ACTUALITATE 23 iunie 2015

Holzindustrie Schweighofer a primit confirmarea internațională că prelucrează numai lemn legal

de Mirela Cara | 278 vizualizări

Compania Holzindustrie Schweighofer ne-a transmis informația că a primit certificarea PEFC™. Recunoscută la nivel internațional, certificarea PEFC™ garantează proveniența produselor lemnoase din păduri gestionate în mod durabil.

Reprezentanții companiei susțin că aceasta îndeplinește prevederile și directivele standardului PEFC, foarte strict în ceea ce privește verificarea provenienței lemnului. Astfel, prin documentul obținut, Holzindustrie Schweighofer arată că lemnul prelucrat este achiziționat controlat, legal, din surse necontroversate. Concluzia auditării companiei contrazice acuzațiile exprimate de către o organizație de mediu.

Holzindustrie Schweighofer afirmă că a fost supusă unei verificări stricte prin auditori independenți, din cauza faptului că organismul de certificare (Institutul de Cercetări Silvice Holzforschung Austria, Viena) a solicitat, în urma unui raport critic al unei organizații de mediu, un audit de urgență al tuturor locațiilor fabricilor de cherestea ale Holzindustrie Schweighofer din România. „Rezultatul acestei auditări confirmă din nou îndeplinirea standardelor internaționale de către compania noastră. Acuzațiile aduse de o organizație de mediu s-au dovedit a fi neîntemeiate și au putut fi dezmințite în întregime prin acest rezultat. Cifrele, datele și faptele precum și evaluarea prin auditorul extern confirmă evident și cu maximă actualitate că instituim, în ceea ce privește proveniența lemnului prelucrat, mecanismele de control cele mai stricte pentru a asigura legalitatea provenienței lemnului”, spune directorul concernului, Gerald Schweighofer.

Activiştii de mediu, în continuare sceptici

Reprezentantul activiștilor de mediu, Toró Attila, este în continuare sceptic în privința corectitudinii companiei Schweighofer, spunând că aceasta a încălcat deja de două ori legislația în vigoare, făcând trimitere către sancțiunile pe care compania le-a primit recent de la Garda de Mediu. „Pentru noi, credibilitatea organizațiilor ca Agent Green din România și a Environmental Investigation Agency este mult mai mare decât declarațiile proprietarului firmei Holzindustrie Schweighofer. ONG-urile de mediu au afirmat că HS cumpăra material lemnos din tăieri ilegale cu dovezi clare. Ele au prezentat materiale video ca dovadă. În județul Covasna, firma Holzindustrie Schweighofer a încălcat de două ori legea – în primul caz când a început lucrări de construcție fără autorizare, în al doilea caz când a început lucrări de prelucrarea buștenilor fără să aibă autorizația de mediu. Deci, pentru noi, credibilitatea firmei Holzindustrie Schweighofer este egală cu zero”, a spus Toró Attila, care cu un alt prilej a precizat că sunt deja pe rol mai multe dosare privind modul în care HS a primit autorizațiile necesare funcționării și că speră ca instanța judecătorească să ia o decizie corectă în această privință.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.