Husari călare şi cocarde roşu-alb-verde
Cu steaguri secuieşti şi maghiare în mâin i şi cu cocarde în piept, maghiarii au ieşit ieri în stradă cu ocazia împlinirii a 161 de ani de la Revoluţia de la 1848. Au depus coroane de flori la monu mentele dedicate acestui eveniment şi au asistat la discursurile organizatorilor şi invitaţilor. În cinstea acestei zile, oraşul a fost pavoazat cu cocarde roşu-albverde, în timp ce principala atenţie a fost îndreptată spre husarii secui care au defilat călare de la Gară până în
Maghiarii s-au adunat ieri în număr mare în centrul municipiului Sfântu-Gheorghe, pentru a marca Ziua Maghiarilor de Pretutindeni şi a aduce un omagiu eroilor Revoluţiei de la 1848.
Cu steaguri secuieşti şi maghiare în mâin i şi cu cocarde în piept, maghiarii au ieşit ieri în stradă cu ocazia împlinirii a 161 de ani de la Revoluţia de la 1848. Au depus coroane de flori la monu mentele dedicate acestui eveniment şi au asistat la discursurile organizatorilor şi invitaţilor. În cinstea acestei zile, oraşul a fost pavoazat cu cocarde roşu-albverde, în timp ce principala atenţie a fost îndreptată spre husarii secui care au defilat călare de la Gară până în centru, pur tându-şi steagul lor şi al secuilor.
Primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, a făcut apel în discursul său la solida ritatea maghiarilor şi la lupta împreună împotriva sărăciei şi pentru dezvoltarea zonei. Edilul a folosit expresii de genul „viitorul este aşa cum ni-l construim noi“, iar potrivit acestuia cel mai important mesaj al Revoluţiei de la 1848, pentru maghiari, este să îşi apere comunitatea şi să fie împreună.
Primarul nu l-a uitat din discur sul său nici pe preşedintele Ungariei, Solyom Laszlo, în contextul în care a vorbit despre faptul că, deşi au existat încercări de a-l opri să vină la Ziua Maghia rilor, întâlnirea de sâmbătă, din judeţul Harghita, a demonstrat că secuii nu pot fi intimidaţi şi când este cazul sunt împreună şi acţionează solidar.
Tot de 15 martie a avut loc şi sfinţirea drapelului Regimentului de husari şi a fost organizată o adunare publică la finalul căreia s-au intonat imnul secuiesc şi cel maghiar. Invitatul de onoare al sărbătorii a fost preşedintele Aso ciaţiei pentru Maghiarii din Bazinul Carpaţilor de la Buda pesta, Ehn Jozsef. Un alt punct din judeţul Covasna unde au avut loc mani estări de 15 martie a fost pe Dealul Pivniţa Uriaşului, la Moacşa, unde printre altele a avut loc o paradă a portului poplar şi seara au fost aprinse făclii. În urmă cu doi ani, pe acest deal a fost ridicat şi un Monument al Maghiarilor de Pretutindeni. Ziua de 15 martie este cea mai importantă sărbătoare naţională a maghiarilor şi are o dublă semni ficaţie – marchează atât Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, cât şi comemorarea eroilor Revoluţiei Ungare de la 1848.
Ana Sidon,
Foto: Vlad Manolăchescu