ACTUALITATE 7 aprilie 2022

Guvernul a aprobat incriminarea faptelor de incendiere şi ardere a deşeurilor şi pedepsirea lor cu închisoare de la 3 la 5 ani

de Iulia Drăghici - Taraș | 1097 vizualizări

Guvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, incriminarea faptelor de incendiere şi de îngropare a deşeurilor şi pedepsirea lor cu închisoare de la 3 la 5 ani, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna.

Prima ordonanţă de urgenţă se referă la măsurile de eficientizare a gestionării deşeurilor. Decizia cea mai importantă este incriminarea faptelor de incendiere şi de îngropare a deşeurilor. Aceste practici afectează grav mediul înconjurător şi a decis Guvernul să fie o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 5 ani. (...) Incendierea şi îngroparea, practic, ne afectează pe toţi, afectează aerul şi afectează aproape ireversibil apele subterane. (...) Am ales varianta ordonanţei de urgenţă pentru că nu mai putem aştepta. Aceste incriminări intră în vigoare imediat ce apare în Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă şi sancţiunile pot fi înăsprite imediat”, a declarat Tánczos Barna, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a adăgat că au fost majorate amenzile pentru abandonarea deşeurilor.

Amenda pentru persoană fizică începe de la 10.000 de lei pentru deşeurile abandonate, până la 20.000 de lei, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 de lei până la 70.000 de lei, amendă contravenţională”, a precizat Tánczos Barna.

Amenzile pentru arderea miriştilor au fost de asemenea majorate de Guvern, astfel că pentru persoane fizice acestea sunt minim 7.000 de lei şi maxim 15.000 de lei, în timp ce pentru persoane juridice sunt cuprinse între 50.000 şi 100.000 de lei, a mai anunţat ministrul Mediului.

Săptămânile trecute am avut foarte multe incendii. Într-un raport pe care l-am pregătit, informăm Ministerul Agriculturii, zilele acestea, cu privire la 10.000 de arderi simultane în ţară. Au fost, la un moment dat, 7.000 de focuri simultane în România, focuri sau incendieri de mirişti, motiv pentru care acum câteva săptămâni bune, când am lansat în avizare ministerială acest proiect de ordonanţă de urgenţă, am propus ca pentru persoanele fizice amenzile să fie majorate la 7.000 de lei minimul şi 15.000 de lei maximul, iar pentru persoanele juridice amenzi între 50.000 şi 100.000 de lei”, a mai declarat ministrul.

El a explicat că prin aceste arderi de mirişti, unele în zone protejate, se poluează aerul şi se distruge habitatul unor specii.

Sursa: AGERPRES. 

Sursa foto: arhivă/ilustrativ. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.