Gospodărie Comunală continuă și în 2025 modernizarea și digitalizarea rețelelor
Anul care tocmai s-a încheiat a însemnat o serie de lucrări importante în ceea ce privește extinderea, modernizarea și digitalizarea rețelelor de apă și canalizare din zona orașului Întorsura Buzăului și localitățile învecinate, iar operatorul regional Gospodărie Comunală SA are în plan continuarea acestor investiții, cu scopul de a consolida eficiența și fiabilitatea infrastructurii.
Lucrările derulate până în prezent au inclus, printre altele, dotarea stației de pompare și tratare a apei potabile cu o servovană automată și cu un sistem de automatizare, cu acces la distanță, respectiv cu senzori care monitorizează presiunea de ieșire a apei spre oraș și spre satul Brădet. Totodată, stațiile de pompare a apelor uzate (11 bucăți) au fost dotate cu sisteme de monitorizare a funcționării și de transmitere a datelor la distanță, iar stația de ridicare a presiunii apei potabile din satul Brădet a fost dotată cu un sistem automat de reglare în funcție de presiunea necesară, respectiv de transmitere a datelor de funcționare la distanță.
„Au fost montați și hidranți inteligenți, care au funcții de măsurare a presiuni din rețeaua de distribuție a apei potabile, cât și de înregistrare a consumului de apă folosit de la hidranți. Sistemul de transmisie a datelor de la hidranții inteligenți a necesitat implementarea unui sistem de comunicație cu unde radio, folosind tehnologia LoRaWAN. Totodată, stația de ridicare a presiunii apei potabile din comuna Barcani a fost dotată cu un panou de comandă nou, prevăzut cu sistem automat de reglare a presiuni în funcție de necesități, precum și de transmitere a datelor de funcționare la distanță”, a transmis coordonatorul centrului regional Întorsura Buzăului, ing. Dorin Dîrstar.
În 2025, compania are în vedere extinderea sistemelor de monitorizare la distanță și pentru restul stațiilor de pompare a apei potabile și a apelor uzate, atât la Întorsura Buzăului, cât și în comunele Sita Buzăului și Barcani. Aceste investiții vor facilita soluționarea eventualelor probleme din rețea, angajații societății putând să identifice avariile în timp util, de la distanță.
„Aceste sisteme de transmitere a datelor la distanță permit monitorizarea funcționării, iar la nevoie, operatorul poate interveni la scurt timp după declanșarea defecțiunii, ceea ce înseamnă că abonații nu mai resimt efectele negative ale nefuncționării echipamentelor (presiune slabă la alimentarea cu apă potabilă sau refulare de ape uzate din canalizare)”, a subliniat ing. Dorin Dîrstar.
Pentru modernizarea echipamentelor mai învechite, operatorul intenționează să înlocuiască panourile de comandă existente cu unele de ultimă generație, care să includă și transmisia de date la distanță.
Aceste investiții reflectă angajamentul Gospodărie Comunală SA de a oferi servicii de înaltă calitate și de a răspunde nevoilor comunității locale prin soluții moderne și eficiente.
Gospodărie Comunală SA
Biroul de presă