ACTUALITATE 27 noiembrie 2022

Gospodărie Comunală: Criza energetică reprezintă o problemă serioasă

de Covasna Media | 1341 vizualizări

La fel ca în cazul populației, nici operatorul regional Gospodărie Comunală SA nu primește la timp factura pentru energia electrică. Întrucât atât sistemul de apă și canalizare, cât și stația de epurare, folosesc o cantitate semnificativă de energie electrică, există probleme în toată țara și motive de îngrijorare inclusiv în județul Covasna.   

Un furnizor de apă a înregistrat în luna septembrie pierderi de 12 milioane de euro,  iar în judetul vecin, Brașov, profiturile realizate până în septembrie s-au pierdut pe factura la energie electrică.

„Ne așteptăm și noi ca pentru luna septembrie să primim facturi de trei ori mai mari decât cele anterioare. Doar o parte din luna august a fost facturată, ceea ce este o problemă, deoarece plafonul de preț era încă în vigoare la acel moment, iar din septembrie se presupune că nu vom mai fi supuși acestui plafon, datorită noilor reglementări guvernamentale. Ne temem că pentru luna septembrie vom fi facturați cu o sumă uriașă, de trei ori mai mare decât în luna precedentă, care ar putea fi atenuată pentru octombrie și noiembrie, deoarece, în termeni tehnici, furnizorul de ultimă instanță, adică furnizorul de servicii rezervat rezervat celor a căror ofertă nu a fost depusă, asigură întotdeauna serviciul la cel mai scump preț”, a explicat cu îngrijorare directorul Gospodărie Comunală SA, Kozsokár Attila, care a mai precizat că nu doar locuitorii județului se confruntă cu probleme din acest punct de vedere, întrucât majoritatea celor 43 de companii de apă existente la nivel național se află în aceeași situație.

Kozsokár Attila a explicat că de câte ori s-a încercat încheierea unui contract cu un furnizor de energie electrică, nu s-a prezentat niciun solicitant la licitație, nici chiar atunci când s-a încercat găsirea unui furnizor la bursă: „De parcă ar fi fugit de clienți", a mai spus directorul.

Soluția forțată funcționează prin desemnarea de către ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei) a furnizorilor care pot asigura energie electrică la această adresă, iar prețul este calculat prin medierea prețului pieței pe o lună.

„După estimarea noastră, prețul pentru luna septembrie este de 3.000 de lei pe megawatt, presupunând că avem un consum de 600 MWh pe lună. Va fi în jur de 2.000 de lei luna viitoare, iar în noiembrie în jur de 1.400. Pentru luna decembrie încă nu știm, depinde de prețul pieței și s-ar putea să plătim din nou mult”, a mai spus Kozsokár Attila.

Întrebat ce va însemna acest val de scumpiri pentru clienții furnizorului de servicii de apă din județ, directorul societății a declarat că nu sunt prevăzute creșteri de prețuri.

Sursa: comunicat de presă/Gospodărie Comunală SA, Biroul de presă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.