural construit. Ca un rezultat al acestui demers, în iunie 2016 s-a realizat Strategia Castel în Transilvania, un document care oferă modele și soluții sustenabile de dezvoltare pentru revitalizarea castelelor și conacelor din Transilvania. Implementarea strategiei este la fel de importantă ca realizarea documentului în sine, de aceea am ales să continuăm acest demers practic – între octombrie 2016 și aprilie 2017 vom încerca să aplicăm această strategie în cazul castelului Daniel din Vârghiș (județul Covasna) și respectiv castelului Sükösd-Bethlen din Racoș (județul Brașov). Ambele castele sunt într-o stare conservată în care degradarea este oprită, dar niciunul nu este funcțional în prezent, însă în ambele cazuri administratorii doresc să pregătească o investiție prin fonduri atrase pentru restaurare”, transmit organizatorii de la Grupul PONT.

Astfel, castelele din Vârghiș și Racoș nu sunt pentru prima dată subiecte de discuție în cadrul proiectului „Castel în Transilvania”. În decembrie 2016, Grupul PONT a organizat tabăra „Castel Formula” la Tălișoara, la care au participat 37 de tineri. Aceștia au elaborat idei creative pentru posibilele funcții care pot fi îndeplinite de cele două castele, printre care și centre culturale, de turism, de divertisment sau de recuperare, dar pot găzdui și școli de meșteșuguri tradiționale sau tabere de tineret.

„Pe baza acestor idei, și prin implicarea unor experți, până la sfârșitul lunii aprilie 2017 vom elabora planuri de sustenabilitate pe termen lung pentru cele două castele care vor fi prezentate publicului în cadrul conferinței”, mai arată coordonatorii evenimentului.

Pe lângă reprezentanții județului Covasna, cum ar fi președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor, sau vicepreședintele CJ, Grüman Róbert, la evenimentul de sâmbătă vor mai fi prezenți Rácz Lilla, expert marketing și turism, Hegedüs Csilla, ministrul culturii în 2014, avocatul Krisztina Constantinescu, istoricul de artă Fehér János și alții.

Programul „Castel în Transilvania – strategie și modele de dezvoltare” este finanțat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Ministerul Culturii – Unitatea de Management a Proiectului în cadrul Programului „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural” – schema granturi mici, finanțat prin Mecanismul financiar SEE 2009–2014 cu o sumă de 454.950,74 de lei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.