ACTUALITATE 21 iunie 2016

Ia, sărbătorită de Sânziene la Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1577 vizualizări

Pentru al treilea an la rând, oraşul Covasna se aliniază tendinţelor internaţionale şi celebrează, aşa cum se cuvine, Ziua Internaţională a Iei, bluza tradiţională românească. Evenimentul are loc de Sânziene, vineri, 24 iunie, la campingul Valea Zânelor din Voineşti, începând de la ora 16.

„Totul a pornit în urma unei iniţiative fără precedent, pe reţeaua de socializare Facebook, pe pagina „La Blouse Roumaine”. Andreea Tănăsescu, fondatoarea comunităţii online „La Blouse Roumaine”, spunea în 2013, odată cu lansarea acestui demers: „Ceea ce dorim este să promovăm, odată cu sărbătoarea iei, cultura şi creativitatea românească, pe care noi o considerăm, în acest timp, în această epocă, cel mai mare ambasador al României. Ia, bluza românească, poate deveni un brand de ţară recunoscut de toată planeta dacă vom reuşi să promovăm împreună tradiţia noastră moştenită din timpuri imemoriale”. Ia constituie matricea noastră culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi”, arată profesoara Florentina Teacă, prin intermediul unui comunicat de presă.

Ia, celebrată prin cântec, joc și voie bună

Organizatorii evenimentului de vineri au pregătit un program artistic încărcat de cântec, joc şi voie bună, exact aşa cum îi place românului.

Din lista de invitaţi fac parte ansamblul de dansuri populare Junii Covăsneni, coordonat de Oana Maria Șulea, corul bărbătesc Voievozii Munților din Vâlcele, condus de părintele Vasile Antonie Tămaș și Nicolaie Cucu, solistele voineștence Ana Sandulea și Alexandra-Elena Bîrlă, Sânzienele din Voinești coordonate de Mirela Poteică și prof. Adriana Bota. Mai mult, cei care vor fi prezenţi vineri seara la Valea Zânelor, se vor putea bucura și de târgul cu meșteșugari și produse tradiționale, la care și-au anunțat participarea creatoarea de ii Luminița Bunghez, magazinul NewStyle, iconarii Matei și Kornelia Schinteie şi „dacul” din Covasna, Nicu Manea, arată comunicatul de presă.

Tradiţie şi modernitate

Cântecul, jocul şi voia bună sunt îmbinate în această sărbătoare a iei şi cu elemente de modernitate. Potrivit organizatorilor, Ziua Internaţională a Iei este sărbătorită aşa cum se cuvine astfel: „Purtăm o ie, o cămaşă, un costum tradiţional sau un element de design identitar; Ne fotografiem, surprindem bucuria momentului şi frumuseţea locurilor în care ne aflăm. Punem imaginile pe Facebook, Instagram sau Twitter cu hashtagul #‎ZiuaIei2016 #‎lablouseroumaine #‎RomanianBlouse #‎IAday2016 , indicând locul unde au fost realizate”.

Ziua Internaţională a Iei, celebrată chiar şi la Washington

Ziua Internaţională a Iei este un prilej de bucurie pentru românii din toată lumea.

„Pe 21 ianuarie 2013, „La blouse roumaine” a propus ca ziua de 24 iunie 2013, Sânzienele, să marcheze prima celebrare a iei româneşti sub denumirea de Ziua Universală a Iei. Evenimentul s-a bucurat de un succes imens, fiind sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de ţări din lume”, scrie pe pagina de Facebook „La Blouse Roumaine”.

Un articol publicat în 19 iunie de ziarul Adevărul arată că Ziua Internaţională a Iei va fi sărbătorită chiar şi de americani. „Primarul capitalei americane, Muriel Bowser, a proclamat ziua de 24 iunie 2016 drept „Ziua Universală a iei” în Washington, D.C., răspunzând astfel demersurilor Ambasadei României în SUA. În proclamaţia semnată de primar se arată că ziua de 24 iunie a fost recunoscută şi celebrată în jurul lumii şi este sărbătorită inclusiv de comunitatea românească din Washington, D.C. De asemenea, este menţionat faptul că ia românească a devenit un simbol internaţional al culturii române şi o sursă de inspiraţie pentru mari creatori de modă”.

Mai mult, pagina oficială de Facebook „La blouse Roumaine” arată că sărbătoarea va fi marcată şi în Los Angeles (SUA), Philadelphia (SUA), Luxemburg (Luxemburg), Alkmaar, Rotterdam, Groningen, Haga, Amsterdam şi Eindhoven ( Olanda), dar şi multe localităţi din România.

„Fiecare ie spune o poveste”

Frumoasa bluză românească a fost şi continuă să fie o adevărată sursă de inspiraţie. „Fiecare ie spune o poveste. Tehnica şi tradiţia decorării iei s-au transmis de la mamă la fiică, de la o generaţie la alta. În conceperea ei, româncele investeau o parte din aspiraţiile lor, dar şi din frumuseţea şi bunătatea poporului român. Însemnele magice cusute cu grijă aveau o anumită importanţă pentru cea care urma să o poarte. Bunicile şi mamele le transmiteau tinerelor nu doar arta meşteşugului popular, ci şi rugăciunile care se spuneau înainte de începerea torsului lânii, a ţesutului sau a împletitului. Fiecare împunsătură de ac avea menirea de a proteja purtătoarea de farmece şi de spirite rele. Frumuseţea şi măiestria iei româneşti au fascinat nu numai generaţii de tinere, care au preluat tradiţia de la mame sau bunici, ci şi artişti, pictori, creatori de modă şi chiar case regale. Majestatea Sa Maria, regina României, a purtat cu mândrie ia românească, punându-şi amprenta pe garderoba regală şi înnobilând costumul popular românesc. Pictorul francez Henri Matisse a găsit şi el inspiraţie în această piesă vestimentară, transpunând-o în celebra sa pictura „La Blouse Roumaine” (1940). Şi în zilele noastre, ia a fost sursă de inspiraţie pentru mai mulţi renumiţi creatori de modă, care au lansat colecţii vestimentare cu elemente preluate din folclorul românesc”, scrie Florentina Teacă.

Evenimentul din oraşul Covasna este organizat de S.C. Turism Covasna S.A. și Asociația GRIT.

Teme articol: traditie Cultură ia ie sanziene
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.