Grupul Statuar „Mihai Viteazul”, din nou în reparații
Autoritățile din Sfântu Gheorghe au început, de câteva săptămâni, o nouă reabilitare a Grupului Statuar „Mihai Viteazul” din centrul orașului. Demersul este unul anual, având în vedere că monumentul suferă stricăciuni des, din cauza execuției de proastă calitate.
Viceprimarul Tóth-Birtan Csaba ne-a spus joi că, cel mai probabil, anul viitor va fi inițiat un proiect nou de reabilitare, dar nu doar a grupului statuar, ci a întregii piețe „Mihai Viteazul”.
„Din păcate, acolo în fiecare an trebuie să intervenim, pentru că a fost o lucrare care nu a fost chiar reușită. Toată investiția a avut o perioadă de garanție foarte lungă, de 10 ani, care expiră anul viitor. Deja cred că am „mâncat” toți banii de garanție, dar nu putem să lăsăm și atunci în fiecare an intervenim. Anul viitor expiră această perioadă de garanție și probabil că vom face un nou proiect și o nouă reamenajare a pieței, pentru că sunt multe defecțiuni care trebuie rezolvate, nu numai la statuia lui Mihai Viteazul, inclusiv sistemul de iluminat, care e unul ornamental, iar în unele locuri nici ornamental”, a declarat viceprimarul.
Cheltuielile de reparații sunt astfel asigurate din buget local, deși ar trebui să fie în baza garanției.
„La început am solicitat firma care a făcut lucrarea (n.red. să facă reparațiile), dar nu ne-a răspuns. A trebuit să facem cu firma noastră sau cu oamenii de la Grădinărie, în contul banilor din garanție, dar deja i-am „tocat” de mult. Dar nu putem să lăsăm în paragină piața”, a mai spus viceprimarul.
Subiectul soclului Grupului Statuar „Mihai Viteazul”, care are mai mereu plăci desprinse, a fost de multe ori abordat în spațiul public, dar și în ședințele de Consiliu Local, ori în alte situații de către politicieni români, care acuză conducerea municipiului reședință de județ, atunci când nu intervine cu activități de reabilitare, de dispreț la adresa comunității românești.
Contractul de execuție pentru lucrările de amenajare a Pieței Mihai Viteazul, din zona Casei de Cultură a Sindicatelor, a fost semnat în 2010. Recepția lucrărilor s-a făcut trei ani mai târziu, în 3 decembrie 2013. Reprezentanții Primăriei Sfântu Gheorghe au spus în trecut că din 2017 firma care a executat lucrarea nu a mai răspuns sesizărilor făcute de autorități cu privire la stricăciunile apărute, așa că primăria a început lucrări pe cont propriu, cu firma locală, însă pe bucăți.