ACTUALITATE 2 februarie 2016

Gradul de colectare selectivă a deşeurilor a crescut la 16,2% în Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1339 vizualizări

În oraşul Sfântu Gheorghe, gradul de colectare selectivă a deşeurilor a crescut la 16,2% în 2015, de la 12,77% cât a fost anterior.

„În oraş rezultatele sunt foarte bune. Datorită faptului că gradul de colectare selectivă a crescut peste 15%, cât este ţinta minimă, plătim doar 274 de lei, taxa pentru fondul de mediu. În mediul rural prestaţia la acest capitol este mult mai slabă. În Ozun, spre exemplu, taxa pentru fondul de mediu ajunge la circa 10.000 de lei. Dar şi acolo gradul de selectare este a crescut de la 1,63% la 2,22%”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul TEGA, Tóth-Birtan Csaba.

TEGA anunţă şi faptul că din luna februarie sacii pentru colectarea selectivă de la casele particulare, cu inscripţie galbenă pentru plastic şi cu inscripţie albastră pentru hârtie şi carton, vor fi transparenţi.

Bonusul pentru colectare selectivă a motivat oamenii

Persoanele fizice din Sfântu Gheorghe care au încheiat contract cu TEGA beneficiază de reduceri ale taxei dacă duc la centrul de colectare al companiei deşeuri colectate selectiv. Pentru un kilogram de pet-uri, reducerea este de 88 de bani, pentru un kilogram de sticlă – 8 bani, 25 de bani pentru kilogramul de hârtie, şi 38 de bani pentru colectarea echipamentelor electrice şi electronice.

De asemenea, la centrul de colectare din Sfântu Gheorghe, de pe strada Energiei, se pot depozita şi alte deşeuri, cum ar fi vopsea, lac, ulei alimentar folosit, acumulatoare, baterii, fier şi altele, dar fără să se acorde bonus.

Soluţii pentru mediul rural

„Noi ne-am gândit la o modalitate de rezolvare şi în zonele rurale, pentru că am observat că în Sfântu Gheorghe este foarte bun centrul de colectare, unde omul este motivat să colecteze selectiv. În mediul rural trece caravana doar de două ori pe an, ceea ce nu este suficient. Suntem în discuţii cu primarii pentru că vrem să înfiinţăm împreună un centru de preluare. Acolo, agentul nostru care distribuie facturile va avea un program săptămânal de o oră sau două. Spaţiul va fi izolat şi prevăzut cu un cântar verificat de Institutul de Metrologie şi astfel vom putea aplica şi în mediul rural tot anul aceste bonificaţii de colectare selectivă”, a spus directorul general al companiei TEGA.

Potrivit tratatului de aderare la Uniunea Europeană, România va trebui să ajungă la un grad de colectare selectivă de 50% până în anul 2020.

„Noi sperăm ca în mediul urban să ajungem la aceste cifre, pentru că vom colecta separat deşeul biodegradabil, dar în mediul rural, acest lucru va fi mai dificil”, a spus Tóth-Birtan Csaba.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.