Grevă contra grevă
Mai mulţi elevi din judeţ și-au manifestat ieri, prin grevă japoneză, nemulţumirea faţă de greva generală a profesorilor. Ei au purtat banderole albe la cursuri.
Câteva sute de elevi din mai multe școli din judeţ au protestat ieri, prin grevă japoneză, faţă de anunţata grevă pe perioadă nedeterminată a cadrelor didactice. Iniţiativa a aparţinut Consiliului Elevilor din cadrul Liceului Teoretic Reformat din SfântuGheorghe, la care sau alăturat și alte școli, având la bază, spune președintele executiv al Consiliului, Benke Reka, temerile elevilor cu privire la neîncheierea mediilor, sau modul în care vor fi afectaţi cei care termină acum clasa a VIIIa sau a XIIa.
Riscă să rămână cu situaţia şcolară neîncheiată
Elevii au dorit să sublinieze că greva lor nu este împotriva profesorilor, ci a grevei generale, întrucât ei nu au nicio vină pentru situaţia în care sa ajuns.
„De săptămâni întregi suntem conștienţi că profesorii se pregătesc de grevă. Mulţi elevi se bucură fără săși dea seama că aceste zile, săptămâni dacă lipsesc din anul școlar vor fi recuperate obligatoriu. Suntem noi de vină pentru aceasta? Vrem să aducem la cunoștinţă că nu noi suntem de vină pentru situaţia economică grea și vom folosi toate instrumentele la dispoziţie ca profesorii noștri săși modifice hotarârea privind greva generală”, susţin elevii.
De asemenea, unii spun că nu au note suficiente pentru a li se încheia situaţia. „Nu suntem de acord cu greva, pentru că noi elevii nu suntem de vină de ce se întâmplă în învăţământ, nu noi ar trebui să simţim ceea ce este greșit în altă parte. Suntem mulţi fără note suficiente și nu avem timp să mai acumulăm, avem totul lăsat pentru ultima clipă și nu e fain deloc, contează ultimele două săptămâni”, a spus Ancu Agnes Evelin, din clasa a XIa de la Liceul Teoretic Reformat.
Joc imatur al democraţiei?
Liderul de sindicat Nagy Gabor, din partea Sindicatului Liber din Învăţământ, el însuși profesor, apreciază că elevii au dreptul să protesteze și este bine că încearcă să joace jocul democraţiei, dar spune că ei sunt imaturi în sensul în care se manifestă împotriva propriilor părinţi și bunici.
„Salariile se micșorează cu 25%, pensiile cu 15%, și acești copii susţin Guvernul, sunt de acord cu diminuarea salariilor. Aici nu este la locul ei ideea cu care sa declanșat această acţiune. Dacă un elev a avut această idee, acest elev va deveni în mod sigur politician, care își va pune votul împotriva cadrelor când va veni momentul. Dacă este ideea unui profesor, director, sau oricine, asta e o manipulare a copiilor, nui frumos”, a declarat Nagy Gabor.
O profesoară de limba și literatura română din cadrul Liceului Teoretic Reformat a încercat să îi liniștească pe elevi transmiţândule că în nicicun caz nu vor trebui să repete anul.
„Greva lor este foarte justificată, au dreptul lor, le înţeleg teama, noi am încercat să îi liniștim că până la urmă se vor găsi soluţii, în sensul în care mai devreme sau mai târziu bănuim noi se va încheia, chiar dacă greva va afecta cel mai mult examenele, dar noi în principiu cam avem notele, suntem cam pe la finalul anului. Eu personal leam spus că poate în toamnă situaţia se va rezolva, nu va trebui în niciun caz să vină să repete anul, așa considerăm noi. Este dreptul lor, ei sunt speriaţi, acesta este motivul pentru care fac grevă, ei vor să li se încheie mediile, să nu repete anul, și alte idei alarmiste deale lor”, a spus ea.
Frustrări și nemulţumiri
Un părinte și psihopedagog pe care lam întâlnit ieri pe stradă nea spus, bineînţeles, că greva cadrelor este justificată, dar nu și cea a copiilor. „Elevii fac grevă pentru că li se pare că greva este mult mai bună decât școala. Chiar nu văd care sunt motivele lor și de ce fac grevă. Nu au de ce să protesteze, ei poate ar trebui să protesteze ca să li se asigure condiţii mai bune, cărţi mai ieftine, să poată plăti taxele școlare care sunt tot mai mari, dar chiar copiii nu ar avea niciun motiv, profesorii da, mai mult sau mai puţin, pentru că nu mi se pare normal să ajungi la un salariu de 600 de lei din care ai de plătit rate, copil, facturi. Știţi cât câștigă o femeie de serviciu la Metrorex? Vă spun eu: 1.200 de lei”, a spus aceasta, explicând că profesorul mai ales după noile legi trebuie să aibă pe lângă studii de lungă durată minim masterat, educaţie continuă, formare continuă, să cumpere cărţi, pe când la metrou trebuie doar să muţi mopul dintrun colţ în celălalt.
Înţelegere în beneficiul elevilor
În ceea ce privește conducerea Inspectoratului Școlar Judeţean, insp. gen. Keresztely Irma a declarat, citată de Mediafax, că este dreptul elevilor să îşi exprime nemulţumirea şi neliniştea faţă de greva generală a cadrelor didactice, adăugând că trebuie să se ajungă la o înţelegere pentru ca elevii să nu fie afectaţi de revendicările profesorilor.
Deocamdată, la IȘJ sa înregistrat o singură intenţie de declanşare a grevei generale, din data de 31 mai, din partea Uniunii Pedagogilor din zona Târgu Secuiesc, iar FSLI nu şia exprimat încă poziţia în acest sens.
Ana Sidon