ACTUALITATE 17 mai 2009

Hore, ateliere creative şi recitaluri în Seara Muzeelor

de Covasna Media | 1035 vizualizări
În jur de 150 de vizitatori au trecut pragul MNCR sau au participat la atelierele de creaţie dedicate sărbătorii muzeelor

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR) a sărbătorit Noaptea Muzeelor, ediţia a II-a, împreună cu peste 150 de vizitatori de toate vârstele care i-au trecut pragul atraşi de programul cultural şi de divertisment sau de atelierele tematice oferite de organizatori. Prima parte a acestui eveniment dedicat muzeelor a fost rezervată unor ateliere de creaţie la care au participat câteva zeci de copii români, dar şi maghiari interesaţi de arheologie, de

În jur de 150 de vizitatori au trecut pragul MNCR sau au participat la atelierele de creaţie dedicate sărbătorii muzeelor

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR) a sărbătorit Noaptea Muzeelor, ediţia a II-a, împreună cu peste 150 de vizitatori de toate vârstele care i-au trecut pragul atraşi de programul cultural şi de divertisment sau de atelierele tematice oferite de organizatori.

Prima parte a acestui eveniment dedicat muzeelor a fost rezervată unor ateliere de creaţie la care au participat câteva zeci de copii români, dar şi maghiari interesaţi de arheologie, de tainele modelajului în lut sau restaurarea vaselor ceramice, precum şi de atelierul de etnografie, la care au învăţat despre cusăturile populare, înşirarea de mărgele şi altele, toate în cadrul cercului „Tradiţie şi modernitate”.

Pe lângă cele două ateliere, organizatorii au atras un număr mare de vizitatori cu Serata Muzicală susţinută în incinta Muzeului, aproape de personajele din expoziţia „Povestea Târgului”.

Elevii Liceului de Artă „Plugor Sandor” - Pîntea Roxana, Alice Colţ, Mădălina Coşcodar, Andreea Neagoe şi Mirela Chiricescu - i-au introdus pe cei prezenţi în lumea unor compozitori celebri, prin interpretări la vioară, fluier sau violoncel.

De la ritmuri clasice, următoarele două formaţii au fost „Ciobănaşul” din Barcani şi un trio format din Segercz Ferenc, Kelemen Istvan şi Gaspar Csaba, care au avut interpretări la fluier ciobănesc, tilincă şi caval, plus vioară, cobză şi drâmbă. Acestea au binedispus audienţa cu muzică populară din folclorul românesc şi maghiar.

„Întreaga activitate a muzeului nostru se adresează publicului, indiferent de etnie, vârstă sau pregătire profesională. Din acest punct de vedere pentru noi există o singură categorie de public, pe care îl aşteptăm mereu să ne treacă pragul. Programul din această zi, dedicat Zilei Internaţionale a Muzeelor – 18 mai, se încadrează cu desăvârşire în politica internaţională, a sprijinirii dialogului intercultural şi al diversităţii culturale în unitatea socială”, a precizat reprezentantul PR al MNCR, muzeograful Andrea Deak.

Hore în curtea Muzeului şi tombolă

După câteva cântări populare în sala amenajată în incinta Muzeului, „Ciobănaşul” i-a bine dispus într-atât pe participanţi încât aceştia au cerut să li se cânte afară pentru a putea dansa. Timp de câteva zeci de minute, formaţia din Barcani i-a făcut pe vizitatori dar şi ceilalţi artişti cuprinşi în program să încingă adevărate hore în curtea Muzeului, pe diverse dansuri populare din zona Întorsurii Buzăului şi din ţară.

Dansatorii au avut suficientă energie, având în vedere că tocmai dăduseră gata „tocana arheologului”, o tocăniţă preparată de angajaţii Muzeului cu ocazia evenimentului, şi de care sau bucurat mai ales cei care uitaseră să mai plece acasă după o zi de stat la Muzeu.

Seara la Muzeu a cuprins şi o interpretare la chitară şi voce a unui angajat al instituţiei, Kovacs Istvan, cu melodii rock, şi a unor prieteni apropiaţi ai MNCR, Alexandra Cîrlănescu şi Remus Vlăduceanu, care au cântat la chitară şi voce „cântece de dor, dragoste şi drumeţie”.

Organizatorii Serii Muzeelor au pregătit pentru participanţi şi o tombolă, la care se puteau câştiga 8 linguri de lemn, 5 vase ceramice de Horezu, de diverse mărimi, 3 trochiţe de lemn şi, marele premiu, un coş de nuiele împletit. Banii adunaţi la tombolă vor fi folosiţi pentru a sprijini activitatea Cercului Tradiţie şi Modernitate.

Partenerul Muzeului în organizarea evenimentului a fost Asociaţia Cultural-Ştiinţifică „Carpaţii Răsăriteni”, iar participarea la activităţile organizate în cadrul acestei manifestări a fost gratuită.

Ana Sidon

Teme articol: MNCR Noaptea Muzeelor
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Andreea Stancila, 28 mai 2009
Bravo ca mai exista si astfel de momente!felicitari! Alexandra,nu avea cum sa nu iasa frumos daca ati fost voi acolo-sufletele evenimentului!
loli, 19 mai 2009
Superb! Am fost acolo si mi/a placut foarte mult! Felicitari organizatorilor Dan Buzea si Andrea Deak! Ati avut idei foarte bune si le/ati pus si in practica! Ma bucur ca am participat la Noaptea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.