ACTUALITATE 31 august 2021

Ideea înființării unui parc zoologic la Sfântu Gheorghe stârnește reacții

de Iulia Drăghici - Taraș | 1257 vizualizări

Ideea autorităților din Sfântu Gheorghe, de a înființa un parc zoologic în zona Șugaș Băi, care să devină atracție turistică și destinație pedagogică, nu este văzută cu ochi buni de toată lumea. USR PLUS Sfântu Gheorghe a reacționat la această intenție a municipalității, considerând-o inadecvată și inoportună, potrivit unui comunicat de presă. 

În punctul de vedere emis de USR PLUS Sfântu Gheorghe se prezintă cinci argumente împotriva acestei inițiative. 

Considerăm că o astfel de investiție este una inadecvată și inoportună din mai multe puncte de vedere: 

1) Tendința generală privind aceste tipuri de amenajări este de desființare a lor, atractivitatea lor pentru publicul larg este în trend descrescător. 

2) Din punct de vedere ecologic, rolul acestora este justificat doar în cazul ecosistemelor periclitate, degradate, în cazul de față acest argument fiind unul invalid. 

3) Obiecții etice legate de menținerea în captivitate a unor animale sălbatice.

4) Rol educațional redus. Studierea animalelor sălbatice se poate realiza doar în cadrul ecosistemului natural. 

5) Terenul pe care se dorește a se amenaja grădina zoologică este într-o zonă exploatată la maxim în acest moment, având utilitatea de: pășune pentru animalele sălbatice și domestice, zonă de agrement, zonă de tranzit, zonă de interes public cultural. Amenajarea dorită, ar distruge aceste valori. 

USR PLUS Sfântu Gheorghe consideră prioritar:

Conservarea și protejarea ecosistemelor naturale din cadrul UAT Sfântu Gheorghe.

Realizarea de trasee turistice adecvate de bicicletă, de agrement, puncte de observare, adăposturi în pădurile și pe terenurile deținute în proprietate de administrația locală Sfântu Gheorghe. Proiect realizat împreună cu specialiști (arhitecți, peisagiști, biologi, etc).

Realizarea și implementarea unei strategii de prevenție a conflictelor om-carnivore mari în zonele aflate sub administrarea autorității locale”, se arată în comunicatul de presă transmis la finele săptămânii trecute de USR PLUS. 

Administratorul public al municipiului Sfântu Gheorghe, Czimbalmos Csaba, a declarat pentru Agerpres că viitorul parc „va fi o mică grădină zoologică, dar va avea şi alte activităţi. Va fi, de fapt, mai mult un parc tematic pedagogic, unde se vor putea ţine şi ore de biologie, zoologie în aer liber, de educaţie ecologică. Vor fi animale din zona noastră, deci nu lei, elefanţi, zebre, girafe sau alte animale de tipul acesta”. 

Viitorul parc zoologic ar urma să se întindă pe o suprafaţă de circa 16 hectare de păşune, pusă la dispoziţie de Primăria Sfântu Gheorghe, aflată în zona pârâului Nadăş, la vest de Izvorul Honvéd, mai scrie Agerpres. 

Proiectul de hotărâre care s-a aflat în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Sfântu Gheorghe mai arată și că printre beneficiile investiției se găsesc dezvoltarea turismului din judeţul Covasna pentru că, susțin autoritățile locale, în primul an de funcționare locația ar putea atrage până la 50.000 de vizitatori, iar din al doilea an, între 65.000 şi 75.000 de vizitatori.

Astăzi, parcurile zoologice cunosc o nouă renaștere. Orașele, județele și regiunile Europei concurează în crearea unor parcuri zoologice cât mai frumoase. Merită să fim printre ele! În momentul de față, nu există nici un parc zoologic în Europa care să prezinte exclusiv fauna Carpaților. Prin urmare, ar fi util să înființăm un astfel de parc zoologic.

Însă, nu numai prezentarea faunei din Carpați este importantă, ci și popularizarea modului de viață apropiat de natură, care este atât de caracteristic zonei noastre situată în curbura Carpaților.

Un parc zoologic modern, cu un concept modern prezintă o atracție turistică imensă, prin urmare, ar fi o oportunitate interesantă pentru Sfântu Gheorghe de a implementa un astfel de proiect de dezvoltare în zona dinspre Șugaș Băi. Acest lucru ar face ca zona Șugaș Băi să devină din ce în ce mai atractivă în toate cele patru sezoane, fiind posibilă oferirea unor programe pe tot parcursul zilei celor interesați”, se mai arată în documentele amintite. 

Proiectul de hotărâre cu caracter normativ privind instituirea Programului de dezvoltare locală în vederea realizării unui Parc zoologic, obiectiv de agrement educațional în domeniul protecției mediului în Municipiul Sfântu Gheorghe s-a aflat în dezbatere publică pe site-ul Primăriei în perioada 20 iulie – 2 august a.c..

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.