Gospodărie Comunală SA: rău-platnicii vor rămâne fără apă
Datorii de 3,9 milioane de lei acumulate la plata serviciilor
Întreprinderile și asociațiile de locatari din întregul județ Covasna ar putea rămâne fără apă din cauza datoriilor către societatea furnizoare. Valoarea totală a restanțelor acumulate de asociațiile de proprietari se cifrează la peste 1,4 milioane de lei, iar datoriile mai multor companii depășesc pragul de un milion, ajungând la mai bine de 1,2 milioane de lei. Gospodărie Comunală informează, în acest context, că în perioada următoare va suspenda furnizarea serviciului în cazul rău-platnicilor, până la achitarea datoriilor.
În total, 17 asociații de proprietari au de făcut plăți cu sume restante. Cea mai mică sumă datorată este de 1.000 de lei, dar există și situații mai grave. Pe lista datornicilor, asociațiile cu cele mai mari datorii sunt „Căminul” și „Váradi József 13” din Sfântu Gheorghe, care au acumulat datorii de câte 350.000 de lei fiecare, adică aproximativ 70.000 de euro, potrivit unui comunicat de presă transmis redacției noastre.
Nici întreprinderile nu stau mai bine la acest capitol, datoriile fiind uriașe. Cea mai mare restanță a uneia dintre companii este de 479.606 lei, iar datoria totală este de 1.209.650 de lei.
„Anul trecut, când am decis să întrerupem unul dintre cele mai elementare servicii, apa, pentru asociațiile de proprietari care acumulau datorii peste datorii, reprezentanții asociațiilor de proprietari, fără excepție, au promis că vor plăti datoriile. Am semnat și un contract în acest sens, pe care doar o singură asociație l-a onorat. Datoriile de peste 30 de zile se numesc restanțe, dar este clar că aici se va acorda prioritate recuperării datoriilor mai vechi de un an. Subliniez că nu vrem să lăsăm pe nimeni fără apă, deoarece nu este bine din punct de vedere al sănătății publice, dar nici nu este acceptabil ca două asociații de locatari să datoreze sume uriașe, în timp ce altele plătesc în mod corespunzător”, a transmis directorul Gospodărie Comunală SA, Kozsokár Attila, în comunicatul de presă.
Defalcate pe orașe, potrivit aceleiași surse, datoriile acumulate de persoanele fizice se ridică la 155.907 lei în Sfântu Gheorghe, 476.652 de lei în Târgu Secuiesc, 545.224 de lei în Covasna, 93.136 lei în Întorsura Buzăului și 90.957 lei în zonele rurale. Instituțiile din județ se dovedesc a fi bun-platnici, acumulând restanțe de doar 6.876 de lei, se mai arată în sursa citată.