ACTUALITATE 27 octombrie 2022

Iarna nu-i ca vara: cum decurg pregătirile pentru administrarea drumurilor din județ în sezonul rece

de Iulia Drăghici - Taraș | 408 vizualizări

Începutul lunii noiembrie este termenul limită până la care autoritățile naționale, județene și locale trebuie să aibă puse la punct planurile concrete de acțiune pentru intervențiile pe timp de iarnă. Prefectul județului Covasna, Ráduly István, a spus că, deși sezonul este unul care poate veni cu surprize, în general autoritățile covăsnene sunt pregătite să întâmpine zăpezile. 

Am avut o videoconferință cu domnul prim-ministru, cu domnul ministru Bode și am ajuns la concluzia că la nivel național suntem pregătiți pentru întâmpinarea sezonului rece. La nivelul județului Covasna, la fel. Bineînțeles, surprize tot timpul putem să avem. Dacă ninge, viscolește sau va fi o furtună de zăpadă, normal că se blochează circulația. Dar contează să fim pregătiți. Autoritățile care administrează drumurile naționale, județene și comunale s-au pregătit. Au încheiat contracte, unde a fost cazul, au procurat materiale antiderapante, sare, nisip, iar planul concret de acțiune îl finalizăm la începutul lunii noiembrie. Acum câteva zile a fost ședința Consiliului Județean în care s-a aprobat încheierea unui contract în acest sens, iar CJSU (n.red.: Comitetul Județean pentru Situații de Urgență) va fi invitat până în 10 noiembrie să aprobăm planul în acest sens”, a declarat în conferința de presă de marți Ráduly István. 

În cea mai recentă ședință, Consiliul Județean a decis că „lucrările și serviciile de întreținere curentă pe timp de iarnă a drumurilor județene se atribuie prin încredințare directă către societatea Drumuri și Poduri Covasna S.A.”, după cum se arată în hotărârea adoptată în 20 octombrie. 

Potrivit aceleiași hotărâri, prețurile ce vor fi aplicate de S.C. Drumuri și Poduri Covasna S.A. sunt între 400 și 49.000 de lei, în funcție de zonă, perioadă și alte criterii. De exemplu, serviciile de întreținere pe drumurile județene de Viabilitate IV (în total aproape 16 kilometri în tot județul) costă 411,68 de lei pe kilometru. Sau „Asigurare permanență- lei/lună/lot” costă 49.428,16 lei. „Curățire drum” costă 3.677,60 de lei pe kilometru. 

Normativul privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice prevede că sezonul de iarnă este cuprins în perioada 1 noiembrie – 31 martie. 

Prefectul județului Covasna a ținut să precizeze, în cadrul conferinței de presă din luna octombrie, că drumarii muncesc și vara la întreținerea drumurilor, nu doar iarna. Pentru a susține afirmația, a venit cu argumente de ordin statistic, prin date furnizate de Secția Drumuri Naționale Covasna. 

Numai în luna august au fost cosiți mecanic și manual peste jumătate de milion de metri pătrați de iarbă de-a lungul drumurilor, în șanțuri, în parcări. Cu fericire pot să vă spun, exact aceeași situație este și la nivelul drumurilor județene. Consiliul Județean Covasna deține un astfel de utilaj, pe care toată vara, inclusiv săptămâna trecută, l-am văzut pe DN113B. Revenind la drumuri naționale, în aceeași situație ne-a fost prezentat că au fost renovate sau înlocuite 115 indicatoare rutiere, au fost tăiate ramurile pentru a îmbunătăți vizibilitatea și siguranța în trafic în 550 de locuri, au fost curățate 2.890 de metri de maluri de râu și canale etc.”, a mai spus prefectul. 

Sursa foto: ilustrativ/arhivă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.