ACTUALITATE 22 ianuarie 2015

Horia Grama: Nu există pericolul ca elevii români să nu aibă loc la un liceu din judeţ

de Agerpres | 171 vizualizări

Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a declarat, joi, că nu există pericolul ca elevii români care urmează să intre în toamnă la liceu să nu-şi poată găsi loc la o unitate şcolară din judeţ, contrazicând astfel afirmaţiile liderului PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu.

Horia Grama a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că planul de şcolarizare pentru următorul an de învăţământ se bazează pe „studii serioase şi fundamentate” făcute de Inspectoratul Şcolar şi a menţionat că vor exista locuri la secţia română pentru toţii copiii care vor termina vara aceasta clasa a VIII-a.

„Domnul Guruianu creează panică şi îngrijorare în comunitate, cum că elevii români nu ar avea suficiente locuri la şcoală. (...) M-am interesat în linii mari şi vă pot spune că decizia Inspectoratului Şcolar privind cifra de şcolarizare e bazată pe studii serioase şi fundamentate, se bazează pe nişte realităţi şi toţi copiii care vor termina clasa a VIII-a au unde să se ducă la liceu, există suficiente locuri în planul de şcolarizare. (...) Colegiul „Mihai Viteazul” şi acum are patru clase, populaţia şcolară e în uşoară scădere, iar o clasă în plus la această unitate ar putea afecta alte licee, cum ar fi „Constantin Brâncuşi” sau Liceul de Artă, deci ar crea probleme în existenţa celorlalte şcoli. (...) Cifra de şcolarizare este bine fundamentată şi în scurt timp Inspectoratul Şcolar va ieşi cu datele oficiale. Acolo sunt profesionişti care ştiu bine ce fac. (...) În concluzie, domnul Guruianu îşi face campanie şi încearcă să facă evenimente cu false probleme”, a declarat Horia Grama.

În urmă cu câteva zile, liderul PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a acuzat conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna de lipsă de transparenţă în stabilirea cifrei de şcolarizare pe anul viitor. El a menţionat că, potrivit informaţiilor neoficiale pe care le are, „se pregătesc desfiinţări de clase, concedieri de cadre didactice şi organizarea de clase simultane” în mai multe localităţi din judeţ, măsurile fiind luate „în cel mai deplin secret şi fără consultarea factorilor afectaţi, părinţi, elevi, profesori, reprezentanţi ai comunităţii locale”.

Pentru a nu fi acuzat de „speculaţii şi generalizări”, Guruianu s-a referit concret la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, unde pentru următorul an şcolar au fost aprobate patru din cele cinci clase de liceu solicitate de conducerea şi Consiliul de Administraţie al unităţii. Potrivit acestuia, în viitorul an şcolar în municipiul Sfântu Gheorghe vor funcţiona opt clase de liceu la secţia română, dintre care patru la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, una la Liceul de Arte şi trei la Grupul Şcolar „Constantin Brâncuşi”, clase care nu vor acoperi cererea. El a concluzionat că „există un real pericol” ca o seamă de elevi care doresc să facă liceul în limba română nu vor avea această posibilitate în Sfântu Gheorghe, prin urmare „vor fi nevoiţi să aleagă între a pleca la Braşov sau să înveţe în limba maghiară”.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, Maria Pandele, a declarat că o poziţie oficială a conducerii instituţiei în legătură cu acest subiect va fi prezentată în scurt timp.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
lus, 25 ianuarie 2015
In zona Targu Secuiesc mai exista o clasa la liceu cu predare in limba romana.
Mircea, 23 ianuarie 2015
D-le Grama, nu stiu ce incostienti mai voteaza PSD-ul, ca nu ati facut absolut nimic pentru ei ! La Grupul Scolar Puskas Tivadar nu mai exista de cativa ani buni invatamant la zii in limba romana! citeste integral
Guruianu Madalin, 23 ianuarie 2015
1. PSD Covasna girează lipsa de transparență și de comunicare publică a IȘJ Covasna, transformându-se în purtătorul de cuvânt al instituției. 2. PSD Covasna își asumă că o clasă citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.