ACTUALITATE 30 octombrie 2016

Greva generală din Administraţia Publică Locală nu va avea loc

de Iulia Drăghici - Taraș | 902 vizualizări

Chiar dacă la nivel de judeţ peste 88% dintre funcţionari şi-au dat acordul de a intra în grevă generală, la nivel naţional nu s-a strâns nici pe departe numărul de semnături necesare

Greva generală pe termen nelimitat din Administrația Publică Locală (APL), ce urma să demareze luni, 31 octombrie, nu va avea loc pentru că la nivel național nu s-au strâns semnăturile necesare pentru a se iniția o astfel de acțiune. Potrivit liderilor sindicali din județul Covasna, 533 din 600 de membri de sindicat din judeţ, respectiv 88,8%, și-au dat acordul pentru organizarea grevei generale pe termen nelimitat.

„Personal țin să mulțumesc încă o dată membrilor de sindicat din APL din județul Covasna care au sprijinit această acțiune grevistă prin semnăturile date, județul nostru prezentându-se, ca și în alte dăți, onorabil, din cca. 600 de membri de sindicat, 533 fiind alături de această acțiune!”, transmite Ferencz Tibor, președintele sindicatului „Nova Vita” din APL a judeţului Covasna, printr-un comunicat de presă.

Pentru ca această grevă generală să aibă loc, trebuia ca jumătate plus unu din numărul total de membri de sindicat de la nivel naţional să semneze în favoarea acţiunii, însă, potrivit Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), doar 6.733 salariaţi şi-au exprimat acordul, numărul minim de semnături necesare fiind de 14.520.

„Hotărârea de declanşare a grevei generale în această situaţie atrage după sine răspunderea organizatorilor în faţa legii. Din aceste considerente, suntem nevoiţi să anulăm declanşarea grevei generale pe perioadă nedeterminată, din data de 31 octombrie 2016”, arată un comunicat de presă, semnat de Valer Suciu, preşedintele FNSA.

În ceea ce priveşte următorul pas în cadrul acestei acţiuni, reprezentanţii FNSA transmit că vor prezenta situaţii detaliate către instituţiile care au dorit să ia parte în greva generală. Mai mult, „FNSA va milita în continuare, utilizând toate mijloacele de acţiune rămase, pentru obţinerea drepturilor salariaţilor din administraţia publică locală”, arată aceeaşi sursă.

FNSA a mai organizat proteste în 5 iulie – grevă de avertisment timp de o oră şi în 12 iulie – grevă generală de o zi. Mai mult, pentru data de 19 iulie, sindicatul programase o acţiune de grevă generală pe perioadă nedeterminată, dar a fost stopată cu o zi înainte ca urmare a promisiunilor asumate de către vicepremierul Vasile Dîncu de a soluţiona revendicările în cursul lunii septembrie.

Printre revendicările formulate de lucrătorii din administraţia publică locală se găsesc acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală – acolo unde resursele bugetare permit acest lucru. „Prin această modificare legislativă se elimină discriminările ca din acelaşi buget local al unei instituţii, unii salariaţi primesc acest drept iar alţii nu”, dar şi acordarea voucherelor de vacanţă pentru salariaţii din administraţia publică locală.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.